Kosovska Mitrovica, ekstremisti prekinuli glasanje

Na više biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici ekstremisti polomili glasačke kutije, posle čega je glasanje prekinuto. Vicepremijer Aleksandar Vučić tražio od međunarodne zajednice da Srbija uspostavi red u Mitrovici, a Krstimir Pantić da izbori budu poništeni. Izborna komisija odlučuje uskoro o regularnosti.

00.05 - Centralna izborna komisija odlučiće sutra ili narednih dana da li će izbori na severu Kosova biti ponovljeni, javlja dopisnik RTS-a iz Prištine.

22.25 - "Srpska" proglasila pobedu u svim opštinama južno od Ibra u kojima je imala kandidate.

21.50 - Kamenovano vozilo Euleksa u Zvečanu, pričinjena manja materijalna šteta, kaže v.d. šefa pres-službe Euleksa Dragana Nikolić Solomon.

20.15 - Bačena bomba ispred Tehničke škole u Mitrovici, ali nije eksplodirala.  

19.35 - Redžepi: Neprihvatljiv zahtev Vučića da Srbija interveniše.

19.15 - Zbog okupljanja pristalica bojkota izbora, oko 18 časova zatvoreno biralište u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Zvečanu.

18.30 - Krstimir Pantić traži da se zbog incidenta ponište izbori u Mitrovici.

Glasanje je prekinuto pošto su, u popodnevnim satima,  ekstremisti sa fantomkama na glavama upali u Tehničku, Medicinsku i Osnovnu školu "Sveti Sava" i polupali glasačke kutije, javlja specijalni izveštač RTS-a iz Mitrovice.  (Ovde možete pročitati hronologiju izbornog dana na Kosovu)

Vicepremijer Vučić je, posle incidenta, zatražio da se srpskim bezbednosnim snagama "da 45 minuta da smire stanje u Kosovskoj Mitrovici", kako bi glasanje moglo da se nastavi. Na ovaj zahtev Srbije nije bilo odgovora međunarodnih zvaničnika.

Oko ponoći oglasio se i OEBS ocenivši da je oko 17 časova grupa maskiranih osoba počela ofanzivu protiv izbornog procesana na severu Kosmeta.

Incident se dogodio kada je veći broj građana krenuo na glasanje. Izbila je tuča, bačen je suzavac i glasanje je prekinuto.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, kandidat liste "Srpska" za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić rekao je da je, prema njegovim saznanjima postoji mogućnost da Centralna izborna komisija poništi izbore u Kosovskoj Mitrovici.

Pantić je za nerede na biralištima u Kosovskoj Mitrovici optužio narodnog poslanika DSS-a Marka Jakšića.

"Odmah nakon što je Marko Jakšić obišao biračka mesta, članovi tog antiizbornog štaba su krenuli u jedan strašan pohod na škole u kojima se glasalo", ispričao je Pantić.

Pantić ističe da je žrtva Jakšićevih batinaša i navodi da je "potpuno jasno ko je sve ovo izazvao".

"Niko od nas večeras nema razloga da se oseća prijatno i lagodno. Osećamo se poniženo od grupe huligana predvođenom Markom Jakšićem, jedinim koji večeras trlja ruke zadovoljno", dodao je Pantić.Kaže da su u incidentu povređene dve žene. Na jednu je napadač bacio stolicu, a druga je zadobila prelom noge.

"Vlada Srbije je učinila sve da ovi izbori proteknu fer i regualrno, ali činjicena da ove izbore nisu želeli ni Albanci, ni Marko Jakšić", rekao je Pantić.

Pantić je još rekao da je "Srpska" zamolili su članove i simpatizere da ne izlaze iz svojih kuća, jer postoji opasnost da se incidenti ponove.

On je podvukao da Vlada Srbije nema mnogo mogućnost da deluje, a pokazalo se, kaže, da međunarodna zajednica ili ne želi i ne može da zavede red na Kosovu.

Pantić je prethodno na konferenciji za novinare ocenio da su incidenti protivni interesima Srba i Srbije i da je cilj incidenta je da uspori napredak Srbije, da Srbi sa Kosova i Metohije nestanu.

To je, kako je naglasio, cilj kosovskog premijera Hašima Tačija i poslanika DSS-a Marka Jakšića.

"Očekujem da se Jakšiću ukine imunitet i da odgovara za sva zla koja je naneo srpskom narodu u proteklih 14 godina", istakao je Pantić ranije danas.

Lider DSS-a Vojislav Koštunica ocenio je, međutim, da je "opasno i neprihvatljivo što vlast lažno optužuje Marka Jakšića za nasilje tokom izbora na severu Kosova". 

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" nalazilo se 16 od 33 biračka mesta, koliko ih ima u severnoj Kosovskoj Mitrovici. 

Stakla na školi su porazbijana, a policija je do kasno uveče bila raspoređene ispred škole. Pripadnici OEBS-a evakuisani su iz škole i napustili su severnu Kosovsku Mitrovicu oko 17.15 u dvadesetak džipova, javlja Tanjug.

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice građanske inicijative "SDP" Oliver Ivanović osudio je prekid izbora u Kosovskoj Mitrovici, istakavši da svako ko čini nasilje mora odgovarati i da država Srbija mora nešto da uradi tim povodom.

"Sa ovako nečim se nisam susreo do sada. Bojkot veliki da, veliki pritisak na ljude da, ali ovakav direktan atak, direktan napad, ovako nešto još nisam video", rekao je Ivanović.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво