Bogdanović razgovarao sa Hejsomom o Kosovu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović razgovarao je u Beogradu sa zamenikom šefa UNMIK-a Nikolasom Hejsomom o dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Na sastanku je bilo reči o dugoročnoj dinamici narednih susreta koji će se održati u cilju pronalaženja sveobuhvatnih rešenja za probleme koje ima srpsko stanovništvo na Kosovu, saopštilo je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Obe strane iznele su svoje stavove i mišljenja koji se tiču života, rada i problema Srba na Kosovu, ukazano je u saopštenju.

Bogdanović je u jučerašnjoj izjavi rekao da će tema razgovora sa Hejsomom biti povratak Srba u Kosovsku policijsku službu i vraćanje pravosudnih organa na severu Kosova, što je za Srbiju prioritet.

On je tada naveo da Vlada Srbije podržava stav Srba da učestvuju u KPS-u pod komandom UNMIK-a i da će taj stav preneti Hejsomu.

Kosovski Srbi održali su u Zubinom Potoku "Protest upozorenja Unmiku," zbog instaliranja video nadzora na administrativnom prelazu Brnjak na severu Kosova.

Srbi su u vreme protesta blokirali i magistralni put Zubin potok - Brnjak.

Organizator mitinga je opština Zubin Potok.

Kosovska policijska služba počela je instaliranje policijskih kamera na prelazu Brnjak, a portparol KPS je najavio da će biti postavljene i na administrativnom prelazu Jarinje kod Leposavića.

Samardžić: Srpska vlast ne preduzima mere

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić optužio je  vlast u Srbiji da ne preduzima konkretne kontra mere po pitanju infiltracije Misije EU (Euleks) na Kosovu i Metohiji.

On je na konferenciji za novinare istakao da Vlada Srbije gubi korak i da ne čini ono što bi mogla na jačanju svoje politike i institucija u pokrajini, dok se "posao na zameni UNMIK-a od strane Euleksa do sredine oktobra odvija usporenim i nevidljivim načinom".

Samardžić je ocenio da Srbija gotovo nema diplomatskih i pravnih sredstava da se tome odupre, ali da država ne koristi ni jedinu kartu koju ima da paralelno učvršćuje svoje institucije na Kosovu što bi jedino moglo da uzdrma UNMIK i Euleks.

"To je kontrapolitika koju je vlada za dva meseca ispustila i izgubila korak, tako da se bez obzira na reči, postepeno ulaženje Euleksa na Kosovo odvija sigurnim tempom", tvrdi on.

Samardžić je ocenio da se iz izjava šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera može videti da neće biti nikakvih pregovora o srpskom pravosuđu i carini, niti će Srbi imati ulogu u policiji i pravosuđu van kosovske službe.

Povodom akcije države da o nelegalnom proglašenju nezavisnosti Kosova zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu, Samardžić je rekao da je to sa stanovišta rezultata rizičan poduhvat u koji se ulaže velika energija, ali da ga DSS podržava.

Samardžić je istakao da postoji hiperaktivnost države kako bi se obezbedio zahtev UN-a Međunarodnom sudu u Hagu, i da DSS žali što država nije pribegla daleko sigurnijim merama a to je podnošenje tužbi protiv država koje su priznale Kosovo.

On je ocenio da je teško prikupiti potreban broj država koje će podržati srpsku inicijativu u Generalnoj skupštini UN, a drugi stepen rizika ogleda se u pitanju da li je moguće očekivati čisto, jasno i merodavno mišljenje suda.

Povezane vesti:
Šef UNMIK-a u ponedeljak u Beogradu

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво