Reakcije stranaka na Zakon o informisanju

Usvajanjem Zakona o javnom informisanju medijski prostor će biti uređeniji i neće gušiti medijsku scenu, poručila Demokratska stranka. Srbija se vraća u mračan period devedesetih godina, mediji će trpeti torturu zabranjivanja i gašenja, ocenila većina opozicionih stranaka.

Izmenama Zakona o javnom informisanju, koje je parlament danas usvojio, ne guši se medijska scena Srbije, već će se njima urediti medijski prostor, ocenila je šef poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija.

Kolundžija je ukazala i da je vladajuća koalicija uvek nastojala da pridobije glasove opozicije za neki predlog i dodala da posao opozicionih poslanika nije da uvek budu protiv vladinih predloga.

Poslanici Srpske napredne stranke pokušali su da obore zakon, ali kako kažu nisu u tome uspeli pa su napustili skupštinsku salu.   

Lider SNS Tomislav Nikolić rekao je da naprednjaci "ne žele da učestvuju u izglasavanju nakaradnog Zakona o javnom informisanju" .

Nilolić je dodao da je predloženi zakon "zakon Borisa Tadića, a ne Mlađana Dinkića" i da je "Dinkić samo pion".

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić optužio je šefa poslaničke grupe DSS Miloša Aligrudića da je njegova stranka dala kvorum za usvajanje izmena zakona. 

Portparol Demokratske stranke Srbije Andrija Mladenović ocenio je da najveću odgovornost zbog izmena Zakona o javnom informisanju snosi Demokratska stranka i Boris Tadić.

"G17 plus i LDP su igrači pioni koji imaju svoj interes, i koji su ga dobro naplatili", rekao  je Mladenović.

Portparol DSS-a je ponovio da zakon vraća Srbiju u "mračan period devedesetih godina" i da će mediji trpeti torturu zabranjivanja, gašenja, a novinari i urednici biti pod stalnim pritiskom.

I lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da usvajanje izmena Zakona o javnom informisanju vraća Srbiju unazad i da ne vodi ka demokratiji.

Ilić je rekao da je "mnogo puta imao problema sa novinarima i da je imao hiljadu pritisaka, ali da nikada ne bi prihvatio da glasa za takav zakon".

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković smatra da nije vreme da se donosi zakon koji će štititi političare.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je LDP glasanjem za Zakon o informisanju danas glasao "za evropsku orijentaciju zemlje".

Komenatrišući stav poslanika Vesne Pešić i Žarka Koraća koji su glasali protiv, Jovanović je rekao da je pravo svakog poslanika da se izjasni u skladu sa ličnim ubeđenjem i da se po tome LDP razlikuje od drugih stranaka.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić izjavio je da nisu bili u pravu oni koji su očekivali da će biti nekih turbulencija u Vladi Srbije zbog izglasavanja izmena Zakona o javnom informisanju.

Ružić je rekao da su poslanici SPS-a kao što su najavili i na samom početku bili uzdržani prilikom glasanja o tom zakonskom predlogu.

Povodom različitog stava članica koalicije SPS-PUPS-JS o izmenama Zakona o javnom informisanju, Ružić je rekao da svako od partnera u toj koaliciji ima pravo da iznese svoj politički stav.  PUPS je danas podržao izmene i dopune Zakona o javnom informisanju.  

Šef poslaničkog kluba SRS-a Dragan Todorović ocenio je da je na početku sednice Skupštine na "najbrutalniji način" pogažen Poslovnik, jer mu nije bilo dozvoljeno da predloži da poslanici o Predlogu zakona o informisanju glasaju prozivkom.

Šef poslaničke grupe manjina i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da Predlog zakona nije idealan, ali je za tu stranku prihvatljiv i dodao da njegovim usvajnjem neće nastupiti mrak na medijskoj sceni Srbije.

Poslanik "Koalicije Albanaca Preševske doline" Riza Halimi bio je uzdržan prilikom glasanja o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи