Zahtev Srbije podeljen članicama UN

Zahtev Srbije da Generalna skupština UN zatraži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova podeljen je članicama svetske organizacije.

Zahtev Srbije podeljen je u utorak pod rednim brojem 195 Predloga za dopunu dnevnog reda, a Generalni komitet bi odluku mogao doneti oko 17. septembra, rečeno je Tanjugu u sedištu UN u Njujorku. Generalni komitet će o stavljanju tog zahteva na dnevni red odlučivati sredinom narednog meseca.

U obrazloženju molbe Srbije da se ovo pitanje stavi na dnevni red Generalne skupštine navedeno je da je "proglašenje nezavisnosti Kosova, premda ga nije priznala ogromna većina članica, izazvalo niz kontroverzi i podela unutar međunarodne zajednice i da bi mišljenje Međunarodnog suda pravde, kao najvišeg sudskog organa UN, umnogome doprinelo smanjivanju tenzija".

"Smatramo da je najprincipijelniji, najrazumniji način da se prevaziđu potencijalno destabilizujuće posledice jednostranog proglašenja nezavisnosti da se ovo pitanje prebaci iz političke u pravosudnu arenu. Pored smanjenja diplomstke zategnutosti, takav pristupi bi doprineo jačanju vladavine zakona u međunarodnim odnosima", istaknuto je, između ostalog, u obrazloženju Srbije.

Generalni komitet obično se sastaje odmah po početku zasedanja Generalne skupštine, koje ove godine počinje 16. septembra, kako bi usvojio preporuke o dnevnom redu i rasporedu tačaka, koje potom dostavlja Generalnoj skupštini.

U skladu sa tim, Komitet će odluku o molbi Srbije doneti najverovatnije oko 17. septembra, rečeno je Tanjugu.

Generalni komitet čine predstavnici 28 zemalja, tačnije predsednik Generalne skupštine, 21 potpredsednik i predsednici šest glavnih komiteta.

U sastavu Generalnog komiteta tokom 63. zasedanja biće zemlje koje su priznale Kosovo, poput Velike Britanije, SAD, Holandije, Francuske, Mađarske i Avganistana, ali one su u manjini s obizirom da ostale 22 članice, među kojima su Kina, Španija, Rusija, Egipat, Portugalija, Irak, to nisu ili, kako tvrde, nemaju ni nameru da učine.

Generalna skupština potom u roku od nekoliko dana na plenarnoj sednici usvaja dnevni red i može da usvoji ili ne usvoji preporuke Generalnog komiteta o pojedinim tačkama.

Ako zahtev Srbije da Generalna skupština zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde bude stavljen na dnevni red, on će se naći u okviru pitanja koja se tiču "unapređenja pravde i međunarodnog prava", ali još nije poznato kog datuma bi se o njemu moglo raspravljati.

Srpski zahtev zvanično je uveden u proceduru 15. avgusta, kada je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, u sedištu UN u Njujorku, predao predlog rezolucije kojim Srbija traži da Generalna skupština UN od Međunarodnog suda pravde zatraži savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи