Читај ми!

Rezultati dijaloga određuju datum

Nemačka i Francuska, kao i cela EU, složne su oko stava da Srbija treba da dobije datum za početak pregovora o članstvu, ali, kako ističu ambasadori Nemačke i Francuske u Beogradu, za to su neophodni rezultati političkog dijaloga Beograda i Prištine.

Nemaki ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm izjavio je da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana i da Berlin želi da Srbija što pre postane članica Evropske unije, ali da cela Unija želi da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Srbija je ključna zemlja u regionu i želimo da postane članca EU što pre, ali ne možemo da prihvatimo da bilo koja zemlja ulazeći u Uniju uveze i svoje probleme, rekao je Vilhelm na konferenciji za novinare povodom 50. godišnjice od potpisivanja Jelisejskog ugovora.

Nemački ambasador je naveo da će parlamentarni izbori u Nemačkoj u septembru indirektno uticati na dalji tok integracija Srbije u EU pošto nemačka vlada ne može ništa da preduzme bez mandata Bundestaga.

''Nadamo se da će politički dijalog Beograda i Prištine započet u oktobru u Briselu dati rezultate i da će Evropski savet uskoro moći da odredi datum za početak pregovora", rekao je Vilhelm.

Francuski ambasador Fransoa Gzavije Denio je istakao da ritam prijema zavisi od svih 27 članica EU i podsetio da su u prošlosti postignuti dogovori oko dva teška pitanja - pridruživanja Hrvatske EU i otvaranja pregovora sa Crnom Gorom.

"To pokazuje da se, bez obzira na finansijsku krizu, proširenje nastavlja, da institucije funkcionišu i da postoji velika vera u budućnost koja obuhvata i Srbiju", zaključio je Denio.

Ambasador Francuske ocenio je da probleme na jugu Srbije treba rešavati mirnim putem, kroz dijalog.

Povodom uklanjanja spomenika poginulim borcima OVPMB u Preševu i situacije nastale nakon toga, Denio je ocenio da je "to unutrašnje pitanje Srbije".

"To je unutrašnje pitanje Srbije koje treba rešiti kroz dijalog i za to predviđene institucije, i u miru", rekao je francuski ambasador.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво