Protest DSS-a protiv predloga sporazuma

Predstavnici DSS-a predali Vladi Srbije zahtev u kome ta stranka traži raspisivanje referenduma na kome bi se građani izjasnili o predlogu briselskog sporazuma.

Demokratska stranka Srbije predala je Vladi Srbije zahtev u kome ta stranka traži raspisivanje referenduma na kome bi se građani izjasnili o predlogu briselskog sporazuma, prenosi Tanjug.

U zahtevu DSS traži od Vlade Srbije i predsednika Srbije da podnesu ostavke zbog briselskog sporazuma.

Lider DSS-a Vojislav Koštunica rekao je nakon protestne šetnje i predaje zahteva da ta stranka traži referendum na kojem bi se narod izjasnio o sporazumu kojim se, kako tvrdi, zaokružuje lažna država Kosovo.

"Reč je pala - a ona glasi referendum, kako bi se narod izjasnio da li na Kosovu postoji Srbija ili ne", rekao je Koštunica.

Kako tvrdi Koštunica, vlast do sada nije zvanično objavila tekst predloga sporazuma zato što se u tom sporazumu nigde ne spominje Srbija njen ustav i zakoni, kao ni Rezolucija 1244 veće se umesto toga spominju kosovski ustav i zakoni.

"Treba da dobiju datum, treba da se Srbija usreći datumom. Pogledajte kako su se u EU usrećili Španija, Grčka i Kipar. I onda ponavljaju da će dobijanje datuma privući investitore", rekao je Koštunica i dodao da iz EU mogu stići samo nove pretnje i ucene i novi pokušaji komadanja i drobljenja Srbije.

On je poručio i da ovo nije prvi protest i rekao: "Tek smo počeli, a znate kako se kaže - Srbija se umirit' ne može".

Koštunica je pozdravio Srbe na Kosovu i Metohiji koji su danas ošnovali svoju Skupštinu opština i poručio da oni državu Srbiju brane na Kosovu dok, kako kaže, aktuelna vlast uništava državu Srbiju na Kosovu.

Učesnici protestnog skupa "Nije gotovo - narod se pita" krenuli su od Filozofskog fakulteta do Vlade Srbije, a dok su prolazili pored predsedništva Srbije koje su obezbeđivale policijske snage vikali "Izdaja", dok su ispred Vlade vikali "Ostavke", "Izdaja", "Izdali ste Kosovo", "Ustala je Srbija".

Skupu su se priključile i pristalice pokreta Dveri i Srpskog sabora Zavetnici, kao i pristalice Obraza, a učesnici protesta su nosili zastave DSS-a, Srbije kao i transparente na kojima između ostalog piše "Nije gotovo - narod se pita", "Branimo Srbiju", "Kosovo je Srbija".

Zbog protesta saobraćaj u ulici Kneza Miloša kod Vlade Srbije neko vreme bio je u prekidu.

broj komentara 22 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. apr 2013, 22:58) - Nesta [neregistrovani]

Profesore, profesore...

Uz dužno poštovanje za akademsko zvanje gospodina Koštunice, prosto mi se nameće stalno jedna ista misao:"Profesore, politika nije za taj profil ljudi. Bilo ih je i svi su promašili temu..."Bez obzira na situaciju, zadatke, probleme, muke, čovek vrti jednu istu ploču, a da joj čak i ne promeni stranu povremeno.Ustav je važan, nesporno, ali on postoji radi ljudi, a ne samo kao spomenik visokog znanja malog broja pozvanih.I javnost u Srbiji stalno mora da sluša slogan "Kosovo je Srbija".I jedni isti to viču iz Beograda, a da ništa nisu uradili da se to ostvari!I kako da se taj slogan ostvari?Dokle će većina Srba u Srbiji da budu zatočenici manjine?Hoće li oni to?A u Evropi kojoj stremimo se brišu granice!

(ponedeljak, 22. apr 2013, 20:33) - anonymous [neregistrovani]

Питање

Добро,можда и буде референдум, а народ на том референдуму подржи ову Владу, питам, шта ће
онда да радимо?...Хоћемо ли протестовати даље,
ратовати или шта даље?...Шта постижемо тиме?.

(ponedeljak, 22. apr 2013, 20:26) - anonymous [neregistrovani]

Zasto Referendum

Narod ce na referndumu glasati onako kako politicki lideri kazu da treba da se glasa. U EU nemamo sta da trazimo, ali nam datum treba, da privucemo investicije.

(ponedeljak, 22. apr 2013, 20:12) - Deutsche Welle [neregistrovani]

pošteno?!

E pa neće biti baš tako!Onaj ko se smatra državljaninom Srbije,ima i OBAVEZU da poštuje odluke njene Vlade i Skupštine kao i svi ostali građani...

(ponedeljak, 22. apr 2013, 19:32) - anonymous [neregistrovani]

Re: RE; da, da

Cuj referendum na severu Kosova?Sporazum se tice Srbije, a na severu Kosova ako ne zele neka ne prihvataju ponudjeno, pa neka im Zapad nametne gore uslove silom, ali bar ostatak Srbije nece ispastati zbog njih.1941.zbog usijanih glava Srbi su platili milionsku cenu u ljudskim zivotima, kada je u prevratu uklonjen knez Pavle. Srbi iz Krajine proterani kada je odbijen mirovni ugovor koji bi Srbima u Hrvatskoj garantovao ogromnu autonomiju, pa su sada razbacani po svetu, a oni sto su ostali ne mogu ni cirilicom da se potpisu.Sve sto su usijane glave odbijale, Srbi kao narod su placali veoma skupo.Oni koji su sad protiv ovog sporazuma su oportunisti i zaludjeni idealisti...

(ponedeljak, 22. apr 2013, 18:57) - anonymous [neregistrovani]

Setite

Se svih referenduma u SFRJ pre rata sta su ti referendumi doneli.

(ponedeljak, 22. apr 2013, 18:34) - anonymous [neregistrovani]

dss

Koristi srpsku nesrecu za svoju politicku promociju.Ako se ne potpise sporazum, bice isto kao sa Srbima iz Srpske Krajine, napustice Kosovo.Braco sa Kosova, prihvatite ovo kao sto su Srbi u Bosni bili pametni pa slozno i polako.Ovako ako bude kao DSS prica, opet ce nas nesloga razbiti...

(ponedeljak, 22. apr 2013, 18:19) - milun mladenovic [neregistrovani]

neobavesten

..ovaj koji je godinama bio ne-obavesten se probudio i sad je naj-obavesten..(neznam ko daje za pravo politicaru da bude neobavesten?)....kad je moglo bolje sto nije uradio za sve te godine dok je bio na vlasti?.Puna podrska Vladi i dogovoru..

(ponedeljak, 22. apr 2013, 18:09) - anonymous [neregistrovani]

Srbi sa kosova

su u teskom polozaju ali moraju da shvate da ih samo jaka Srbija moze odrzati u poziciji koja ce im omoguti da imaju prava koja im se sada nude inace cemo svi zajedno propasti .

(ponedeljak, 22. apr 2013, 18:07) - anonymous [neregistrovani]

2222

Onda neka oni odlučuju za sebe ali ne i za statak Srbije.Ako će da se ogluše o Beograd i da samoinicijativno ponište sporazum, onda Beograd ne bi trebalo da trpi posledice takvog ponašanja, kao i građani koji ne žive na Kosovu.Vučić je bio izuzetno jasan, a ko je hteo da sluša on je i mogao da čuje šta je imao da kaže.