Euleks: Zaustavili smo eskalaciju nasilja

Sprečili smo počinioce incidenata da napadnu i ostala biračka mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i u drugim opštinama, saopštio Euleks. Međunarodne snage na Kosovu brzo intervenisale posle nereda na biračkim mestima, saopšteno iz komande Kfora.

Strateški cilj Euleksa bio je da spreči počinioce incidenata da, pored biračkih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici, napadnu i ostala biračka mesta u toj opštini, ali i na drugim mestima na severu Kosova, saopštio je Euleks navodeći da je svojim delovanjem zaustavio nasilje i ometanje procesa glasanja.

U saopštenju je istaknuto da je Euleks odmah reagovao na napad na biračko mesto u severnoj Kosovskoj Mitrovici i obezbedio dodatnu podršku kosovske policije, kako bi se obezbedilo osoblje OEBS-a i posmatračke misije EU.

"Euleks je potom obezbedio pratnju pripadnicima OEBS-a, zajedno sa glasačkim kutijama, od biračkih mesta u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, do mesta za prebrojavanje glasova u južnoj Mitrovici", istaknuto je u saopštenju.

Euleks navodi i da su im vozila kamenovana, da je jedan auto manje oštećen, a da trenutno, u saradnji sa kosovskom policijom, vrši istragu kako bi se identifikovali napadači na biračka mesta.

U saopštenju se navodi da su biračke kutije, u kojima je bio veliki broj glasačkih listića, obezbeđene.

"Euleks osuđuje jučerašnje nasilne akcije. One predstavljaju direktan napad na demokratiju, jer sprečavaju ljude da ostvaruju svoja osnovna ljudska prava i glasaju", navodi se u saopštenju.

Kfor intervenisao posle incidenta

Međunarodne snage na Kosovu (Kfor) brzo su intervenisale posle nereda na biračkim mestima u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz njihove komande.

"Na zahtev Euleksa, snage Kfora, unapred raspoređene na severu Kosova s ciljem da doprinesu obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja tokom izbora, odmah su intervenisale", istakao je Kfor.

Kako piše u saopštenju, u roku od 15 minuta od zahteva Euleksa, Kfor je u severni deo Mitrovice rasporedio snage za brzo reagovanje Multinacionalne specijalizovane jedinice karabinijera.

U roku od jednog sata, rezervne jedinice Taktičkog rezervnog manevarskog bataljona, takođe su raspoređene u problematičnim zonama Mitrovice i time pružile pojačanje jedinicama koje su već bile raspoređene na terenu.

Pored toga, Kfor je reagovao i na nerede u Zvečanu i uspostavio bezbednost u tom području, dodaje se u saopštenju.

Kasnije tokom večeri, Kfor je, takođe na zahtev Euleksa, obezbedio bezbedno okruženje i slobodu kretanja na putevima kojima je izborni materijal odvezen u Centar za prebrojavanje glasova.

Kako komanda ističe, Kfor će nastaviti da obavlja svoje zadatke nepristrasno, promišljeno i odlučno, s ciljem da doprinese održavanju bezbednog okruženja za sve građane Kosova.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici, posle incidenta, više vozila karabinijera postavljeno je ispred glavnog mosta. Takođe, tokom noći veći broj helikoptera nadletao je grad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво