Susret Jeremić-Bilt

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić obavestio švedskog šefa diplomatije Karla Bilta o želji Srbije, da podnošenjem zvanične kandidature do kraja godine i formalno postane članica EU. Jeremić dodao da je ta namera dobro prihvaćena.

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je u Stokholmu da je švedskog šefa diplomatije Karla Bilta, predsedavajućeg Evropskoj uniji, obavestio o snažnoj želji Srbije da, podnošenjem zvanične kandidature do kraja godine, formalizuje nameru da postane članica Evropske unije.

"Ta naša namera je dobro primljena, konsultacije oko toga će biti obavljene u okviru EU od strane švedskog predsedavajućeg, a konačnu odluku o kandidaturi donećemo tokom narednih nedelja na nivou državnog vrha", rekao je Jeremić.

Jeremić je izrazio optimizam kada je reč o ukupnom učinku švedskog predsedavanja EU na Zapadnom Balkanu i naglasio da će za Stokholm jedna od najvažnijih tema biti proces evropskih integracija u tom regionu.

"Srbija će odigrati konstruktivnu i pozitivnu ulogu u tom procesu u regionu i učiniti sve da na pozitivan način doprinese uspehu švedskog predsedavanja u drugoj polovini 2009. godine", zaključio je Jeremić.

Planirani su razgovori i sa ministarkom za Evropsku uniju Sesilijom Malmstrom, kao i sa ministarkom za međunarodnu razvojnu saradnju Gunilom Karlson.

Tokom boravka u Stokholmu, Jeremić će se sastati i sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Parlamenta Kraljevine Švedske Joranom Lenmarkerom, kao i sa predsedavajućom Odbora za Evropsku uniju Parlamenta Kraljevine Švedske Anom Kinberg Batrom.

Ministar je juče za RTS rekao da će posetom Švedskoj početi mini evropsku turneju, tokom koje će posetiti Maltu, Sloveniju i Mađarsku.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво