Читај ми!

Dačić i Pučkov o centru u Nišu

Premijer Ivica Dačić i ruski ministar Vladimir Pučkov potpisali zaključke o radu srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. Centar bi do kraja godine trebalo da počne da radi punim kapacitetom.

Zaključke o radu srpsko-ruskog humanitarnog centra sa sedištem u Nišu, koji do kraja godine počinje da radi punim svojim kapacitetom danas su u Nišu potpisali premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar Ruske Federacije za civilnu zaštitu, vanredne situacije i uklanjanje posledica elemantarnih nepogoda Vladimir Pučkov.

"Srpsko-ruski humanitarni centar je deo našeg globalnog projekta - strateškog partnerstva o čemu će uskoro biti potpisan i sporazum", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da ukoliko budu ispunjene sve procedure, može se očekivati da taj sporazum o strateškom partnerstvu bude potpisan i prilikom posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Rusiji 21. maja.

"Sporazum je u završnoj fazi i najveći deo tog sporazuma je usaglašen", rekao je Dačić.

Direktor humanitarnog centra biće Slobodan Glavčić, koji na tu dužnost dolazi sa mesta načelnika helikopterske jedinice MUP-a Srbije, a u centru će raditi 39 naših i ruskih ljudi.

Premijer Dačić je još jednom ponovio da je cilj osnivanja centra spasavanje ljudi i imovine u vanrednim situacijama i elementarnim nepogodama, kao i umanjivanje posledica takvih nesreća.

"Nemam snage da objašnjavam više na Zapadu da li je ovo baza ili humanitarni centar ili neka misle da je baza, ali nažalost nije", rekao je Dačić.

Pre formalnog osnivanja centra pre godinu dana ruski avioni za gašenje požara pružili veliku pomoć Srbiji u letnjim mesecima, a premijer Dačić je na tome zahvalio ruskim prijateljima.

Pomoć i za ugrožena područja u regionu

Centar će delovati ne samo u Srbiji, nego će pružati pomoć svim ugroženim ljudima odnosno područjima u regionu i Niš će biti ucrtan na mapi međunarodnih organizacija kao Centar iz koga će se delovati i u drugim državama prema potrebi.

U okviru saradnje s Ruskom Federacijom nastavlja se i sa razminiranjem cele trase Južnog toka, rekao je Dačić i naglasio da su poslovi razminiranja donacija Ruske Federacije.

Ruski demineri u saradnji sa nadležnim službama u Srbiji u proteklih pet godina razminirali su tri miliona kvadratnih metara i iz zemlje izvadili 11.000 komada eksploziva.

Pučkov je podsetio da je Centar formiran tačno pre godinu dana u Nišu i da su ruske i srpske objedinjene humanitarne službe odmah počele sa ispunjavanjem svojih zadataka.

Pučkov je rekao da su ruski helikopteri i avioni učestvovali u gašenju požara ne samo u Srbiji, već i u Bosni i Hercegovini, a ruski i srpski humantiraci dejstvovali su i na Svetoj Gori.

Pučkov je podsetio i na pomoć koju je Rusija pružila Srbima na Kosovu i Metohiji.

U humanitarnom centru u Nišu nalazi se oko 100 tona humanitarne pomoći iz Rusije i ta pomoć će biti povećana kako u količini, tako i u raznolikosti, rekao je Pučkov.

Centar ima veliku budućnost i isključivo nosi humanitarni karakter, rekao je Pučkov.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво