Читај ми!

Pripremiti se za ulazak u EU

Srbija ne treba da čeka početak pregovora o pridruživanju da bi uskladila svoje zakone i propise sa EU, rekao je premijer Ivica Dačić nakon razgovora sa komesarima EU u Briselu.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija ne treba da čeka početak pregovora o pridruživanju da bi uskladila svoje propise sa Evropskom unijom, već da zakone i propise treba da uskladi s evropskim.

Kako je istakao premijer, zakone i propise treba uskladiti već sada kako bi, kad pregovori počnu, Srbija bila pripremljena za ulazak u EU.

Dačić i ministri u Vladi Slavica Đukić Dejanović, Rasim Ljajić i Žarko Obradović sastali su se u Briselu sa evropskim komesarima.

Premijer i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović upoznali su komesara EU za zdravlje i zaštitu potrošača Tonija Borga sa problemom aflatoksina u mleku, pri čemu je Dačić novinarima nakon susreta rekao da je upravo taj problem očigledna posledica neusklađenosti propisa.

Pojasnivši da su propisi Srbije o dozvoljenoj količini aflatoksina u hrani za ljude bili na evropskom nivou, ali ne i propisi o hrani za stoku, Dačić je najavio da će Srbija uskoro dobiti nacionalnu referentnu laboratoriju za testiranje hrane kako bi se ta vrsta problema eliminisala.

Predsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić razgovarali su i sa komesarom za trgovinu Karelom Guhtom, pre svega o posledicama koje će ulazak Hrvatske u EU imati na trgovinske odnose dve zemlje.

"Razgovarali smo kakve će biti carinske stope, a tražićemo i veće kvote za šećer", rekao je premijer.

Dačić se sastao i sa komesarkom za obrazovanje i kulturu Andruom Vasiliu, kao i sa komesarom za zaštitu životne sredine Janezom Potočnikom, a na kraju posete Briselu istakao je da planira da tokom sledećih sedmica razgovara sa ostalim evropskim komesarima, kako bi se izbeglo da dijalog sa Prištinom zaseni ostale teme u vezi sa evropskim integracijama Srbije.

"Dijalog je ključno pitanje, ali treba razgovarati i o ostalim temama koje su važne za život građana", naglasio je Dačić.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво