Читај ми!

Dačić: Tako blizu, a tako daleko

Ketrin Ešton stalno govori da smo tako blizu, a ja bih rekao i tako daleko, rekao je Ivica Dačić nakon razgovora sa visokom predstavnicom EU o otklanjanju zastoja u dijalogu sa Prištinom. Predsednik Tomislav Nikolić kaže da je, kao i uvek, optimista. Ketrin Ešton ocenila da je sa najvišim srpskim zvaničnicima imala koristan i kontruktivan sastanak.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je, nakon sastanka državnog vrha sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, da je moguće da će do 20. marta "procirkulisati" i neki neformalni dokument koji će sadržati mišljenja Prištine i Beograda. Premijer Ivica Dačić precizira da neće biti nikakvog formalnog sporazuma o normalizaciji odnosa o kojem pojedini mediji pišu i poručuje da nema dogovora u dijalogu sa Prištinom sve dok se ne postigne dogovor o nadležnostima zajednice srpskih opština.

Predsednik Nikolić rekao je da nikada nismo bili bliže sporazumu koji će da uredi život na Kosovu i Metohiji i omogući da svi koji tamo žive budu zaštićeni, a da Srbi žive u okviru svoje zajednice i ostanu povezani sa Srbijom.

Nikolić je, posle sastanka sa Ketrin Ešton, rekao da je, kao i uvek, optimista i dodao da će nastavak dijaloga biti verovatno 20. marta.

Prema njegovim rečima, još je moguće da će do 20. marta "procirkulisati" i neki neformalni dokument koji će sadržati mišljenja Prištine i Beograda.

"Svi razgovori sa Ketrin Ešton i sa Prištinom kreću se u okvirima rezolucije iz Skupštine", naglasio je Nikolić.

Premijer Ivica Dačić rekao je da je u ovom trenutku nije jednostavno odgovoriti na pitanje da li u dijalogu ima napretka, budući da se Priština slaže sa formiranjem zajednice srpskih opština, ali da još nema dogovora o njenim nadležnostima, budući da Priština smatra da su opštine te koje treba da imaju nadležnosti, a ne zajednica.

"I dalje postoje razlike. Da ima dogovora, sigurno bi ovde bila Ketrin Ešton da to objavi. Dogovora nema niti će ga biti dok se suštinski ne razmotre naši predlozi", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nije bitno da dobijemo zajednicu srpskih opština zbog našeg inata, nego da to zaista bude način za prevazilaženje problema.

"Mi želimo kompromis, ali nećemo prihvatiti poniženje. To je naša poruka pred 20. mart", istakao je Dačić.

"Ketrin Ešton stalno govori da smo tako blizu, a ja bih rekao i tako daleko", rekao je Dačić.  

Tri pitanja o nadležnosti zajednica

Premijer je rekao da postoje tri glavna pitanja na koja treba naći odgovore, a suštinsko je šta je to zajednica srpskih opština i kakve su njene nadležnosti.

Prema njegovim rečima, uvek se govori o tri grane vlasti, a to su izvršna, zakonodavna i sudska, ali pošto je i Kosovo samo po sebi nestandarno pitanje, onda je teško definisati koje grane vlasti bi ova zajednica trebalo da ima.

Zato, kako je rekao, nije jednostavno naći odgovore na to koje bi bile njene nadležnosti u oblastima koje joj budu poverene.

Dačić je poručio da Srbija, u svakom slučaju, ne može pristati na neku neobaveznu formu, "maltene nevladinu organizaciju".

Druga dva pitanja su pitanje policije i pravosuđa, rekao je premijer, dodajući da "nije svejedno ko vas čuva, ko vas brani i ko vam sudi".

Prema njegovim rečima, ta dva pitanja nisu tema za rasprave i za licitiranja niti za medijske spekulacije.

Dačić je i ovoga puta ponovio da je najvažnije da je u svim ovim razgovorima pokazano još jednom jedinstvo naše državne delegacije u kojoj, kako je istakao, nema slabih karika.

Premijer je negirao da je bilo razgovora o bilo kakvom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

On je najavio da će sutra sa, grupom ministara, boraviti u Briselu, ali da to nema nikakve veze sa dijalogom o Kosovu, već da je reč o susretima sa komesarima Evropske komisije za trgovinu, zdravlje, životnu sredinu i prosvetu, koji će, kako je rekao, biti dobra priprema za pregovore o pridruženju EU.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво