Читај ми!

Usvojen Zakon o železnici

Skupština Srbije usvojila je Zakon o železnici sa 133 glasa "za". Poslanici izglasali Zakon o pravima pacijenata i Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama. Nakon glasanja, parlamentarci će raspravljati o poreskim zakonima.

11.35 - Završeno glasanje o svim zakonskim predlozma. Nova sednica u 12 sati. 

10.58 - Usvojen Zakon o pravima pacijenata sa 159 glasova "za". 

10.35 - Poslanici su sa 133 glasa "za" usvojili Zakon o železnici. Protiv je glasalo 20 poslanika.  

10.15 - Počelo glasanje o zakonskim predlozima u parlamentu. U načelu usvojen Zakon o železnici.  

Poslanici republičkog parlamenta usvojili su Zakon o železnici, nova rešenja o pravima pacijenata i zaštiti lica sa mentalnim smetnjama. Izglasane su i izmene Zakonika o krivičnom postupku, kao i odluka o učešću pripadnika Vojske Srbije u Misiji Eu u Maliju. 

Za Zakon o železnici glasalo je 133 poslanika. Zakon bi trebalo da poboljša efikasnost železničkog sistema u Srbiji i liberalizuje tržišta i omogući uvođenje više prevoznika, što bi stvorilo veću konkurenciju. Nova zakonska rešenja, koja bi trebalo da budu osnov za početnu fazu restrukturianja železnčkog sistema.

Osnovni ciljevi novog zakona su poboljšanje efikasnosti železničkog sistema u Srbiji, njegovo integrisanje u tržište transportnih usluga i integracija srpske železnice u železnički sistem EU, rekao je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić tokom skupštinske debate.  

Parlamentarci su se izjasnili o novim rešenjima o pravima pacijenata i o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, za koji je glasalo 146 poslanika "za".

Jedna od novina Zakona o pravima pacijenata je da se tim zakonom uvodi da deca sa 15 godina koja su sposobna da rasuđuju mogu sama da odlučuju o predloženoj medicinskoj meri. Taj zakonski predlog je podržalo 159 poslanika, a protiv je bilo 12.

Ukoliko dete sa 15 godina odbije predloženu medicinsku meru, nadležni zdravstveni radnik dužan je da pristanak zatraži od zakonskog zastupnika deteta, predviđa novi zakon.  

Kako je vlada navela u obrazloženju zakonskog predloga o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, osobe koje pate od mentalnih smetnji nisu zanemarljiva kategorija stanovništva, budući da mentalne smetnje ugrožavaju više od 25 odsto ljudi u odredjenoj populaciji, bez obzira na pol, starost, obrazovni ili socijalni status.  

Poslanici su glasali i o predloženim rešenjima o objavljivanju zakona i drugih akata, kao i izmenama Zakonika o krivičnom postupku koji je predložio opozicioni klub SPO–DHSS.

Osuđeni na 40 godina zatvora neće moći da budu predloženi za svedoka saradnika, utvrđeno je izmenama Zakonika o krivičnom postupku koje je usvojila Skupština.

Izmenama tog zakonika predviđeno je da lica koja su osuđena kao organizatori organizovane kriminalne grupe ili na kaznu zatvora od 40 godina ne mogu biti predložena za svedoka saradnika. Za izmene Zakonika glasalo je 158 poslanika.  

Usvojena je i odluka o učešću pripadnika Vojske Srbije u Misiji EU u Maliju, izveštaju skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kao i potvrđivanju nekoliko međunarodnih sporazuma.

Potvrđena su i dva međunarodnih sporazuma Vlade Srbije sa vladama Turske i Makedonije o zapošljavanju članova porodica osoblja diplomatski-konzularnim predstavništava.  

Poslanici će posle glasanja, preći na novu sednicu i debatu o izmenama zakona o porezima na imovinu, o dobiti pravnih lica, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i porezu na dohodak građana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво