Raspuštene skupštine na severu Kosova

Vlada Republike Srbije donela odluku o raspuštanju četiri skupštine opština na severu Kosova, Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Formiran Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Na sednici Vlade Srbije doneta je odluka o raspuštanju Skupštine opštine Kosovska Mitrovica, Skupštine opštine Leposavić, kao i skupština opština Zvečan i Zubin Potok.

Vlada je imenovala predsednike i članove privremenih organa u ovim opštinama, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Vlada Srbije je obrazovala Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Predsednici opština Zvečan i Kosovska Mitrovica Dragiša Milović i Dragiša Vlašković i predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović nisu zvanično obavešteni da su njihove skupštine opština raspuštene, ali su naveli da su očekivali takvu odluku Vlade Srbije.

Vlašković i Božović nisu želeli da komentarišu današnju odluku Vlade, dok je Milović rekao da razume da su opštine Zvečan i Zubin Potok raspuštene jer im je istekao mandat, ali da ne zna šta je razlog za raspuštanje skupština opština u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici.

"Jasno je da Briselski sporazum mora da se sprovodi, a skupštine opština na severu Kosova to neće činiti", rekao je Milović i dodao da je moguće da je jedan od zaključaka sa poslednje runde pregovora premijera Srbije i Kosova 8. septembra bio da se one raspuste.

Prema njegovim rečima, odbornici Skupštine opštine Zvečan  na poslednjoj sednici su zaključili da će nastaviti da rade dok se Ustavni sud Srbije ne izjasni o ustavnosti odredaba Briselskog sporazuma.

Milović je izrazio bojazan da sadašnja situacija može da destabilizuje situaciju na severu Kosova. "Ne bi bilo dobro da se to desi, posebno za nas koji živimo na ovim prostorima, ali to je realnost, a mi smo odluku o smeni očekivali jer je to najavljeno pre nekoliko nedelja", rekao je Milović.

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović smatra da je raspuštanje četiri skupštine opštine logičan potez Vlade Srbije, jer su se ti ljudi protivili izlasku na lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. novembar.

"Teško je zamisliti sprovođenje briselskog sporazuma i organizovanje lokalnih izbora ukoliko oni koji treba da sprovode te izbore, to jest predsednici opština, aktivno agituju protiv izbora", rekao je Ivanović i ocenio da je odluka možda i zakasnela, jer je kratak period u kome treba da promeniti mišljenje naroda u vezi sa izborima. 

Ivanović je ocenio i da raspuštanje skupština opština na severu Kosova neće ugroziti izborni proces.

Prema njegovim rečima, raspuštanje četiri skupštine opštine na severu Kosova predstavlja i opomenu direktorima javnih preduzeća na Kosovu koji su do sada zagovarali bojkot izbora.

"Sada je potrebno postaviti politički neutralne organe koji će premostiti period do izbora", rekao je Ivanović, bivši državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju i lider liste "Srbija, demokratija, pravda - Oliver Ivanović", koja učestvuje na izborima.

Od četiri raspuštene skupštine Opštine, u Zvečanu i Zubinom Potoku su u maju održani lokalni izbori, ali ih Vlada Srbije nije priznala. Skupštinama opština Leposavić i Kosovska Mitrovica nije istekao mandat.

Jedina parlamentarna stranka koja otvoreno poziva na bojkot novembarskih izbora DSS oštro komentariše odluku vlade.

broj komentara 28 pošalji komentar
(sreda, 11. sep 2013, 08:15) - anonymous [neregistrovani]

@savest...

...i imaju li,jedinstveno je...a imaju li "savesti" Srbi u Srbiji sto ich i slicne im "takoreci" podrzavaju...(licno,bezuticajan sam)

(sreda, 11. sep 2013, 05:12) - anonymous [neregistrovani]

Meni je svejedno

Tacno prijatelju i svaka cast na komentar jer bez postovanja drugih ne mozemo biti ni postovani a ni dobre komsije i prijatelji da bi se sve ovo smirilo ne mozemo gledati vecno preko nisana i mrzeti jer trebamo prvo svoje krugove ocistiti od Nacionalizma itd.

(sreda, 11. sep 2013, 02:47) - Бојан [neregistrovani]

Капитулација

Док су падале НАТО бомбе по нама, овако нешто је било незамисливо. Сада је наводно период "мира" а доносе се овакве капитулантске одлуке и издајнички споразуми, који уопште нису у складу са националним интересима, већ напротив - у потпуности су против интереса српског народа! За овакву ВЕЛЕИЗДАЈУ се у културним земљама води на стрељање!
И што сте увели санкције Сирији? Шта је нама та држава скривила? Јесмо ли то постали колонија и "банана држава", само то не сме нико јавно да каже у Србији?

(utorak, 10. sep 2013, 23:07) - anonymous [neregistrovani]

savest?

Imaju li oni koji su doneli ovakvu odluku savest i svest sta je to drzava?

(utorak, 10. sep 2013, 22:22) - anonymous [neregistrovani]

Finansiranje

Po istom tom briselskom sporazumu finansiranje srpskih opština ide preko zvanično vlade "kosova",dakle Srbija može da odvaja novac,ali vlada u Prištini kontroliše ključne institucije koje će se i kako finansirati.To je drugi državni sistem.

(utorak, 10. sep 2013, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Jovan

Skupštine opština na severu Kosova su raspuštene jer nisu predviđene briselskim sporazuma. Posle održanih izbora Srbi će formirati Savez srpskih opština sa izvršnom vlašću. Ne može neko da koristi budžetska sredstva a da ignoriše odluke valade Srbije

(utorak, 10. sep 2013, 21:01) - anonymous [neregistrovani]

Teško je shvatiti g. Ivanovića

Не могу да схватим г. Ивановића. Јел задатак српских локалних органа да спроводе изборе по туђим законима а не по законима Р. Србије? Зар је фотеља једини циљ у животу, зар се не бојите Господа ?

(utorak, 10. sep 2013, 20:54) - Permanent [neregistrovani]

Pa....

Totalno ocekivan potez nase Vlade. Cudi me da nisu to ranije uradili, jer je vec i onda bilo ocigledno na sta se cilja. Sad samo mozemo da sedimo i da posmatramo dalji redosled dogadjaja.

(utorak, 10. sep 2013, 19:44) - anonymous [neregistrovani]

re,,meni je svejedno,,

posto ti je ,,svejedno,,i imas ,,puno,, prijatelja albanaca obidji ih malo u peci,djakovici,srbici i pricaj srpski sa njima pa ako budes u mogucnosti /ako ostanes citav/reci ces nam da li ti je i dalje svejedno,cisto sumnjam.

(utorak, 10. sep 2013, 19:07) - anonymous [neregistrovani]

re:@@интерес

O suverenitetu države ne može da se raspiše referendum jer je to protiv ustava. Obzirom da naši političari rade protiv ustava Republike Srbije, zaključujete šta nas sve čeka a pogotovo njih. Moraće i dalje da rade po diktatu iz inostranstva a protiv interesa građana u suprotnom eto ih vrlo brzo iza rešetaka. Biće zanemljive sledeće godine koje nas čekaju i verovatno nov sistem velikih i hvaljenih vođa poput Broza i sličnih.