Rešiti status porodica nestalih

Povodom 30. avgusta Međunarodnog dana nestalih, delegaciju Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji primili su predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić. Naglašeno je država mora da učini sve kako bi se rešio socijalni status članovima porodica nestalih.

U odvojenim susretima sa Tadićem i Krkobabićem razgovarano je o problemima sa kojima se porodice kidnapovanih i ubijenih suočavaju.

Delegacija je izvestila predsednika Tadića o razgovorima koje će naredne nedelje imati sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerijem.

Tadić je istakao da je ovaj dan i prilika da se setimo i svih ljudi koji su dali svoje živote časno služeći državi Srbiji.

Ponovio je da sve zemlje u regionu koje pretenduju da budu članice EU moraju da poštuju evropske standarde i da reše problem kidnapovanih i ubijenih sa prostora bivše SFRJ gde su vođeni ratovi.

Tadić je naglasio da država mora da učini sve kako bi se rešio socijalni status članovima porodica kidnapovanih i ubijenih.

Predstavnici nekoliko udruženja nestalih, kidnapovanih i ubijenih zahvalili su potpredsedniku Vlade Jovanu Krkobabiću na icijativi da se sastane sa njima. Jedan od problema, za koji im je neophodna pomoć Vlade Srbije u uspostavljanju pravne regulative, jeste rešavanje statusnih pitanja porodica kidnapovanih i nestalih.

Naime, radi ostvarivanja materijalnih prava svojih nestalih, porodice moraju da dokazuju da njihovi članovi nisu više među živima. Predstavnici udruženja ukazali su da i Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju zakone o nestalim i njihovim porodicama.

Predsednik Komisije Veljko Odalović istakao je da je zbog različitosti sukoba na teriroriji bivše SFRJ i statusa porodica nestalih i kidnapovanih teško zakonom urediti ovu problematiku. Komisija intenzivno radi na utvrđivanju normi koje postoje u aktuelnim zakonskim propisima a ne primenjuju se, kao i na pojedinim zakonskim odredbama koje se mogu promeniti i naveo da postoji mogućnost da se ova oblast može urediti posebnim aktom Vlade Srbije.

Krkobabić je ocenio je da Srbija treba aktivnije i organizovanije da učestvuje u rešavanju problema porodica nestalih, kidnapovanih i ubijenih. Naglasio je da je neophodno sačiniti jedinstvenu i verodostojnu bazu podataka o nestalima i formirati međuresornu grupu svih relevantnih institucija u državi kako bi se uspostavio pravni okvir za rešavanje problema sa kojima se susreću ova udruženja.

Obećao je da će učiniti sve da se novi zakon o udruženjima nađe u proceduri što je moguće pre, i sa tim u vezi da udruženja nestalih dobiju poseban status.

Podržao je i dao punu podršku inicijativi da se u Beogradu podigne spomen- obeležje svim nestalim Srbima, jer takav spomenik je i naša ljudska dužnost, ali i trajni podsetnik na stradanja Srba o kojima se često ne govori ili se barem ne govori na pravi način.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи