Cvetković: Blokada Skupštine nanosi veliku štetu

Uoči sednice Skupštine Srbije, koja bi trebalo da bude nastavljena 2. septembra, radikali i narodnjaci najavljuju da će insistirati na razjašnjenju nekih pitanja, pre nego što se nastavi rasprava po dnevnom redu. Premijer Mirko Cvetković ocenio je da opstrukcija opozicije u Skupštini nanosi štetu svim građanima Srbije.

"Neobjašnjivo kako je moguće da opozicija vrši opstrukciju Skupštine na čijem su dnevnom redu samo četiri tačke, od kojih su sve izuzetno važne za građane ove države," rekao je Cvetković u intervjuu današnjem "Blicu".

Podsećajući da su u pitanju četiri ključne oblasti: evropske integracije, odnosno, ratifikacija sporazuma o pridruživanju, gasni sporazum, ratifikacije kredita za izgradnju infrastrukture i potvrđivanje kontinuiteta državne politike prema Kosovu, premijer Mirko Cvetković naveo je da je neuspeh Skupštine, a ne Vlade, to što još nisu usvojene.

Prema njegovoj oceni, kabinet na čijem je čelu ima rezultata i posle prvih pedesetak dana i vidi se da su sve tačke iz ekspozea dotaknute, ali neke nisu otišle daleko koliko bi on želeo zbog opstrukcija opozicije u Skupštini Srbije.

Upitan zašto o Kosovu retko govori i gde je Kosovo na listi njegovih prioriteta, Cvetković je odgovorio da postoji puni kontinuitet sa prethodnom vladom u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Kosovo je na listi prioriteta u istom rangu sa prioritetom uključenja u Evropsku uniju," istakao je predsednik vlade.

Ističući da mu je sada teško da daje procenu o napretku saradnje sa EU za samo pedeset dana jer je to proces koji obično traje deset i više godina, on je rekao da vidi "samo želju i posvećenost svih članova vlade da se napreduje".

Cvetković je najavio povećanje penzije za skoro 17 odsto do kraja godine.

"Trenutno pregovaramo sa PUPS-om kako da se sve to uklopi u naše finansijske mogućnosti," naglasio je premijer.

Govoreći o sudbini koncesije Horgoš-Požega, on je ocenio da je opcija sporazumnog raskida ugovora realnija i dodao da se o njoj pregovara sa koncesionarom.

"Ukoliko se taj dogovor postigne, radovi na kraku Novi Sad-Horgoš bi mogli da počnu u septembru ili oktobru," najavio je Cvetković.

SRS odbacila izjavu premijera Cvetkovića

Srpska radikalna stranka odbacila je izjavu premijera Srbije Mirka Cvetkovića da opozicija vrši opstrukciju Skupštine Srbije i da to nanosi veliku štetu državi.

SRS je u saopštenju navela da odgovornost za sve što se dešava u državi snosi vladajuća većina, zbog čega je odbacila izjavu premijera, u kojoj, kako su radikali napisali, pokušava da krivicu za "katastrofalnu političku i ekonomsku situaciju u zemlji prebaci na opoziciju".

Radikali su u saopštenju istakli da zasedanje Skupštine Srbije nije prekinuto zbog opstrukcije opozicije, već zbog "opstrukcije i bezobzirnosti vlasti, koja je uhapsila Radovana Karadžića", a zatim i, kako su naveli, "zbog tobože drugih političkih razloga" pomerila skupštinsko zasedanje za više od mesec dana.

"Činjenica je da demokrate, socijalisti i Čedomir Jovanović (lider Liberalno demokratske partije) imaju kompletnu vlast u Srbiji, te da odgovornost za sve što se zbiva u našoj zemlji snosi upravo ta koalicija", navedeno je u saopštenju.

Radikali su istakli da je takvo ponašanje vlasti ključni razlog postojanja političke krize u Srbiji, kao i da vlast "na svaki način pokušava da svoju diktaturu opravda navodno greškama opozicije".

"Nema važnije stvari u ovoj zemlji od poštovanja ustava, zakona i svi koji zloupotrebljavaju svoj položaj moraju da polože račune građanima Srbije", rekao je funkcioner SRS-a Dragan Todorović.

Samardžić: Opstrukciju  nisu vršile opozicione stranke

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da opstrukciju u radu Skupštine Srbije nisu vršile opozicione stranke, već skupštinska većina i predsednica parlamenta, jer nisu poštovali Poslovnik.

On je na konferenciji za novinare najavio da će se DSS pre nastavka sednice, zakazane za 2. septebar, konsultovati sa NS i SRS o daljem nastupu ali to, prema njegovim rečima, neće biti strategija, već tehnički sporazum, s obzirom na očekivanje da će predsednica Skupštine nastaviti da je vodi kao i do sada.

Samardžić je rekao da su SRS i DSS na poslednjoj sednici Skupštine, koja je prekinuta 21. jula, nastupile spontano braneći Poslovnik o radu, i najavio da će to činiti i u nastavku rada parlamenta.

On je objasnio da opozicija nije dopustila da se pređe na dnevni red sednice jer se na njemu nije našao Predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji koji je podnela D S S, kao i zato što je izmenjen redosled tačaka, pa je rezolucija vladajućih stranaka koja se odnosi na Kosovo pomerena na šesto mesto.

On je rekao da će DSS insistirati da se Predlog rezolucije o Kosmetu koji je podnela ta stranka nađe na dnevnom redu sednice kao prva tačka.

"Moramo urazumiti skupštinsku većinu da ne može da radi šta hoće", poručio je Samardžić.

Kolundžija: Opstrukcija suprotna interesima građana

Šef poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju u Skupštini Srbije Nada Kolundžija ocenila je  da je opstrukcija opozicionih partija u parlamentu suprotna interesima države i građana.

Kolundžija je za RTS rekla da je problem kada opozicija svojim načinom delovanja "hoće da spreči Skupštinu Srbije da radi ono što je njen posao".

Ona je dodala da nije problem kada opozicija pokušava da uvrsti svoje zahteve u parlamentarnu raspravu, nego kada hoće da spreči da se radi po utvrđenom dnevnom redu.

Veljko Odalović Sekretar Skupštine Srbije ne osporava opoziciji pravo da ukaže na dešavanja van parlamenta, ali upozorava da blokada samo šteti Srbiji. Očekuje da na konsultacijama predsednice skupštine sa šefovima poslaničkih grupa 1. septembra dođe do dogovora o nastavku rada po dnevnom redu.

Tokom 5 dana zasedanja poslanici su uspeli da usvoje jedino dnevni red, na sednicu je potrošeno viŠe od 16 miliona dinara, a pred Skupštinom je da raspravlja o Sporazumu o pridruženju Evropskoj uniji, gasnom aranžmanu sa Rusijom, međunarodnim kreditima vrednim više od 300 miliona evra i Rezoluciji o Kosovu i Metohiji.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво