Izglasan mehanizam za vraćanje viza

Velikom većinom glasova u Evropskom parlamentu izglasan mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti privremeno ponovo uvedu vize. Ipak, usvajanje mehanizma ne znači automatski da je povratak viznog režima na pomolu.

Poslanici Evropskog parlamenta velikom većinom glasova usvojili su mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti, u koje spada i Srbija, privremeno ponovo uvedu vize.

Za usvajanje mehanizma glasao je 631 poslanik, dok je 236 bilo protiv.

Poslanica Tanja Fajon zatražila je da se glasanje odloži, nazvavši predlog mehanizma "ilegalnim" jer ograničava prava parlamenta.

Njen predlog je odbijen, a mehanizam je potom izglasan.

Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o tom mehanizmu, koji su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, pre svega za građane iz zemalja Zapadnog Balkana.

Ipak, usvajanje mehanizma ne znači automatski da je povratak viznog režima na pomolu, kažu analitičari, naglasavjući da postoje bolja rešenja.

"Da se jednostavno skrati procedura azila i ukinu sve beneficije koje idu uz to - smeštaj hrana, medicinska zaštita, i onda to postaje neatraktivno za ljude. Sve države koje su to uradile smanjile su broj azilanata drastično", objašnjava Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost.

Mehanizam predviđa složenu proceduru koja počinje prijavom jedne ili više zemalja članica da je zabeležen povećan priliv lažnih azilanata, nakon čega Evropska komisija uz pomoć evropske granične službe Froneteksa sastavlja izveštaj o stanju stvari.

Tek ukoliko se utvrdi da je naglo povećan broj lažnih azilanata iz neke zemlje, toj zemlji se može privremeno ukinuti bezvizni režim.

Prema najnovijim izveštajima, broj lažnih azilanata iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine u poslednje vreme je znatno opao, zahvaljujući merama odvraćanja od zloupotrebe bezviznog režima koje su te zemlje sprovele, kao i izmenama u proceduri za dobijanje političkog azila u EU.

Osim toga, kako je u utorak podsetio izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, ova mera će moći da se primenjuje samo do 2016, od kada će zemlje članice EU izgubiti pravo da uvode ograničenja na Šengenski sporazum.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво