EU podržava sporazum Euleksa i Beograda

Stiglo mišljenje iz Brisela. Ustav Kosova daje pravnu snagu Euleksu da sa MUP-om Srbije potpiše tehnički sporazum o nadzoru granične linije Kosova. Albanci odlučno protiv, najavljeni novi protesti.

Zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu izjavili su da se među nadležnima u EU vodi "živa razmena mišljenja" o izveštaju koji su čelnici Euleksa uputili Briselu posle "zabrinjavajuće žestine vandalizma" nad vozilima Euleksa u Prištini i pošto je albansko vođstvo predočilo da odbija sporazum Euleksa i MUP-a Srbije.

Funkcioneri u Briselu posebno su podvukli činjenicu da se i u samom ustavu Kosova, posebno u članu u kojem se navodi Ahtisarijev plan, jasno predočava obaveza vlasti u Prištini da u potpunosti sarađuju s međunarodnim činiocima na Kosovu čije odluke imaju pravnu snagu.

Izvori u Evropskoj komisiji potvrdili su agenciji Beta suštinsku važnost granične policijske saradnje Euleksa i srpskog MUP-a za usvajanje odluke o ukidanju viza EU za srpske državljane od januara iduće godine.

Euleks je krajem prošle sedmice, posle napetih pregovora sa liderima kosovskih Albanaca i demonstracija pokreta za samoopredeljenje "Vetevendosje" u kojima je uništeno tridesetak vozila misije EU, zatražio od Brisela da zauzme konačan stav o ovom pitanju pre nego što povuče bilo kakve poteze.

Izveštaj šefa Euleksa Iva de Kermabona i čelnika misije EU u Prištini Pitera Fejta sutra će dobiti na uvid i Političko-bezbednosni komitet Unije.

Ne očekuje da to telo EU donese i neke konkretne odluke pre nego što se sve konsultacije obave i na nivou vlada evropske dvadesetsedmorice.

Ključno pitanje, kako su objasnili zvaničnici u okruženju visokog predstavnika za spoljnu političku i bezbednost EU Havijera Solane, jeste da se sagleda šta sledi posle izjave albanskog vođstva u Prištini da kosovske vlasti odbijaju bilo kakvu obavezu i odgovornost za sprovođenje eventualnog sporazuma o policijskoj saradnji Euleksa i Srbije.

Zamoljeni da se objasne šta znači izjava De Kermabona da se misija Euleksa "nalazi na raskrsnicii da joj treba odrediti jasne smernice", izvori u EU su uzvratili da nemaju zvaničnu potvrdu takve izjave.

Rečeno je da će u ravni Saveta ministara EU i Evropske komisije biti razmotreni svi koraci koji su nužni da se zajamči uspešno delovanje Euleksa, onako kako to određuje i njen mandat.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво