Читај ми!

Poziv Litvaniji da ratifikuje SSP

Premijer Ivica Dačić očekuje da Litvanija što pre ratifikuje SSP između Srbije i EU, jer je Litvanija jedina zemlja EU koja to nije učinila. Litvanija podržava evrointegracije Srbije, rekao litvanski premijer posle susreta sa Dačićem. Potpisani sporazumi o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala i saradnji u oblasti evrointegracija.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić sastao se, na početku posete Litvaniji, sa premijerom te zemlje Algirdasom Butkevičiusom. Posle sastanka potpisana su i dva bilateralna sporazuma – o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala i saradnji u oblasti evrointegracija.

Srpski premijer je rekao da očekuje da Litvanija što pre ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU i da bi trebalo prevazići probleme zbog kojih je ta zemlja jedina u Uniji koja do sada to nije učinila.

Litvanski premijer Algirdis Butkevičius je, istovremeno, na konkretno pitanje da li vidi da je Srbija načinila potreban napredak kako bi litvanski parlament ratifikovao SSP, odgovorio da svi današnji susreti Dačića u Viljnusu podstiču pozitivne promene.

"Litvanija podržava integraciju Srbije u EU. Ovaj put nije lak, ali nadam se da će biti uspešan", dodao je Butkevičius na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dačić je podsetio da je u prošlosti bilo više problema koji su se negativno odrazili na bilateralne odnose – problemi sa litvanskim investicijama u Srbiji i sporovi koji su nastali sa tim u vezi, kao i to što su u trci za predsednika Generalne skupštine UN Srbija i Litvanija bile protivkandidati.

"Mislim da sve to treba da ostavimo iza nas i da prevaziđemo probleme. Srbija i Litvanija su prijateljske zemlje i nemaju razloga ni povoda za probleme", rekao je Dačić.

Premijer je dodao da će Srbija izvršiti analizu i predložiti rešenja za probleme u vezi sa litvanskim investicijama u Srbiji i upozorio da se ne može početi sa primenom SSP sve dok ga sve zemlje EU ne ratifikuju. Premijeri nisu precizirali o kojim investicijama je reč.

Prema rečima Dačića, Srbija je ispunila sve uslove i za "dobijanje datuma za početak pregovora sa EU i za ratifikaciju SSP". On je ukazao da se među 26 zemalja članica Unije koje su ratifikovale taj sporazum nalaze i neke koje "tradicionalo imaju primedbe na Srbiju", te da treba prevazići probleme zbog kojih Litvanija to nije učinila.

Butkevičius je rekao da Litvanija podržava Srbiju na polju evrointegracija, kao i da želi da Srbija bude stabilna i napredna zemlja.

Premijer Litvanije pozdravio je korake koje je Srbija načinila na putu ka EU, kao i u okviru normalizacije odnosa sa Prištinom.

Prema njegovom mišljenju, dva dokumenta koja su danas potpisana – Sporazum dveju vlada o saradnji u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i Memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija Srbije – predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj odnosa.

Premijer Srbije, takođe, smatra da odnosi dveju država mogu da budu bolji u velikom broju oblasti, posebno po pitanju ekonomske saradnje.

"Bio bih srećan ako bi Srbija u vreme litvanskog predsedavanja EU – u drugoj polovini godine – načinila odlučujuće korake ka Uniji", rekao je Dačić i dodao da će Srbija podržati Litvaniju u izboru za nestalnu članicu SB UN u narednom mandatu.

Dačić je pozvao litvanskog premijera i ministra spoljnih poslova da posete Srbiju.

Premijer Srbije sastao se u Vilnjusu sa predsednicom Dalijom Gribauskaite i sa predsednikom litvanskog parlamenta Vidasom Gedvilasom.

Mrkić: Sve nesuglasice s Litvanijom "iza nas"

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić rekao je da su posle današnje posete srpske delegacije sve nesuglasice između Srbije i Litvanije ostale iza nas i da su razgovori bili okrenuti budućoj saradnji.

Mrkić je imao i odvojeni susret sa šefom litvanske diplomatije Linasom Linkevičijusom, a posle tog susreta on je odnose dve zemlje opisao kao "vrlo dobre, srdačne", ističući da su "sve teme bile okrenute tome kako ćemo ubuduće sarađivati".

"Što se tiče 'čuvenog sporazuma' (o stabilizaciji i pridruživanju sa EU) koji bi Litvanija trebalo da ratifikuje, imamo uveravanja i sigurni smo da će to biti veoma brzo", rekao je srpski ministar.

"Pošto je ušlo u parlamentarnu proceduru, imamo uveravanja da će biti veoma brzo i stavljeno na dnevni red i izglasano. To su procene glavnih političkih ličnosti Litvanije", dodao je Mrkić.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво