Читај ми!

Istorijsko pomirenje Srba i Mađara

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Mađarske Janoš Ader odali poštu nevinim žrtvama iz Drugog svetskog rata istakavši da današnji dan predstavlja istorijsko pomirenje Srba i Mađara. Predsednik Mađarske se prethodno, na posebnoj sednici srpskog parlamenta, izvinio za mađarske zločine nad Srbima u Drugom svetskom ratu.

Predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader položili su vence na spomenike nevinim žrtvama iz Drugog svetskog rata u mestu Čurug, u Vojvodini. Janoš Ader se u obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije izvinio za mađarske zločine nad Srbima.

Izvode iz govora predsednika Nikolića u Čurugu možete pročitati ovde

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da Srbija vidi zalog svoje prosperitetne budućnosti i sveopšteg napretka čitavog regiona u saradnji sa evropskim, a posebno sa susednim državama.

"Srbija je opredeljena je da svoju sadašnjost i budućnost uspostavlja na principima slobode, ravnopravnosti, poštovanja ljudskih prava i dobrosusedskih odnosa. Kao pripadnici starog evropskog naroda, koji je kroz svoju prošlost stradao višestruko, svesni smo odgovornosti i u potpunosti posvećeni davanju svog doprinosa daljem razvoju evropske porodice naroda", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je u Čurugu istakao da su bliski i prijateljski odnosi Srbije i Mađarske, zasnovani na obostranom poštovanju i razumevanju, značajan činilac u stvaranju uslova za nesmetan i ravnomeran razvoj zemalja u ovom delu Evrope.

Nikolić je ukazao da je dinamična, a u pojedinim razdobljima i tragična istorija ovih prostora, činila da se dva naroda i države nađu i na suprotstavljenim stranama, kao i da su tragične stranice zajedničke prošlosti vezane za oružane sukobe i stradanja u Prvom i Drugom svetskom ratu.

"Ta dva međunarodna sukoba obeležena su neprijateljstvom našim tadašnjih država, razaranjima naseljenih mesta, ubijanjem nedužnih civila i uništavanjem kulturne baštine. Tragični događaji koji su se odigrali tokom tih ratnih godina, istorijska su opomena koja i danas nedvosmileno ukazuje na potrebu života u miru i međusobnom razumevanju", poručio je predsednik Srbije.

Zločini delo pojedinaca

Predsednik Mađarske Janoš Ader poručio je to što sa predsednikom Srbije stoji "na ovom mestu" i klanja se senima jasna poruka, upućena svakom Srbinu i Mađaru, da mi koji smo živi danas imamo snage da se suočimo sa prošlošću i istinom".

Ader je rekao da zajedničko odavanje pošte svim žrtvama ne predstavlja samo dostojno okončanje bolnog poglavlja zajedničke istorije dve zemlje i ne znači samo odavanje pošte senima nevinih žrtava.

"Morali smo da čekamo 70 godina kako bismo zajednički mogli da izgovorimo da zločini nemaju poreklo, ni nacionalnost, da ne postoje zločinački narodi, već samo zločinački postupci, zločinački porivi grešni ljudi. Nije najvažnije da li su žrtve bili Srbi ili Mađari, nego to što su svi do poslednjeg bili nevini ljudi", istakao je Ader.

Ulicama Čuruga je 1942., 1944. i 1945. godine tekla krv, a umirali su i nevini Mađari i nevini Srbi, napomenuo je Ader i istakao da ne postoji veći zločinački akt od uništenja nevinih ljudi.

On je poručio i da će današnji dan biti zlatnim slovima upisan u udžbenicima istorije odnosa dveju država.

"Zato se danas obraćam onima koji veruju da današnjicu treba da odlikuje obostrano poverenje i poštovanje, svim mudrim ljudima koji imaju viziju buducnosti, bilo da su Srbi ili Mađari, svima koji shvataju da se centralna Evropa 21. veka rađa iz ovakvih gestova. Molim ih da pomognu da ubedimo i druge da jedino ovo može služiti našem zajedničkom prosperitetu", istakao je predsednik Mađarske.

Predsednici su na komemoraciji istakli da je danas dan istorijskog pomirenja Srba i Mađara.

Oni su vence prvo položili na spomenik nevinim mađarskim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine, pored Stare Tise u Čurugu.

Spomenik je postavljen u znak sećanja na odmazdu komunističke vlasti nad mađarskim stanovništvom u vreme takozvane vojne uprave krajem 1944. i početkom 1945. godine, kada je znatan broj stanovnika Čuruga mađarske nacionalnosti ubijen, a ostatak je proteran.

Taj zločin je bio odmazda za raciju iz januara 1942. godine, kada je mađarska okupatorska vojska pobila i pod led Tise i Dunava bacila na hiljade stanovnika šajkaške oblasti čiji su deo tada bili i Čurug, Novi Sad i Bečej.

Predsednici su potom položili vence na spomen-obeležje nevinim srpskim žrtvama u takozvanom Topalovom magacinu, u centru sela gde su vršene likvidacije 1942. godine.

Komemoraciji su prisustvovali sveštenici Srpske pravoslavne i rimokatoličke crkve, građani i rodbina žrtava Drugog svetskog rata.

Izvinjenje Adera zbog zločina nad Srbima

Predsednik Mađarske se na posebnoj sednici u Skupštini Srbije u obraćanju poslanicima izvinio za mađarske zločine nad Srbima u Drugom svetskom ratu.

"Ja, kao predsednik Mađarske, molim za oproštaj za zločine koje su, u ime Mađarske, u Drugom svetskom ratu Mađari počinili protiv nevinih Srba", izjavio je Ader, obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici u Skupštini Srbije.

Slobodna demokratska Mađarska osuđuje one koji su postupali protiv nevinih Srba, umnožavajući njihove patnje, rekao je Ader.

Počinjeni zločini ne mogu biti poništeni, ali obostrano praštanje i međusobno izvinjenje mogu, prema njegovim rečima, ojačati poverenje između Srbije i Mađarske.

"Mi, današnji Mađari i današnji Srbi, jedinstveni stojimo na strani nevinih žrtava. Mi ne želimo da našoj deci u nasledstvo ostavimo smrt, laž i mržnju, već život, pravednost i saradnju", poručio je Ader.

Mađarski predsednik je rekao da usvajanje Deklaracije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini tokom 1944. i 1945. godine, u Skupšitni Srbije prošle nedelje, predstavlja važan istorijski korak koji, posle sedam decenija, stavlja pečat na jedno poglavlje bolne zajedničke istorije, ali i otvara novu perspektivu u odnosima dva naroda i dve države.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović zahvalio se predsedniku Mađarske Janošu Aderu na podršci njegove zemlje evrointegraciji Srbije, a Ader je izrazio nadu da će Srbiji 28. juna biti određen datum za početak pregovora sa EU.

Stefanović je izrazio spremnost na zajednički rad u cilju unapređenja položaja nacionalnih manjina, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Predsednik skupštine je istakao značaj daljeg unapređenja međuparlamentarnih odnosa i najavio svoju posetu parlamentu Mađarske u oktobru.

Predsednik Mađarske je rekao da će Mađarska uvek podržavati Srbiju na evropskom putu i ponudio pomoć kroz razmenu iskustava.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво