Читај ми!

Sačuvati Srbiju u okviru njenih granica

Najvažniji zadatak je sačuvati Srbiju u okviru njenih granica, rekao predsednik Tomislav Nikolić i naglasio da je izabran da brani zemlju pridržavajući se tačno i savesno Ustava. Ne smemo da gubimo nadu i nećemo da prekinemo pravedne napore za očuvanje naše teritorije i identiteta, našeg srca i duše Kosova i Metohije, istakao je Nikolić na svečanoj sednici Skupštine Srbije povodom Dana državnosti.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je najvažniji zadatak sačuvati Srbiju u okviru njenih granica i naglasio da je izabran da brani zemlju pridržavajući se tačno i savesno Ustava.

Prema njegovim rečima, Srbija je demokratska država - bori se protiv kriminala, da zaposli građane, pregovara sa privremenim institucijama u Prištini i sa pravom očekuje datum za pregovore sa Evropskom unijom.

"Obavezani rečima i delima velikih predaka, koji su u izuzetno teškim okolnostima uspevali da sačuvaju našu otadžbinu, i danas moramo da odbranimo Srbiju, lepu demokratsku državu, satkanu od žrtava svih koji su pali braneći je. Da sačuvamo Srbiju u okviru njenih granica", poručio je Nikolić u Narodnoj skupštini na svečanoj sednici povodom Dana državnosti.

Čestitajući svim građanima Srbije praznik, Nikolić je rekao da i od izabranih predstavnika građana očekuje da svoje napore usmere ka zajedničkom cilju - "očuvanju našeg bića u našoj zemlji, ponosnoj Srbiji".

"Ne smemo da gubimo nadu i nećemo da prekinemo pravedne napore za očuvanje naše teritorije i identiteta. Našeg srca i duše: Kosova i Metohije", istakao je Nikolić.

Možda će, rekao je, sutra neke ''umne glave'' izvrgavati podsmehu ove njegove reči i napisati i izreći da su žrtve i iskušenja besmisleni.

"Srbija je demokratska zemlja u kojoj je i to moguće. Voleo bih kada bi im uzor bili oni koji o svojoj državi pišu ili govore a žive u državama članicama Evropske unije, recimo. Promenila se Srbija, dozvoljava svakome da glasno i nekažnjeno iskaže svaku svoju misao. Da je ovakva Srbija postojala ranije, ja nikada ne bih zbog izgovorenih reči bio u zatvoru. Da je ovakva Srbija postojala ranije, mnogi bi odavno bili u zatvoru zbog izvršenih krivičnih dela", rekao je Nikolić.

Ali, i posle najtamnijih noći sviće jutro, poručio je predsednik i dodao: "Izborili smo se za demokratiju, borimo se protiv kriminala, borimo se da zaposlimo Srbiju, pregovaramo sa privremenim institucijama u Prištini, sa pravom očekujemo datum za pregovore sa Evropskom unijom".

Prvi demokratski ustav Srbije

On je podsetio da je na današnji dan, pre 209 godina, podignut Prvi srpski ustanak, a pre 178 godina, donet Sretenjski ustav, prvi demokratski ustav Srbije.

Usvajanje Sretenjskog ustava nije naišlo na odobravanje u inostranstvu, bilo je prigovora kako je nezamislivo da Srbija ima ustav kakav nema veći deo evropskih zemalja, podsetio je Nikolić.

"Postavljalo se čak i pitanje - šta će Srbiji ministarstva, među njima ministarstvo inostranih dela, i šta će Srbiji zastava. Bilo je po njihovom mišljenju revolucionarnih elemenata, koji su došli pre svega iz Francuske. Zatražili su njegovo suspendovanje obrazlažući svoj zahtev jednostavnom sentencom 'Ustav treba menjati, jer je uneo francuski rasad u tursku šumu'", podsetio je Nikolić.

On je naveo da je knez Miloš povukao objavljeni ustav, da je želeo da samostalno vodi svoju državu, ali da je morao da se pokori volji sila od kojih je zavisio.

Zato je istorijski put srpske ustavnosti bio posut trnjem, pun uspona i padova, brisan vetrovima sa istoka i zapada.

"Na ustave Srbije, narodne ili oktroisane, savremene i manje savremene, uticalo je istorijsko breme viševekovne zavisnosti od tuđe volje, ili bolje reći samovolje", istakao je predsednik.

Ponosni na pravnu tradiciju

Prema Nikolićevim rečima, Srbi mogu da budu ponosni na pravnu tradiciju bez obzira na teške istorijske okolnosti.

"Od Dušanovog zakonika, šest samostalnih ustava koje je Srbija imala kao kneževina, a zatim kao kraljevina, donetih 1835, 1838, 1869, 1888, 1901, 1903, do savremenih ustava i važećeg iz 2006. godine, Srbija ima svetlu tradiciju koja nimalo ne zaostaje za onom u drugim evropskim zemljama", rekao je Nikolić.

Tome su, kako je rekao, najviše doprineli naši običaji, koje su nam preci, nekada u pesmama nekada u predanjima, prenosili sa generacije na generaciju, kao i univerzalne vrednosti koje su utkane u suštinu našeg bića.

"Običaji su osnovni izvor svakog našeg propisa, zakona, ustava. Zato su kod nas neprikosnoveni: poštenje, poštovanje drugih, patriotizam, slobodoljublje. Tako je u Srbiji vekovima...., bilo i biće", poručio je predsednik Republike.

Nikolić je naglasio da snaga Ustava proizilazi iz spremnosti i odlučnosti svakog građanina da ga brani i da bi bez podrške građana ustavna prava bila zagarantovana samo na papiru, kao spisak lepih želja.

"I danas su aktuelne reči knjaza Miloša i svih koji su pre nas stvarali Srbiju kao državu u kojoj se živi na osnovu demokratskog Ustava. Zato vam kažem: Izabran sam da branim Srbiju pridržavajući se tačno i savesno Ustava Republike Srbije, ne postoji niko drugi koga bih slušao", zaključio je Nikolić.

Uručena odlikovanja pojedincima i ustanovama

Predsednik Tomislav Nikolić uručio je na svečanoj sednici Skupštine odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Odlikovanja su posthumno dodeljena trojici pripadnika Vojske Srbije, a predsednik Nikolić ih je uručio članovima njihovih porodica.

Posthumno je zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva odlikovan major Goran Savić.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost drugog stepena, za časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, posthumno su odlikovani stariji vodnik prve klase Slaviša Marković i stariji vodnik prve klase Nebojša Milić.

Potpukovnik Tomislav Bećagović odlikovan je zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Radoslav Zelenović odlikovan je Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge u oblasti filmske umetnosti, a Milunka Lazarević istim ordenom za naročite zasluge i postignute izvanredne rezultate u šahovskom sportu.

Nikolić je odlikovao predsednika Upravnog odbora Fonda B92 Verana Matića Sretenjskim ordenom, trećeg stepena, za sprovođenje društveno-humanitarne akcije "Bitka za bebe".

Dramska umetnica Marija Crnobori odlikovana je Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge u oblasti pozorišne umetnosti.

Narodna biblioteka Srbije dobila je Sretenjski orden drugog stepena, povodom 180 godina postojanja i uspešnog rada u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja za Srbiju.

Osnovna škola "Lazar Savatić" iz Zemuna odlikovana je srebrnom medaljom za zasluge. Prvo beogradsko pevačko društvo odlikovano je zlatnom medaljom za zasluge. 

Među odlikovanima je i Institut za fiziku, iz Beograda, kome je uručen Sretenjski orden trećeg stepena. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво