Pripremiti se za ulazak u EU

Srbija ne treba da čeka početak pregovora o pridruživanju da bi uskladila svoje zakone i propise sa EU, rekao je premijer Ivica Dačić nakon razgovora sa komesarima EU u Briselu.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija ne treba da čeka početak pregovora o pridruživanju da bi uskladila svoje propise sa Evropskom unijom, već da zakone i propise treba da uskladi s evropskim.

Kako je istakao premijer, zakone i propise treba uskladiti već sada kako bi, kad pregovori počnu, Srbija bila pripremljena za ulazak u EU.

Dačić i ministri u Vladi Slavica Đukić Dejanović, Rasim Ljajić i Žarko Obradović sastali su se u Briselu sa evropskim komesarima.

Premijer i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović upoznali su komesara EU za zdravlje i zaštitu potrošača Tonija Borga sa problemom aflatoksina u mleku, pri čemu je Dačić novinarima nakon susreta rekao da je upravo taj problem očigledna posledica neusklađenosti propisa.

Pojasnivši da su propisi Srbije o dozvoljenoj količini aflatoksina u hrani za ljude bili na evropskom nivou, ali ne i propisi o hrani za stoku, Dačić je najavio da će Srbija uskoro dobiti nacionalnu referentnu laboratoriju za testiranje hrane kako bi se ta vrsta problema eliminisala.

Predsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić razgovarali su i sa komesarom za trgovinu Karelom Guhtom, pre svega o posledicama koje će ulazak Hrvatske u EU imati na trgovinske odnose dve zemlje.

"Razgovarali smo kakve će biti carinske stope, a tražićemo i veće kvote za šećer", rekao je premijer.

Dačić se sastao i sa komesarkom za obrazovanje i kulturu Andruom Vasiliu, kao i sa komesarom za zaštitu životne sredine Janezom Potočnikom, a na kraju posete Briselu istakao je da planira da tokom sledećih sedmica razgovara sa ostalim evropskim komesarima, kako bi se izbeglo da dijalog sa Prištinom zaseni ostale teme u vezi sa evropskim integracijama Srbije.

"Dijalog je ključno pitanje, ali treba razgovarati i o ostalim temama koje su važne za život građana", naglasio je Dačić.

broj komentara 18 pošalji komentar
(petak, 15. mar 2013, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

nije tacno

Zivim u EU. od pocetka te te politicke tvorevine. nije tacno da drzavni vrh resava sam sve politicke probleme sam. Tacno je da svaka clanica ima svoje ljude u EU Parlamentu, koji se biraju na neposrednim Glasanjima svake clacice EU.. I moram da kazem da uvek postiji veto tbog Majorizacije bilo cega .

(petak, 15. mar 2013, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

Radimo zbog sebe

Imamo tu ruznu naviku da cekamo da se sve desi samo od sebe,nismo mi ugrozeni zato sto nismo jos uvek clanica EU vec zato sto nista ne radimo. Moramo da se menjamo zbog sebe samih, onda ce oni nas traziti da pristupimo EU. Mi smo samo siromasni rodjak evropi kome treba pomoc bogatog rodjaka koji ga ne voli.

(petak, 15. mar 2013, 21:41) - anonymous [neregistrovani]

tur

Turska geografski ne pripada Euripi.Pored toga Europa tezi da ostane kršcanska.Nemacka je protivnik jer ima velike probleme sa oko pet miliona Turaka.Cak ni treca generacija tamo rodjenih nemoze da se prilagodi europskom nacinu zivota.

(petak, 15. mar 2013, 20:20) - anonymous [neregistrovani]

Bojan

Bilo bi jako glupo da mi opet izdrzavamo hrvate i slovence. Nema povlastica. Ako samo mi veca i jaca zemlja onda mi treba da kupujemo tamo firme i insistiramo na neresenim pitanjima izbeglica.

(petak, 15. mar 2013, 18:38) - anonymous [neregistrovani]

Udjimo što pre u EU raj

kako bismo živeli poput Rumuna i Bugara!

(petak, 15. mar 2013, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

Norveška

je po monetarnoj vrijednosti treća najbogatija država svijeta, s najvišom kapitalnom rezervom po stanovniku.Peti je najveći izvoznik nafte, a naftna industrija zauzima četvrtinu njezinog BDP-a.
Pa sada da vidimo tko se ovdje na Balkanu može sa njom uspoređivati?!
Zato, palac gore za Srbiju da što prije pristupi EU.

(petak, 15. mar 2013, 17:52) - anonymous [neregistrovani]

oslo

Norveska ima ogromne rezerve nafte a mi ne.

(petak, 15. mar 2013, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

Norvežani

su glasali protiv ulaska u EU na referendumu i ostali su van EU i ništa im ne fali. Naprotiv!

(petak, 15. mar 2013, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

Samo kratko?

Ako mogu da kazem? Dok je ovakvih koji samo misle o NATO i EU od nas nista biti nece. Kako takvih ima dosta, znaci nema nam spasa!

(petak, 15. mar 2013, 17:32) - anonymous [neregistrovani]

Samo da pitam?

Da li nasi politicari znaju kada je Turska dobila datum pregovora i koliko je proslo a Turska i dalje nije u EU?? Da se razumemo? Radi se o Turskoj, drzavi koja Ekonomsku krizu nije ni osetila vec je i te kako napredovala pa je zbog svega toga i te kako potrebna EU? Ali jos uvek nije clan EU! Ne znam sta mi to toliko ocekujemo od EU i ne samo ja da ne znam vec velika vecina drzavljana Srbije samo nasi politicari ne spavaju radeci na tome verovatno sto pametnijeg posla i nemaju?