Читај ми!

Rekonstrukcija Vlade, završni radovi

Kako RTS nezvanično saznaje, struktura Vlade ostaće gotovo identična. Jedina promena u rekonstruisanoj Vladi biće razdvajanje resora finanisija i privrede. Neće biti formirano ni ministarstvo za evrointegracije iako je najavljivana ta mogućnost.

Dan uoči ključnih sednica Vlade i stranačkih organa, mnogo toga o rekonstrukciji još je nepoznato. Premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić, kako RTS saznaje, i danas se dogovaraju kako će izgledati rekonstruisana Vlada, a razgovori se nastavljaju i tokom večeri.

U parlamentu su spremni da sledeće nedelje održe dve sednice, prvu - o Predlogu zakona o ministarstvu i drugu - na kojoj bi bili izabrani novi ministri.

Kako RTS nezvanično saznaje, struktura Vlade ostaće gotovo identična. Jedina promena biće razdvajanje resora finansija i privrede. Neće biti formirano ni ministarstvo za evrointegracije iako je najavljivana ta mogućnost.

Sve je i dalje na stolu, pa se, kako RTS saznaje, još razgovara da li će biti rotacije između dve vladajuće stranke u pojedinim ministarstvima, a vremena je malo. U nedelju u devet sati Vlada raspravlja o izmenama Zakona o ministarstvima. Odmah potom, o kandidatima za nove ministre odlučivaće stranački organi naprednjaka i socijalista.

Funkcioner SPS-a Branko Ružić rekao je da su lideri vladajućih stranaka SNS i SPS Aleksandar Vučić i Ivica Dačić dogovorili okvir rekonstrukcije Vlade - u strukturalnom i personalnom smislu.

Dok stranke budu zasedale, predlog zakona o ministarstvima biće na putu za parlament. Ukoliko iz Nemanjine Predlog po hitnom postupku stigne u ponedeljak pre podne, Skupština će raspravu početi u najkraćem zakonskom roku, 24 sata kasnije.

"U ponedeljak, okvirno govorimo, možemo da raspravljamo u načelu o ovom zakonu o ministarstvima, zatim 24 sata pravimo pauzu da bi raspravljali o zakonu u pojedinostima. Nakon toga sledi glasanje, koje bi moglo da bude najranije u sredu, nakon rasprave o pojedinostima", rekla je sekretar Skupštine Jana Ljubičić.

Da će rasprava biti burna već sada je jasno. Opozicija negoduje zbog kratkih rokova. LDP traži da kandidati za ministre poslanicima predstave svoj plan jer je tokom same sednice, prema Poslovniku, moguće samo obraćanje premijera.

"Ono što LDP danas traži to je da se održe sednice svih Skupštinskih odbora uoči glasanja o novim ministrima, uoči sednice u Skupštini na kojoj bi svi kandidati za ministre imali priliku da kažu šta su njihovi programi", rekao je funkcioner LDP-a Ivan Andrić.

Posle usvajanja Zakona o ministarstvima, na novoj sednici glasaće se o novim ministrima. Rokovi za održavanje sednice zavise od toga da li će odlazeći ministri podneti ostavke ili će biti razrešeni. U parlamentu očekuju da bi rasprava o novim imenima u Vladi mogla da počne najranije u petak.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара