Predsednik EBRD Tomas Mirou dolazi u Beograd

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Tomas Mirou dolazi sutra u zvaničnu posetu Beogradu, tokom koje će se sastati s premijerom Mirkom Cvetkovićem i srpskim ministrima.

Ovo je prva zvanična poseta novog predsednika EBRD-a jednoj od država članica te međunarodne finansijske institucije.

EBRD je, od aprila 2001. godine, finansirala u Srbiji značajne infrastrukturne projekte iz oblasti energetike i finansijskog sektora u vrednosti od oko 1,3 milijarde evra.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovaće i ministar finansija Diana Dragutinović, ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić i ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Novi predsednik EBRD, od ovog proleća, istakao je nameru Banke da snažno podrži izgradnju ključnih infrastrukturnih objekata u Srbiji i želju te međunarodne finansijske organizacije da u srpsku privredu, tokom narednog srednjeročnog perioda, ulaže 250 do 280 miliona evra godišnje.

"Banka može da igra veliku ulogu, kao suinvestitor u obavljanju radova na putnom pravcu Koridor 10, kao i Koridora 7 na Dunavu", rekao je Mirov i ukazao na zainteresovanost te banke da pomogne izgradnju i rekonstruciju lokalnih infrasturnih objekata u Srbiji.

Mirov, koji će, u okviru trodnevnog boravka u regionu zapadnog Balkana posetiti i Bosnu i Hercegovinu, podseća da je Banka do sad uložila u ekonomski razvoj regiona oko 4,9 milijardi evra, a da je samo u Srbiji pomogla 105 raznih privrednih projekata odobravanjem kredita i drugih vrsta finansijske pomoći u vrednosti oko 1,3 milijarde evra.

Mirov je naglasio da je Banka je spremna da podrži Srbiju u njenim naporima da ostvari rast i postane atraktivno mesto za investicije i dinamično tržište.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво