Читај ми!

Svečana sednica Vlade Srbije

Odlukom Evropskog saveta Srbija priznata kao pouzdan partner, rekao premijer Ivica Dačić na svečanoj sednici Vlade u Kruševcu. Srbija ovim Vidovdanom preokrenula tok svoje istorije, poručio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

17.55 - Naš cilj je Srbija kao punopravni član Evropske unije - tim rečima premijer Dačić zaključio je sednicu Vlade Srbije.  

17.50 - "Mi smo danas dobili ozbiljnu šansu, a od nas zavisi da li ćemo tu šansu iskoristiti", rekao ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

17.29 - Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija ovim Vidovdanom preokrenula tok svoje istorije.

17.20 - Dačić poručio da je datum samo prvi minut, prvi korak velikog putovanja na koje smo krenuli, kao i da je Srbija sada priznata kao pouzdan partner.

17.15 - Premijer Ivica Dačić otvorio svečanu sednicu Vlade Srbije u Kruševcu obavestivši članove Vlade o odluci Evropskog saveta. 

Svečana sednica Vlade Srbije, u sklopu obeležavanja Vidovdana, 624. godišnjice Boja na Kosovu, održana je u Kruševcu.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je na sednici da je na današnji dan Srbija promenila svoje vekovno verovanje, način ponašanja, krajnji cilj i mit koji nas je toliko dugo terao da gledamo unazad i da ne idemo napred.

Dačić je istakao da je Savet EU odlučio da otpočne pregovore o pristupanju i članstvu Srbije, bez dodatnih novih uslova i još jedne dodatne provere.

"Sama ta činjenica čini ovaj dan istorijskim i velikim, ali postoji još nešto važnije po cemu ćemo pamtiti ovaj 28. jun. Danas je naša zemlja promenila i svoje vekovno verovanje, način ponašanja, krajnji cilj, mit koji nas je toliko dugo terao da gledamo unazad i da ne idemo napred", istakao je premijer Srbije.

On je ranije danas u Kruševcu rekao da je odluka Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore konačna, istorijska, ali da Srbija njome nije najzadovoljnija.

Srbija je, kako je rekao Dačić na sednici Vlade, počela da slavi život, da veruje u sposobnost i rad i da mirno, računajući na ono što je uradila, očekuje dobitak, bez straha da on može da joj izmakne.

"Porazi koje slavimo, žrtvovanje naroda za bitke koje ne možemo da dobijemo više nisu naša opcija. Srbija mora da igra na pobedu, slavićemo prošlost, ali ćemo praviti i budućost", istakao je Dačić i napomenuo da dobijanje datuma nije ništa drugo nego uvod i prvi minut na putovanju na kojem smo krenuli.

Premijer Dačić poručio je da su pregovori sa Evropskom unijom složen posao koji će zahtevati angažovanje celog društva, jer je "Evropa pred vratima, ali nije još u Srbiji".

Dačić je zahvalio i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, prvom potpredseniku Vlade Aleksandru Vučiću i evropskoj posrednici Ketrin Ešton na dosadašnjem zalaganju u evrointegracijama.

Govoreći opširno o preceduri pregovaranja i priključenja EU, Dačić je istakao da će Srbija biti ravnopravni sagovornik svim državama članicama EU.

"Naš cilj je da što pre završimo danas otvorene pregovore. Da ih završimo u roku od četiri do pet godina", rekao je premijer i dodao da će Vlada Srbije zbog toga biti praktično u stalnom zasedanju.

"Datum je samo početak tog puta, put će biti dugačak i težak, a trase, međe i granice određivaće samo rezultat koji postižemo. Taj rezultat će biti razlog zbog kojeg će ova Vlada biti u stalnom zasednju", poručio je Dačić i napomenuo da datum ne može i neće biti alibi za rad ove Vlade.

On je, kako je rekao, razlog da pogledamo šta možemo da radimo još bolje, istakao je premijer i dodao da će jedan od ključnih koraka u narednom periodu biti imenovanje glavnog pregovarača, pregovaračkog tima, dalje jačanje kapaciteta državne uprave za vođenje pregovora.

Vučić: Karta u jednom pravcu za EU

Srbija je današnjim Vidovdanom preokrenula tok svoje moderne istorije i odlukom o otvaranju pregovora o članstvu u EU platila kartu u jednom pravcu za januarski voz ka EU, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

"Ništa nismo prodali, izdali i ničega se nismo odrekli. Nikada više nećemo biti izolovani i umorni, razapeti između Istoka i Zapada. Upozoravam sve političare i privrednike da prave reforme i napori tek počinju", rekao je Vučić na svečanoj sednici Vlade.

Vučić je ranije posetio manastir Visoki Dečani, gde je rekao da srpski narod treba da gleda u budućnost ne zaboravljajući prošlost.

Prvi potpredsednik Vlade na sednici je ocenio da odluka o otvaranju pregovora Srbije sa EU predstavlja evropsku verifikaciju naše politike i da Evropa tom odlukom proglašava Srbiju partnerom.

Prema njegovim rečima, januarski početak pregovora o ulasku u EU manje je od onog što je očekivao, ali je to više nego što je bilo koja Vlada u poslednjih 25 godina uradila.

"Kada smo počinjali ovaj težak posao i kada smo seli u Vladu Srbije rekao bih da niko nije verovao u postizanje ozbiljnih rezultata. Saplitani, ogovarani, neretko ismevani bili smo okrenuti sebi, ali smo uradili nešto što drugi nisu", istakao je Vučić i dodao da je u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice čuo da niko od njih nije pomislio da će Srbija Vidovdan dočekati na ovakav način.

Vučić je poručio i da posao koji je urađen nije mali, ali da nije dovoljan ako ne završimo i sprovedemo reforme, modernizaciju i bolji život za građane.

"Ovo je konačno jedan Vidovdan koji ne označava početak rata, nesreću, borbu za ostanak, na Vidovdan smo slavili herojstvo i najveće poraze, slavili smo i odvođenje naših državnika iz zmlje, ali nikada nešto čime bi generacije koje dolaze mogle da se ponose", rekao je Vučić i napomenuo da je Srbija ovim Vidovdanom preokrenula tok istorije i pokazala da niko ne može zaustaviti reforme, modernizaciju i put ka napred.

Prema njegovim rečima, Srbija nema razloga za slavlje, ali ima za zadovoljstvo, a pred nama su "teški ispiti".

"Ima znoja, ali po prvi put možemo da kažemo - nema i neće biti krvi", naglasio je Vučić.

Vučić je zahvalio predsedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću za napore koje su uložili da bi Srbija počela pregovore sa EU, i prijateljima Srbije u Evropi koji su se zalagali za datum.

Dinkić: Šansa za Srbiju

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je odlukom Saveta EU o otvaranju pregovora sa Srbijom naša zemlja dobila "ozbiljnu šansu" za koju je siguran da će ova Vlada učiniti sve da je iskoristi, zbog gradana Srbije.

"Danas je veliki uspeh svih građana Srbije koji su već 12 godina podržavali evropsku ideju i evropski put Srbije. Dobili smo ozbiljnu šansu, a da li ćemo je iskoristiti od nas zavisi, zavisi od naših građana. Siguran sam da će ova Vlada učiniti sve da se ta šansa iskoristi zbog građana Sbrije", rekao je Dinkić na svečanoj sednici Vlade.

On je poručio da će sada ne samo građani Srbije biti sigurniji, već i investitori koji nisu imali hrabrosti da ulažu u našu zemlju, jer se "nismo nalazili na evropskoj mapi".

"Postojala je neizvesnost, a investirali su oni koji su želeli da preuzmu rizik", rekao je Dinkić.

Dinkić je ukazao i da nam Evropa neće rešiti sve probleme umesto nas samih, već da moraju da se sprovedu reforme kako bimo se kvalifikovali za evropske fondove.

"Moramo da sprovedemo reforme da bismo se kvalifikovali za evropske fondove kao i druge zemlje EU, koje kada postanu član imaju milijardu i 400 miliona evra godišnje. Tim reformama treba da postavimo standarde kako bismo se kvalifikovali za nepovratna sredstva iz tih fondova. Ali pre toga moramo da prevalimo dugačak put", poručio je ministar.

Dinkić je zahvalio svima koji su u proteklih 12 godina dali doprinos srpskom putu ka EU, naglašavajući da najveće zasluge idu premijeru Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću, potpredsednici Vlade Suzani Grubješić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво