Читај ми!

Raspuštene skupštine na severu Kosova

Vlada Republike Srbije donela odluku o raspuštanju četiri skupštine opština na severu Kosova, Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Formiran Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Na sednici Vlade Srbije doneta je odluka o raspuštanju Skupštine opštine Kosovska Mitrovica, Skupštine opštine Leposavić, kao i skupština opština Zvečan i Zubin Potok.

Vlada je imenovala predsednike i članove privremenih organa u ovim opštinama, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Vlada Srbije je obrazovala Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Predsednici opština Zvečan i Kosovska Mitrovica Dragiša Milović i Dragiša Vlašković i predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović nisu zvanično obavešteni da su njihove skupštine opština raspuštene, ali su naveli da su očekivali takvu odluku Vlade Srbije.

Vlašković i Božović nisu želeli da komentarišu današnju odluku Vlade, dok je Milović rekao da razume da su opštine Zvečan i Zubin Potok raspuštene jer im je istekao mandat, ali da ne zna šta je razlog za raspuštanje skupština opština u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici.

"Jasno je da Briselski sporazum mora da se sprovodi, a skupštine opština na severu Kosova to neće činiti", rekao je Milović i dodao da je moguće da je jedan od zaključaka sa poslednje runde pregovora premijera Srbije i Kosova 8. septembra bio da se one raspuste.

Prema njegovim rečima, odbornici Skupštine opštine Zvečan  na poslednjoj sednici su zaključili da će nastaviti da rade dok se Ustavni sud Srbije ne izjasni o ustavnosti odredaba Briselskog sporazuma.

Milović je izrazio bojazan da sadašnja situacija može da destabilizuje situaciju na severu Kosova. "Ne bi bilo dobro da se to desi, posebno za nas koji živimo na ovim prostorima, ali to je realnost, a mi smo odluku o smeni očekivali jer je to najavljeno pre nekoliko nedelja", rekao je Milović.

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović smatra da je raspuštanje četiri skupštine opštine logičan potez Vlade Srbije, jer su se ti ljudi protivili izlasku na lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. novembar.

"Teško je zamisliti sprovođenje briselskog sporazuma i organizovanje lokalnih izbora ukoliko oni koji treba da sprovode te izbore, to jest predsednici opština, aktivno agituju protiv izbora", rekao je Ivanović i ocenio da je odluka možda i zakasnela, jer je kratak period u kome treba da promeniti mišljenje naroda u vezi sa izborima. 

Ivanović je ocenio i da raspuštanje skupština opština na severu Kosova neće ugroziti izborni proces.

Prema njegovim rečima, raspuštanje četiri skupštine opštine na severu Kosova predstavlja i opomenu direktorima javnih preduzeća na Kosovu koji su do sada zagovarali bojkot izbora.

"Sada je potrebno postaviti politički neutralne organe koji će premostiti period do izbora", rekao je Ivanović, bivši državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju i lider liste "Srbija, demokratija, pravda - Oliver Ivanović", koja učestvuje na izborima.

Od četiri raspuštene skupštine Opštine, u Zvečanu i Zubinom Potoku su u maju održani lokalni izbori, ali ih Vlada Srbije nije priznala. Skupštinama opština Leposavić i Kosovska Mitrovica nije istekao mandat.

Jedina parlamentarna stranka koja otvoreno poziva na bojkot novembarskih izbora DSS oštro komentariše odluku vlade.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво