Varnice između DS-a i SNS-a u Zrenjaninu

Demokratska stranka osudila je kao "najozbiljnije prekrajanje izborne volje" oduzimanje mandata odbornicima DS-a i LSV-a u Skupštini Zrenjanina. Dve stranke tvrde da su Upravnom sudu već podneli žalbu, a demokrate najavljuju i krivične prijave. Koalicija okupljena oko naprednjaka i socijalista tvrdi da su postupili po zakonu.

Odluka o oduzimanju mandata dvojici odbornika DS-a i LSV-a, preglasavanjem u skupštini, za Demokratsku stranku je nezapamćen presedan. Tvrde da sukoba interesa nije bilo.

"Za nas je odluka Skupštine grada Zrenjanina jedno najozbiljnije prekrajanje izborne volje koje smo do sada imali priliku da vidimo u Srbiji. Postavlja se pitanje čemu služe izbori ukoliko skupština može odlučiti da svojim članovima oduzme mandat i to na osnovu jednog tumačenja, mišljenja, obrazloženja Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave", kaže potpredsednica DS-a Nataša Vučković.

Mišljenje Ministarstva na koje se pozivaju odbornici vladajuće koalicije nije obavezujuća odluka, tvrdi Goran Kaurić iz DS-a.

On kaže da je to pokazatelj da opozicija u Zrenjaninu trpi pritisak i objašnjava da plata koju od jula prima kao bivši funkcioner, nema veze sa odborničkom nadoknadom, jer s jedne strane nije više gradski funkcioner, a sa druge, odbornička plata mu nije isplaćena.

"Kao šef odbroničke grupe sam dobio od sekretara skupštine obaveštenje u kome on od mene traži da se izjasnim u roku od 24 časa da li želim biti odbornik. Prvo sekretar skupštine je tehničko lice u okviru skupštine i komuniciram samo sa telima i organima skupštine", kaže Goran Kaurić.

I nekadašnji član Gradskog veća Tibor Vaš tvrdi da je funkcionerska plata tokom šest meseci stečeno pravo.

"Ko god želi može da pročita Zakon o lokalnoj samoupravi koji tačno reguliše kad može i kad prestaje mandat odborniku, navedena su sve moguće mere, nijedan od tih uslova ja i gospodnin Kaurić ne ispunjavamo, a to znači da nama mandat ne može prestati odlukom dizanjem tuku, nego samo u zakonskim okvirima", kaže Tibor Vaš.

Naprednjaci tvrde da je odbornicima dat rok da se izjasne, a da su oni zakasnili šest dana. Objašnjavaju da nisu nikome oduzeli mandat već su postupili po zakonu.

"Mi smo samo našim izjašnjavanjem prihvatili jednoglasno mišljenje mandatne komisije. Mandatna komisija je konsultujući pravnike, konsultujući se sa ministarstvom donela odluku da oni ne mogu da budu odbornici i istovremeno zaposleni u organima lokalne, primera radi", navodi Dušan Šijan iz SNS-a.

On dodaje da je gradonačelnik Zrenjanina u zakonskoj proceduri odredio i odabrao jednu od funkcija na koje je izabran.

Gradska skupština u Zrenjaninu ima 67 odbornika, od kojih koalicija okupljena oko SNS-SPS ima 35. Petnaest ih je u DS-u, a 12 u LSV-u.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара