Читај ми!

Rasprava o kandidatima za ministre

Poslanici raspravljaju o kandidatima za buduće ministre, dok se izbor novih ministara očekuje u subotu. Obraćajući se poslanicima premijer Srbije Ivica Dačić rekao da je cilj rekonstrukcije Vlade da ubrza i promeni Srbiju.

17.23 - Šefovi poslaničkih grupa započeli raspravu o kandidatima za ministre. Prvi se poslanicima obraća šef SVM-a Balint Pastor.

16.50 - Poslanici Milutin Mrkonjić i Srđan Dragojević položili zakletvu. 

16.23 - Cilj rekonstrukcije Vlade je da ubrza i promeni Srbiju, rekao premijer Dačić u ekspozeu pred poslanicima.

15.20 - Počela sednica Skupštine reklamiranjem povreda poslovnika.

Skupština Srbije raspravlja o kandidatima za buduće ministre, dok se izbor novih ministara očekuje u subotu. U ekspozeu u parlamentu premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da je cilj rekonstrukcije Vlade da ubrza Srbiju i da je promeni. "Srbiji danas treba sve i treba joj odmah", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, cilj koji ova država i njen narod zasluzuju je - modernija, efikasnija, pravednija, uređenija, poštovana, siguna i bogata Srbija.

Nova vizija Srbije bazira se na četiri osnovne pretpostavke, a to su: univerzalni minimum socijalne zaštine, konsolidovanje javnih finansija, korporatizacija privrede i za sve to smislena zakonska regulativa.

Uobičajena praksa, kao i skupštinski akti, nalažu da posle obraćanja premijera reč dobiju šefovi poslaničkih grupa, a pošto oni iscrpe vreme koji im je na raspolaganju, sednica će biti nastavljena sledećeg dana, odnosno u subotu.

Kako se očekuje, poslanici će se okupiti u subotu oko 10 sati kako bi učestvovali u raspravi, a vreme koje im stoji na raspolaganju je uobičajenih pet sati.

Pošto se i to vreme iscrpi, skupština će se najverovatnije popodne, glasanjem izjasniti o kandidatima za ministre, koji će potom položiti zakletvu.

Skupština Srbije prethodno je usvojila izmene Zakona o ministarstvima, čime su se stekli uslovi da rekonstrukcija vlade uđe u finiš. Konačni spisak imena svih kandidata za ministre saopšten je juče. 

Parlament je juče konstatovao ostavke devet minsistara - prosvete Žarka Obradovića, odbrane Aleksandra Vučića, saobraćaja Milutina Mrkonjića, finansija i privrede Mlađana Dinkića, regionalnog razvoja Verice Kalanović, potpredsednice zadužene za evrointegracije Suzane Grubješić, kulture Bratislava Petkovića, poljoprivrede Gorana Kneževića i sporta Alise Marić.

Kako se očekuje, u zdanju na Trgu Nikole Pašića zakletvu će položiti kao kandidati za ministre saobraćaja i ministra bez portfelja zaduženog za evrointegracije iz SPS Aleksandar Antić i Branko Ružić, kulture Ivan Tasovac, dok je zajednički kandidat SNS i SPS za ministra omladine i sporta Vanja Udovičić.

Za ministra bez portfelja predložen je i Aleksandar Vulin.

Srpska napredna stranka je predložila za ministra privrede Sašu Radulovića, finansija Lazara Krstića, poljoprivrede Dragana Glamočića, regionalnog razvoja i državne uprave Igora Mirovića i odbrane Nebojšu Rodića.

Rekonstruisana vlada imaće 18 resora i 22 člana. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво