Читај ми!

Sao Tome ima principe o Kosovu

Afrička država Sao Tome i Principe poništila priznavanje Kosova, jer odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini. Tradicija dobrih odnosa dveju zemalja našla je potvrdu i u ovom pravednom činu, rekao premijer Ivica Dačić.

Predsednik Sao Tome i Principe, Manuel Pinto da Kosta, doneo je odluku o poništenju priznavanja nezavisnosti Kosova pošto odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini, prenosi prištinski list Koha ditore.

"Poklon koji je zamenik premijera Bedžet Pacoli dao Kosovu za novogodišnje praznike 2011. pokazao se kao ‘prazan'", ističe list, nakon doluke predsednika afričke zemlje Sao Tome i Principe da poništi odluku o Kosovu.

Tadašnja vlada Sao Tome i Principe je u martu 2012. godine, tri meseca posle Pacolijeve izjave, donela odluku koja nikada nije stupila na snagu. 

Razlog za neglasanje u skupštini Sao Tome i Principe bili su problemi koje je demokratska vlada imala sa skupštinskom većinom.

U kosovskoj vladi, međutim, nisu izgleda uzbuđeni odlukom predsednika Sao Tome i Principe.

Jetlir Zuberaj, savetnik zamenika premijera Pacolija, rekao je da je priznavanje iz te države održivo i da Vlada Kosova ne komentariše unutrašnja događanja.

"Priznavanje Sao Tomea je završena priča. Imamo usmeno priznanje da je Vlada Sao Tomea donela odluku o priznavanju Republike Kosovo. Ne komentarišemo unutrašnje stanje te države", rekao je Zuberaj.  

Kosovsku nezavisnost, proglašenu jednostrano, do sada je priznalo 96 zemalja.

Dačić: Važan i pravedan čin 

Premijer Ivica Dačić uputio je čestitku Gabrijelu Arkanji Fereiru da Kosti povodom izbora na funkciju premijera Demokratske Republike Sao Tome i Principe.

"U ime Vlade Srbije i u svoje lično ime upućujem Vam iskrene čestitke i najbolje želje za uspešno vršenje Vaše odgovorne dužnosti. Koristim ovu priliku da zahvalim na odluci o stavljanju veta na odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, koju je donela prethodna vlada Demokratske Republike Sao Tome i Principe", navodi se u čestitki Dačića.

Predsednik Vlade Srbije istakao je da je tradicija dobrih odnosa dveju zemalja našla potvrdu i u ovom važnom i pravednom činu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво