Читај ми!

Priština, usvojen Zakon o amnestiji

Poslanici kosovske skupštine usvojili Zakon o amnestiji velikom većinom glasova. "Za" glasalo 90 poslanika, 17 bilo "protiv", a jedna poslanik bio je uzdržan. Na sednici održanoj 4. jula predlog tog zakona nije usvojen.

Poslanici kosovske skupštine usvojili su u celosti novi predlog zakona o amnestiji, odbacivši u popodnevnoj raspravi nekoliko amandmana poslanika opozicije. Za novi predlog zakona glasalo je 90 poslanika, 17 ih je bilo protiv, a jedan poslanik je bio uzdržan.

Izglasavanje novog predloga zakona omogućeno je glasovima poslanika vladajućih stranaka i većine poslanika opozicije. Protiv predloga zakona bili su poslanici pokreta Samoopredeljenje.

Prvi predlog zakona prošle nedelje nije prošao, pošto nije bilo potrebne dve trećine od 120 poslanika. Zakon o amnestiji obuhvata oslobađanje krivice počinioce za više od 60 krivičnih dela.

Uporedo sa raspravom o novom predlogu zakona o amnestiji, ispred Skupštine Kosova održane su mirne demonstracije nekoliko stotina pristalica pokreta Samoopredeljenje i aktivista nevladinih organizacija.

Glasanju je prethodila na momente veoma žučna rasprava kojoj su ton dali poslanici Samoopredeljenja koji su bili protiv i optuživali vladu da na ovaj način amnestira kriminal i kriminalce.

Zamenik premijera i kosovski ministar pravde Hajredin Kuči rekao je da su u novom predlogu zakona uzeti u obzir zahtevi poslanika izneti na prethodnoj sednici Skupštine Kosova da se 3. član zakona briše.  

I predsednik Zakonodavne komisije, poslanik Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši je takođe rekao da su uzeti u obzir ti zahtevi i u ime komisije zatražio da se zakon u načelu izglasa.

Prvi predlog zakona nije usvojen u skupštini prošle nedelje, zbog toga što nije bilo kvoruma. Za predlog nisu glasali ni pojedini poslanici vladajućih stranaka. Vlada je ubrzo izmenila nekoliko članova.

U članu tri novog predloga navedeno je da se amnestija odnosi samo na sever, a u članu pet, amnestije su izuzeti počinioci teških krivičnih dela na čitavom Kosovu.

Oni koji su se protili amnestiji kažu da je vladavina prava najvažniji proces na Kosovu, kako na severu tako i na jugu. U vlasti, međutim, ističu da je novi predlog urađen po ustavu i zakonu i očekuju njegovo usvajanje.

Vetar u leđa usvajanju predloga zakona je i stav najuticajnijih predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu koji tvrde da je zakon usko profilisan i da isključuje dela koja su rezultirala nanošenjem teških povreda ili smrću, i daje amnestiju samo za dela privrednog kriminala.

Visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar i ambasadori zemalja EU i SAD u Prištini zatražili su od Skupštine Kosova da po hitnoj proceduri usvoji zakon o amnestiji.

Oni su u zajedničkoj izjavi ocenili da je brzo usvajanje zakona o amnestiji odlučujući korak ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i sigurnoj integraciji svih građana u institucije Kosova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво