Kacin za što bržu ratifikaciju SSP-a

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozvao je vlast i opoziciju u Srbiji da ratifikuju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali je i istakao da je reč o "kolektivnoj odgovornosti".

"Bez ratifikacije SSP-a u Skupštini Srbije izveštaj o napretku Srbije ka pridruživanju EU neće ući u proceduru. Bez toga nema ni procedure ni izveštaja, a kamoli pozitivnog izveštaja", rekao je Kacin novinarima u Domu skupštine posle razgovora sa potpredsednicom Skupštine Srbije Gordanom Čomić.

Kacin je najavio da će sledeće nedelje u Briselu izvestiti "balkansku grupu" Evropskog parlamenta o tome da li su stvoreni uslovi da nacrt izveštaja uđe u proceduru, kao i da će biti "dva čitanja" na sednici Odboru za spoljnu politiku, a zatim i glasanje na plenarnom zasedanju.

"Želimo da uhvatimo rok do kraja oktobra i početka novembra, kada će i Evropska komisija dati svoj izveštaj o napretku Srbije", rekao je Kacin.

Upitan da li je u razgovorima sa predstavnicima vlasti i poslanicima dobio garancije da će SSP biti uskoro ratifikovan, Kacin je rekao da nijedan poslanik niti ministar ne može dati takve garancije.

"Govorimo o kolektivnoj odgovornosti", istakao je Kacin.

Kacin je istakao da će po ulasku Srbije u EU i opozicija ući u EU, dodajući da svi "advokati i promoteri Srbije" žele brz dogovor vlasti i opozicije, jer će i njima biti lakše ako u Srbiji bude rezultata.

Kacin se tokom posete Beogradu sastao sa dva potpredsednika Vlade Srbije, ministrom za ljudska i manjinska prava Svetozarom Čiplićem, ministrom bez portfelja Sulejmanom Ugljaninom i poslanicima, a da će se tokom dana sastati sa ministrom za životnu sredinu Oliverom Dulićem.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju rekao je da se sastao i sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i da je dogovoreno da Tužilaštvo za ratne zločine predstavi rezultate u Briselu pre izveštaja Evropske komisije.

 

"Kada sam ranije pominjao Karadžića i Mladića, svi u Srbiji su govorili da Karadžić nije obaveza Srbije i da nije njen državljanin, a on je uhapšen u Srbiji. Sada je teško naći nekoga u EU ko ne veruje da je Mladić u Srbiji i svi veruju da Srbija ima kapacitete da ga uhapsi", izjavio je Kacin.

Kacin se sastao i sa predstavnicima stranaka nacionalnih manjina u Skupštini Srbije.

Skupština je saopštila da je Kacin imao sastanke sa predsednikom i zamenikom predsednika Poslaničke grupe manjina Balintom Pastorom i Bajramom Omeragićem i sa poslanicima Petrom Kuntićem, Esadom Džudževićem, Mehom Omerovićem i Rizom Halimijem.

Razgovarali su o napretku u ostvarivanju prava nacionalnih manjina u Vojvodini, Sandžaku i na jugu Srbije.

Predstavnici stranaka nacionalnih manjina složili su se u oceni da je za poboljšanje položaja manjina u Srbiji potrebno što pre doneti zakon o nacionalnim savetima.

Kacin je najavio da će sutra posetiti Vojvodinu, koja je, kako je naveo, skriveni adut Srbije na putu ka EU, i da će u Vojvodini razgovarati o odnosima različitih nacionalnosti.

Potpredsednica parlamenta Gordana Čomić rekla je da je sa Kacinom razgovarala o poslovima koji očekuju skupštinu u procesu evropskih integracija, pre svega o ratifikaciji SSP-a u dogovorenom roku.

"Razgovor je bio iskren i otvoren, razgovarali smo o teškoćama u radu skušpštine, ali EU zanima rezultat, koji su zakoni usvojeni i koliko su oni u skladu sa standardima EU", rekla je Gordana Čomić, koja je sa Kacinom razgovarala u ime predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи