Читај ми!

Celodnevna debata o novim ministrima

Poslanici u Skupštini Srbije, posle celodnevne rasprave, podržali rekonstruisani kabinet Ivice Dačića. Treći dan rasprave protekao u polemici poslanika DS-a i URS-a sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem.

23.12 - Za novi kabinet Ivice Dačića glasala 134 poslanika, 65 je bilo protiv, a 51 poslanik je bio uzrdžan. 

23.07 - Završeno glasanje u parlamentu. 

22.45 - Završena trodnevna rasprava o novim ministrima Vlade Srbije. Poslanici će glasati javno.

20.33 - Oštra polemika Aleksandra Vučića i poslanika DS-a Blaše Božovića. Vučić odbacio Božovićeve navode da je aktuelna vlast "izbacila porodicu Milice Delević iz zemlje".

15.00 - Raspravu obeležila polemika Ivice Dačića sa poslanicima URS-a. 

14.20 - Poslanici NS-a i PUPS-a podržaće rekonstruisanu vladu. URS i DSS glasaće protiv rekonstrukcije.

11.40 - Skupština nastavila raspravu.

U Skupštini Srbije, nakon celodnevne rasprave o rekonstrukciji Vlade, poslanici su glasali javnim izjašnjavanjem. Treći dan rasprave o novim ministrima, protekao je u polemici premijera i vicepremijera, Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, sa poslanicima URS-a i DS-a.

Poslanici su najviše raspravljali o ekonomiji i nezaposlenosti, ali je nastavljena i polemika sa premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je rekao da je uz njegov potpis Milica Delević otišla na mesto zamenika generalnog sekretara Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), odbacujući navode DS-a da je aktuelna vlast "izbacila njenu porodicu iz zemlje".

"Sram vas bilo kad kažete da smo mi njenu porodicu izbacili iz Srbije. Mi smo joj dali posao u EBRD, ja sam je predložio za ministra", rekao je Vučić u skupštinskoj raspravi o izboru ministara, odgovarajući na kritike poslanika DS-a Balše Božovića.

Prema njegovim rečima, bivši ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić insistirao je da na tu poziciju bude postavljen Radovan Jelašić, ali da je on predložio Milicu Delević.

Vučić je istakao i da će bivši kancelar Austrije Alfred Guzenbauer kao njegov savetnik dobijati 1.900 evra, a ne 45.000 evra, kao što je Božović naveo.

"Mislim da je Guzenbauer uspešan čovek i da je bio dobar premijer Austrije", rekao je Vučić.

Premijer Ivica Dačić polemisao je sa poslanicima URS-a. Istakao je da Vlada ne bi opstala da je u njoj ostao URS i dodao da ako je nešto dobro uradio u rekonstrukciji, onda je to predlog da se "raščiste računi".

"Neke se istine moraju saopštiti - ova vlada nije mogla više da ostane u ovom formatu i ne bi opstala da je ostao URS. Ako ja mislim pogrešno, tu su drugi koalicioni partneri da me razuvere, a pošto me nisu razuverili, ta odluka je doneta", rekao je Dačić.

Reagujući na izlaganje poslanice URS-a Snežane Stojanović Plavšić da "Srbija ima premijera koji nije uspeo da harmonizuje tim koji vodi i da ga dovede do rezultata, i da zato nema prava da još jednom traži mandat", Dačić je naglasio da se više neće baviti URS-om i poručio da ne ocenjuje on učinak URS-a, već to čini narod na izborima.

Dačić je polemisao i s poslanikom DS-a Draganom Šutanovcem, koji je, kao i poslanici URS-a, zamerio Vladi zbog podržavljenja Simpa.

Premijer ih je podsetio da su svi odlazili u Simpo "po glasove u predizbornim kampanjama", a Šutanovac je čak bio i predsednik Upravnog odbora te firme, što je on negirao.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije naglasio je u Skupštini da je potrebno više optimizma i poverenja u Vladu.

"Srbija nije u recesiji. Teško se živi, ali posle nekoliko godina imamo industrijski rast i rast izvoza", rekao je Vučić.

Vicepremijer je istakao da je u Srbiji prvi put posle pet godina zaustavljen rast broja nezaposlenih.

"Imamo nešto manji broj nezaposlenih - oko 750.000. Dobro je što taj broj nije otišao na milion", rekao je Vučić i dodao da će rastu zaposlenosti doprineti bolji privredni ambijent i formiranje kancelarije za brze odgovore, u naredna dva meseca.

Vučić: Rezultati moraju biti bolji

Na kritike da rekonstrukcija Vlade traje predugo, Vučić je rekao da "nekome ne može nikako da se ugodi", kao i da je siguran da će građani moći da izmere postignute rezultate koji moraju biti neuporedivo bolji nego u proteklim godinama.

A na opasku poslanika DS-a Dejana Nikolića da je očekivao da će predstavnici Vlade dovesti čuvenog skakača uvis kad su najavili "da će dovesti ljude koji će moći visoko da skaču", Vučić je rekao da nema ništa protiv: "Pozvaćemo i Sergeja Bupku da pomogne atletskoj reprezentaciji, dobijaćemo i medalje u skoku s motkom", rekao je Vučić.

U toku sednice, poslanik SDA Sandžaka Enes Imamović rekao je da zločini nad Bošnjacima godinama ostaju nerešeni, čime se uskraćuje pravda porodicama žrtava i ocenio da se zakon selektivno primenjuje, to jest da se u parlamentu donose dobri evropski zakoni, a da onda na terenu važe druga pravila.

Najavljujući da će podržati rekonstrukciju Vlade, Imamović je pozvao predstavnike vlasti da planiraju novac iz budžeta za ulaganje u Sandžak.

Aleksandar Vučić je na to rekao da Vlada nijednog trenutka neće tolerisati razlike u ophođenju i ponašanju prema ljudima koji pripadaju drugoj naciji ili veri, i istakao da želi da svaki Bošnjak ili Srbin u Priboju, Tutinu, Novom Pazaru, doživljava Vladu na jednak način, jer su za nju svi ljudi jednaki.

Odgovarajući na Imamovićeve primedbe, Vučić je rekao da će danas dobiti precizne podatke o radu policije i tužilaštva, ali i da "ne želi da veruje da je sve što je Imamović govorio istina".

"Ali ako ima i dela istine, mi ćemo preduzeti određene korake. Spremni smo da o tome razgovaramo i pronađemo najbolje moguće rešenje", rekao je Vučić i dodao da to za Vladu nije tabu tema.

Vicepremijer je dodao i da se na ulici ništa ne rešava, kao i da je razvoj biznisa najvažniji zadatak Vlade, i pozvao građane Novog Pazara koji imaju dobre biznis planove i ideje za pokretanje privatnih poslova, da se jave.

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi takođe je govorio o pravima manjina, navodeći da se mora prestati sa diskriminatorskom politikom prema Albancima u Srbiji.

Potpredsednica Nove Srbije i poslanica Dubravka Filipovski rekla je da će poslanici te stranke podržati rekonstrukciju Vlade Srbije, jer je to dokaz da je vlast spremna da menja i modernizuje Srbiju.

PUPS će podržati izbor novih ministara jer je premijer Ivica Dačić u ekspozeu najavio da će Vlada uporedo raditi na ekonomskom razvoju i socijalnoj politici kao najbitinijem segmentu za PUPS, rekao je poslanik te partije Momo Čolaković.

URS će glasati protiv rekonstrukcije Vlade, a glavni razlog za to je pritivrečnost u ekspozeu premijera Ivice Dačića i onoga što radi i govori, rekao je šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić.

Šef poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić rekao je da ta stranka neće podržati rekonstrukciju Vlade zbog, kako je naveo, "predaje Kosova u ruke Albancima".

Debatu o rekonstrukciji, koja je počela u petak, obeležile su replike i žestoke polemike poslanika opozicije sa premijerom i prvim potpredsednikom Vlade, Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem.

Po završetku rasprave Skupština će glasati o kandidatima za ministre, koji će potom položiti zakletvu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво