Читај ми!

Prvi sastanak tima za primenu sporazuma

Utvrđen sastav delegacije Srbije za pregovore o primeni dogovora iz Brisela. Neće biti ukidanja postojećih radnih mesta, niti obustave isplaćivanja zarada u srpskim institucijama u Pokrajini, saznaje RTS. U Skupštinu stigao izveštaj Vlade o pregovorima Beograda i Prištine o kome će se raspravljati u petak u 11 časova.

Na sastanku tima za izradu plana implementacije sporazuma iz Brisela utvrđen je sastav delegacije Srbije koja će pregovarati o planu za primenu tog sporazuma, saznaje Tanjug iz izvora bliskih državnom vrhu. U Skupštinu Srbije stigao izveštaj Vlade Srbije o pregovorima Beograda i Prištine.

Ovde možete pročitati Izveštaj Vlade Srbije o dijalogu

Na prvom sastanku tima, koji je trajao gotovo dva sata, dogovoren je sastav delegacije i činiće je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

Oni će se sutra u Briselu u 11 sati sastati sa predstavnicima Evropske komisije i timom Prištine za primenu sporazuma.

Kako RTS saznaje, sutra će u Briselu biti formiran mešoviti komitet za implementaciju sporazuma.

Saznajemo i da će narednih dana predstavnici svih ministarstva razgovarati sa čelnicima srpskih institucija u Pokrajini. U timu saznajemo da će im preneti uveravanja da neće biti ukidanja postojećih radnih mesta, niti će doći do obustave isplaćivanja zarada.

Jedino što će tokom postupka primene, te institucije morati da se modifikuju kako bi funkcionisale u skladu sa sporazumom.

U našem timu su, saznajemo, uvereni su da će gotovo 95 odsto posla primene sporazuma biti na Prištini koja bi trebalo da izmeni svoje zakone kako bi u sistem uvela Zajednicu srpskih opština.

RTS-u je potvrđeno da u Beograd sutra dolazi komesar za proširenje Štefan File koji će sa premijerom i prvim potpredsednikom Vlade razgovarati o sporazumu.

Vlada Srbije, na jučerašnjoj sednici, donela je zaključak kojim je obrazovan tim za izradu plana implementacije Prvog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Rukovodioci tima su Đurić, Odalović i direktor republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević.

Ministarstvo unutrašnjih poslova za članove tima imenovalo je pomoćnika ministra Željka Kojića, zamenika direktora Policije Branislava Mitrovića i načelnika Uprave policije Mladena Kuribaka.

U Skupštinu Srbije danas je stigao izveštaj Vlade Srbije o pregovorima Beograda i Prištine. Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović sazvao je posebnu sednicu parlamenta posvećenu Kosovu za petak, 26. april. Sednica će početi u 11 časova, saznaje RTS.

Na sednici će poslanici razmatrati Izveštaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, uz posredovanje Evropske unije, uključujući proces implementacije postignutih dogovora, koji je podnela Vlada.

Vlada radila po Ustavu i zakonima

Vlada Srbije je na sednici pre dva dana dala saglasnost na parafirani tekst predloga sporazuma sa Prištinom.

Sve aktivnosti, uključujući i pregovore Beograda sa Prištinom, Vlada Srbije je izvršavala uz poštovanje Ustava i uz stalno informisanje i konsultovanje predstavnika organa lokalne samouprave sa Kosova i Metohije, navedeno je u Vladinom izveštaju o briselskim razgovorima dostavljenom Skupštini.

U izveštaju na skoro 25 strana, čiji je sastavni deo i predloženi tekst sporazuma na engleskom i srpskom jeziku, pored ostalog piše i da su aktivnosti Vlade i pregovori vođeni saglasno skupštinskoj Rezoluciji.

Pravni osnov za podnošenje Izveštaja, o kome će se debatovati na sednici parlamenta u petak, sadržan je u skupštinskoj Rezoluciji, podseća se u izveštaju i navodi da je tim dokumentom Vlada obavezana da parlament redovno izveštava o razvoju događaja i toku pregovora.

U Vladinom izveštaju taksatovno su navedena dešavanja od početka dijaloga, uz posredovanje Evropske unije, koji je pokrenut na osnovu Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 9. septembra 2010. godine, a koji je vodio tadašnji šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

Navodi se da su postignuti dogovori u vezi sa matičnim knjigama, slobodi kretanja, carinskim pečatom, katastrom, funkcionisanjem CEFT-e, tokom predsedavanja UNMIK, prihvatanjem univerzitetskih diploma, integrisanom kontrolom administrativne linije i regionalnog predstavljanja i saradnje.

Navodi se i da se u toku tehnički pregovori o pitanjima telekomunikacija i elektroenergetike, a da su poslednji sastanci timova Beograda i Prištine o spornim pitanjima iz ovih oblasti održani 5. i 6. marta 2013. godine.

U izveštaju se podseća i da je održano deset rundi razgovora u okviru političog dijaloga Beograda i Prištine, kako bi se na tom nivou zaokružilo i potvrdilo ono što je postignuto na tehničkom nivou.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво