Za sad bez dogovora o primeni sporazuma

Dvodnevni sastanak delegacija Beograda i Prištine završen u Briselu bez konačne saglasnosti o planu za primenu sporazuma. U kabinetu Ketrin Ešton kažu da je napravljen koncept primene sporazuma koji treba da bude dodatno razmotren. Nastavak razgovora planiran za sledeću nedelju.

Timovi za primenu sporazuma Beograda i Prištine završili su dvodnevni sastanak u Briselu bez konačne saglasnosti o planu za primenu sporazuma, a nastavak razgovora planiran je za sledeću nedelju.

Predstavnici beogradskog tima napustili su zgradu evropske spoljnopolitičke službe bez izjava za novinare, a u kabinetu Ketrin Ešton je samo kratko rečeno da je na sastanku napravljen koncept primene sporazuma koji treba da bude dodatno razmotren.

Šef prištinskog tima za primenu sporazuma Hajrudin Kuči izjavio je novinarima da je predstavnik EU Fernando Đenitilini predstavio plan primene koji je za Prištinu u potpunosti prihvatljiv, dok je Beograd zatrazio još vremena za konsultacije.

"Beogradu je možda potrebno dodatno vreme za razumevanje sporazuma, a možda je reč o nekim unutrašnjim političkim pitanjima," rekao je Kuči.

On je rekao da je na sastanku napravljen određeni napredak i dodao da se nada da će "dvojica premijera zajedno sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton moći da potpišu sporazum o primeni već tokom sledeće nedelje".

Cilj sastanka bio je usaglašavanje plana za primenu sporazuma koji su premijeri Dačić i Tači parafirali 19. aprila.

U 12. tački tog sporazuma navodi se da će plan implementacije, uključujući i vremenske rokove biti napravljen do 26. aprila, kao i da će dve strane uspostaviti veće za primenu sporazuma uz posredstvo EU.

Beogradski tim predvodio je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, a u timu su bili i generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

Sporazum, koji su 19. aprila parafirali predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, predviđa široka ovlašćenja za zajednicu srpskih opština na Kosovu, pogotovo kada je reč o pravosuđu i policiji, a zadatak timova je da dogovore detalje o njegovom sprovođenju.

Vlada Srbije je u ponedeljak dala saglasnost na parafirani tekst predloga sporazuma s Prištinom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 26. apr 2013, 18:36) - anonymous [neregistrovani]

различите перспективе

Почело је различитим тумачењима споразума.