Читај ми!

Protest u Kosovskoj Mitrovici

Predsednici srpskih opština sa severa pokrajine poručili sa protesta u Kosovskoj Mitrovici da se Srbi neće integrisati u nezavisno Kosovo. Ističu da niko nema pravo da uspostavlja carinu i granicu sa Srbijom zarad, kako kažu, dobijanja datuma za početak pregovora sa EU.

Predsednici lokalnih samouprava sa severa Kosova i Metohije organizovali su miting u severnom delu Kosovske Mitrovice kako bi poslali poruku da Srbi ne prihvataju integraciju u nezavisno Kosovo.

Na mitingu je aklamacijom prihvaćena deklaracija u kojoj se kaže da niko nema pravo da ukida institucije Srbije koje deluju na severu Kosova.

Srbi sa severa Kosova su na skupu najavili sve vidove građanske neposlušnosti, čak i barikade na putevima, da bi sprečili formiranje prištinskih institucija i na severu.

U deklaraciji se odbacuju svi sporazumi Beograda i Prištine postignuti u Briselu uz posredsovanje EU, i ocenjuje se da niko nema pravo da "menja ustavno-pravni poredak" i "uspostavlja granice i carine sa Srbijom" na prelazima Jarinje i Brnjak.

Od Ustavnog suda Srbij zatraženo je da bez odlaganja donese ocenu ustavnosti sporazuma iz Brisela i uredbi Vlade Srbije donetih na osnovu toga.

"Izričito zahtevamo da se prekinu dalji pregovori i prihvatanje nametnutih i štetnih sporazuma", piše u deklaraciji.

U Deklaraciji se od međunarodne zajednice zahteva da nađe i kazni odgovorne za napade na kosovske Srbe, na njihova groblja i kulturnu baštinu.

Na mitingu, koji je počeo nešto posle 12 časova na Trgu Šumadija okupilo se oko više hiljada građana iz četiri opštine sa severa Kosova. Skupu su prisustvovali i predsednici opština i skupština opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Miting je organizovan pod sloganom "Stop briselskim obmanana i prevarama".

Obraćajući se građanima, predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da se već 13 godina sa Trga Šumadija u Kosovskoj Mitrovici upućuju poruke javnosti da je Kosovo deo Srbije, a mi njeni državljani.

"Tu poruku ćemo i danas preneti, ali u ime istine prenosimo i poruku našoj vlasti u Beogradu da su briselski sporazumi haška presuda srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, gde se silom želi naša integracija u nezavisno Kosovo", rekao je Ristić.

Predsednik opštine Zubin Potok ukazao je da Srbi sa Kosova ne mogu prihvatiti da budu cena dobijanja datuma početka pregovora sa Evropskom unijom.

"Za nas ne postoji nezavisno Kosovo. To je država u pokušaju. Moramo ostati jedinstveni i da radimo na tome da ne prihvatimo integraciju u nezavisno Kosovo", poručio je Ristić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da volja, moral, jedinstvo i spremnost na sopstvenu žrtvu za očuvanje Kosova i Metohije nikada nije bilo veće.

"Neprijateljima srpskog naroda poručujemo da se nećemo predati i dozvoliti da nam otmu Kosovo. Ne branimo samo sever, već čitav prostor Kosova i Metohije", rekao je Pantić, ističući da će Srbi sa severa Kosova učiniti sve radi opstanka njihove braće južno od Ibra.

Pantić je pozvao Vladu Srbije da ne primi zamenika kosovskog premijera i ministra za lokalnu samoupravu Slobodana Petrovića na razgovor, jer će ubuduće moći da razgovaraju samo sa njim.

Osim predstavnika lokalnih samouprava, na skupu su govorili predstavnici zdravstvenih i prosvetnih institucija, studenata, penzionera, privrednika, javnog i kulturnog života.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво