Читај ми!

Ostaje Akademija za nacionalnu bezbednost

Skupštinski odbor za obrazovanje odbio sve amandmane opozicije, koja je tražila da se iz izmena Zakona o obrazovanju izbriše odredba o osnivanju Akademije za nacionalnu bezbednost.

Odbor Skupštine Srbije za obrazovanje odbio je amandman opozicione Demokratske stranke koja je tražila da se iz izmena Zakona o visokom obrazovanju briše odredba o osnivanju Akademije za nacionalnu bezbednost za potrebe tajnih službi.

Ta akademija je osnovana uredbom Vlade Srbije i već je upisano 30 studenata. Akademija je u prostorijama Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

DS je ocenila da je nedopustivo što je ta trogodišnja strukovna škola osnovana nezakonito, jer nije imala uporište ni u Zakonu o budžetu ni u Zakonu o visokom obrazovanju.

"Mi sada treba da legalizujemo nezakonito ponašanje Vlade", rekla je članica odbora iz DS-a Ljiljana Lučić.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović rekao je da je ta akademija osnovana odlukom Vlade i da je hteo da to "prođe kroz Skupštinu" predloženim izmenama Zakona, navodeći da su saglasnost za osnivanje te strukovne škole dali i Akreditaciona komisija i Komisija za proveru kvaliteta, kao nezavisna tela.

Na navode poslanika Liberalno demokratske partije Miljenka Dereta da je čuo da je Ministarstvo finansija bilo protiv osnivanja te akademije, ministar prosvete je rekao da su sredstva za rad te akademije izdvojena iz tekuće budžetske rezerve.

Dereta je podržao amandmana DS-a i naveo da je potrebno dodatno obrazovati pripadnike BIA, ali ne i osnivati akademiju.

Kako je istakao, postavlja se i pitanje racionalnosti postojanja te škole jer se povećavaju troškovi budžeta, s obzirom na to da će se povećati broj zaposlenih u javnom sektoru.

Poslanica DS-a Jovana Mehandžić zamerila je što je upravni nadzor nad radom te institucije izmešten iz Ministarstva prosvete i poveren Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Demokratska stranka Srbije zamerila je što će ta akademija biti potpuno zatvoren sistem u prostorijama BIA na koji Ministarstvo prosvete neće imati nikakav uticaj i da parlament sada treba samo da pokrije odluku Vlade koja je "tvrdoglavo rešila da osnuje" tu visokoškolsku strukovnu instituciju.

Poslanica DSS-a Donka Banović amandmanom je zatražila da se Ministarstvo prosvete više pita o radu te akademije, a da Vlada Srbije na predlog Ministarstva prosvete bliže određuje način i uslove ostvarivanja studijskih programa.

Poslanik vladajuće Socijaldemokratske partije Srbije Neven Cvjetićanin rekao je da ne ulazi u osnov osnivanja te akademije, ali i istakao da bi ta strukovna škola trebalo da radi po zakonima koji važe za sve visokoškolske ustanove da bi imala kredibiltet.

Kako kaže, ako na toj školi predaje neko ko nije profesor onda mora da prođe izbore u zvanja docenta i profesora.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović rekao je da će akademija za nacionalnu bezbednost imati predavače i da u njoj nema zvanja docenta i profesora.

Član Odbora iz vladajuće Srpske napredne stranke Marko Atlagić rekao je da nema ništa sporno u osnivanju te akademije za koju kaže da treba da uđe u jedinstven sistem obrazovanja.

Odbor, kao i Vlada Srbije, odbio je sve amandmane opozicije, a prihvatio amandman poslanika SNS-a Zorana Babića za koji je rečeno da je tehničkog karaktera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво