Читај ми!

Odnosi SAD i Srbije u usponu

Bilateralni odnosi Srbije i SAD su u usponu i realno je da Sjedinjene Države postanu najveći investitor u Srbiji, zaključeno na sastanku premijera Ivice Dačića sa direktorom Kancelarije za južnu i centralnu Evropu američkog Stejt departmenta Džonatanom Murom.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu Stejt departmenta Džonatan Mur ocenili su da su bilateralni odnosi Srbije i SAD u usponu i da je realno da SAD postanu najveći investitor u našoj zemlji.

Mur je istakao da SAD daje punu podršku Vladi Srbije.

"Sjedinjene Američke Države daju punu podršku Vladi Srbije i premijeru Dačiću u procesu evrointegracija i rešavanju problema na Kosovu i Metohiji", istakao je Mur.

Mur je naglasio da u odnosima dve zemlje predstoji period snaženja ekonomske saradnje, pre svega investiranja američkih kompanija u privredu Srbije.

Ocenjeno je da je izvoz iz Srbije u SAD ove godine povećan za 70 odsto i da je realno da SAD postanu najveći investitor u Srbiji, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Vlada Srbije ozbiljno implementira briselski sporazum i u toku su opsežne pripreme za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, rekao je premijer Dačić.

Zvaničnika Stejt departmenta primio je i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić koji mu je preneo zabrinutost zbog, kako je kazao, "povremenih otvorenih opstrukcija" u sprovođenju dogovora Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno iz predsednikove Službe za saradnju s medijima, Đurić je sagovornika detaljno informisao o naporima naše strane u procesu primene sporazuma Beograda i Prištine i izrazio čvrsto uverenje da će SAD, EU i predstavnici međunarodne zajednice (prvenstveno OEBS) uključeni u organizaciju lokalnih izbora biti garanti fer i korektnog izbornog procesa.

Kako se navodi, Đurić i Mur su razmotrili veći broj značajnih pitanja iz domena bilateralne saradnje Srbije i SAD, regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i nastavka puta naše zemlje ka punopravnom članstvu u EU.

Mur se saglasio sa Đurićem o potrebi daljeg intenziviranja međusobne saradnje i ponovio principijelnu američku podršku reformama u Srbiji i punopravnom članstvu naše zemlje u EU.

Takođe, Mur je najavio maksimalno angažovanje američkih predstavnika u uspešnom sprovođenju kosovskih izbora, a posebno je pohvalio vidno unapređenju saradnju Srbije sa zemljama okruženja, navodi se u saopštenju.

Mur je u razgovoru sa šefom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandrom Vulinom podržao napore državnog vrha Srbije u implementaciji briselskih dogovora i njihovom daljem učešću u dijalogu čiji je cilj poboljšanje života Srba na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Prema rečima zvaničnika iz Stejt departmenta, na tom putu ima još mnogo pojedinosti koje treba rešavati. Posebna pažnja u razgovorima posvećena je pripremama za održavanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji zakazanih za 3. novembar.

Vulin je istakao da je Vlada Srbije do sada uspešno realizovala obaveze koje je prihvatila briselskim sporazumima i podsetio da je najviše državno rukovodstvo jednoglasno pozvalo Srbe na Kosovu i Metohiji i raseljena lica da izvrše svoju građansku dužnost i izađu na izbore i time aktivno preuzmu rešavanje svojih životnih pitanja u svoje ruke.

Mur se sastao i sa predsednicom Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Natašom Vučković s kojom je razgovarao o izazovima u procesu primene briselskog sporazuma. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво