Izvorni SPO pristupio "Zajedno za Srbiju"

Stranci u osnivanju "Zajedno za Srbiju", koju predvodi Dušan Petrović, kolektivno je pristupio izvorni Srpski pokret obnove. Na srednji rok želimo da budemo kredibilan partner u vođenju državne politike, rekao bivši ministar dijaspore Srđan Srećković.

Izvorni Srpski pokret obnove kolektivno je pristupio stranci u osnivanju "Zajedno za Srbiju", koju predvodi Dušan Petrović.

Sporazum o kolektivnom pristupanju potpisali su Petrović, koji je i šef poslaničkog kluba "Zajedno za Srbiju" i ovlašćeno lice izvornog SPO-a, poslanica Sanja Čeković.

Potpisivanjem tog sporazuma, izvorni SPO, čiji je lider bivši ministar dijaspore Srđan Srećković, prestaje da postoji i obavezuje se da pozove sve svoje članove i lokalne organizacije da pristupe "Zajedno za Srbiju".

U Sporazumu se navodi da su njegovi potpisnici saglasni da kolektivno pristupanje Izvornog SPO u "Zajedno za Srbiju" daje doprinos stvaranju moderne i dobro organizovane stranke, koja će doprineti temeljnim reformama društva, privrednom razvoju i boljem životu svih građana.

Potpisnici Sporazuma zalagaće se za razvoj demokratije, individualnih ljudskih prava, zaštite državnih i nacionalnih interesa, uspostavljanju evropskih standarda i vrednosti u društvu i pridruživanje Srbije EU.

Petrović je, nakon potpisivanja sporazuma rekao da je politika "Zajedno za Srbiju" jednostavna i da se zasniva na idejama solidarnost, samouoprave i Evrope.

"Mislim da na ovaj način dajemo dobar primer šta treba da se dešava na političkoj sceni, a to je združivanje političke energije. Ovim šaljemo i poruku građanima da nešto u Srbiji može i zajednički da se uradi", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, prelazak Izvornog SPO u "Zajedno za Srbiju" je suštinski i simbolički korak kojim je stvoreno njihovo organsko jedinstvo, proisteklo iz duge i dobre saradnje.

On je rekao i da građani treba da odlučuju o javnim politikama koje se tiču njihovog života, da treba da postoje tri regiona u Srbiji koji bi imali vrhovni nivo samouprave i u kojima bi se odlučivalo o ekonomskim podsticajima i politici, kao i da svi lokalni nivoi treba da se bave zdravstvom, prosvetom, kulturom i sportom.

Prikupljanje potpisa za stranku

Država, kako je dodao, treba da se bavi vojskom, policijom, bezbednošću, sudovima, monetarnom politikom i spoljnim poslovima.

Petrović je podsetio da je "Zajedno za Srbiju" počela da prikuplja potpise za prelazak u političku stranku, a kako očekuje, to će se ubrzo dogoditi.

Upitan zbog čega bi građani podržali "Zajedno za Srbiju", s obzirom da su i on i Srećković već bili u vlasti, Petrović je rekao da "potpuno mirne savesti ispoveda ideje o kojima govori".

On je izrazio uverenje da je sve što je uradio kao ministar poljoprivrede, otvorilo put da ljudi koji se bave poljoprivredom žive bolje, a da nacionalna ekonomija ojača.

Srećković je objasnio da je do ujedinjavanja došlo zbog potrebe da dođe do ukrupnjavanja na političkoj sceni i da se stvori jaka i kredibilna partija.

"Imajući u vidu bliskost programskih ciljeva i potrebu da se ukrupnjava politička scena, Predsedništvo Izvornog SPO je donelo odluku da se priključi Zajedno za Srbiju sa željom da doprinesemo formiranju ozbiljne i dobro organizovane stranke čiji je kratkoročni cilj da probudi energiju velikog dela biračkog tela", rekao je Srećković.

On je rekao i da je na srednji rok cilj da budu kredibilan partner u vođenju državne politike, kao i da su ključne dve stvari - konsenzus i rešavanje konkretnih problema, odnosno pravljanje planova.

Prema njegovim rečima, ključno je da se konsenzus postigne oko privrednih pravaca razvoja zemlje, jer je ekonomija ključni problem i ako ona stane na noge država će biti respektabilnija u celom svetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво