Pajtić: Statut Vojvodine u skladu sa Ustavom

Budući statut Vojvodine biće potpuno u skladu sa Ustavom Srbije, a sve priče o separatizmu su izmišljene, tvrdi za RTS predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić. Opozicija u Vojvodini, međutim, optužuje vojvođansku vlast da tim statutom od pokrajine pravi zasebnu državu.

Oštru međustranačku polemiku izazvala je radna verzija tog akta koju su objavili neki mediji, a koja predviđa šire nadležnosti pokrajine.

Stranke koje čine vladajuću većinu u Vojvodini uveliko obavljaju konsultacije o tekstu novog pokrajinskog statuta. Predsednik izvršnog veća Vojvodine objašnjava da je suština u stvaranju moderne administracije, da se menjaju zastareli termini, u nameri da pokrajina bolje funkcioniše.

„U novom statutu Vojovodine naći će se one novine koje je uveo Ustav Srbije u naš pravni sistem, dakle u pitanju su nove nadležnosti u oblasti privrede, saobraćaja i infrastrukture, sve u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Bojan Pajtić.

Opozicione partije nisu imale uvid u radnu verziju novog statuta Vojvodine, ali kažu da su pojedinosti saznali iz medija i da sve podseća na scenario odvajanja Crne Gore.

„Ako je tačno da Vojvodina treba da ima svoju vladu, da ta vlada ima ministre i da ministri donose uredbe, onda su posledice nesagledive. Ako te uredbe budu protivustavne i protivzakonite neće moći niko da ih sanira, a ako je predviđeno da se osniva investiciona i razvojna banka onda je to nukleus buduće centralne banke Vojvodine", rekao je Milorad Mirčić iz SRS-a.

Od radnih verzija do konačne verzije statuta ostalo je puno posla, ali u ustavu Srbije stoji da to koliko će Vojvodina imati autonomiju mora prvo da potvrdi Skupština Srbije, jer ona daje saglasnost na taj akt.

„Pokrajina nema pravo na zakonodavnu vlast, niti na vrhovne sudove ili policiju", izjavio je za RTS Bojan Pajtić.

Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara u svom predlogu statuta insistiraju na još većim nadležnostima za autonomnu pokrajinu.

„Definisano je da Vojvodina ima pokrajinsku vladu, a ne izvršno veće (kao do sad) i da Vojvodina ima predsednika. Ono što je bitno naglasiti je da vladajući ustav nije dobar po pitanju Vojvodine i insistiraćemo da dobije izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, ali i izvorne prihode", rekla je Maja Sedlarević, potpredsednica Skupštine Vojvodine.

Ustavni rok za donošenje statuta Vojvodine ističe polovinom oktobra, odnosno 90 dana od momenta kada je konstituisana vojvođanska Skupština.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво