Читај ми!

Obezbeđen novac za vojvođanski budžet

Bojan Pajtić kaže da su obezbeđena sredstva za izgradnju deonice puta Novi Sad-Ruma i da su o tome dobili saglasnost Republičkog ministarstva finansija i privrede. Ta sredstva su, kako objašnjavaju u Ministarstvu, inače planirana budžetom za 2013. godinu. Pajtić kaže da će tako budžet pokrajine činiti sedam odsto republičkog budžeta, kako stoji u Ustavu Srbije.

Predsednik pokrajinske Vlade Bojan Pajtić kaže da su obezbeđena sredstva za izgradnju deonice puta Novi Sad-Ruma i da su o tome dobili saglasnost Republičkog ministarstva finansija i privrede. Ta sredstva su, kako objašnjavaju u Ministarstvu, inače planirana budžetom za 2013. godinu, kao kapitalni transfer, uz garancije Srbije za kredit kineskoj Eksim banci kojim će biti realizovan projekat.

Bojan Pajtić je izjavio da će Republika za pokrajinski budžet izdvojiti još 12 milijardi dinara za kapitalna ulaganja, čime, kako je rekao, nema više potrebe za privremenim finansiranjem pokrajine.

Pajtić je novinarima u Vladi Vojvodine rekao da će vrlo brzo izaći sa predlogom budžeta za 2013. koji će iznositi 71 milijardu dinara, što zadovoljava ustavnu garanciju da budžet Vojvodini čini sedam odsto budžeta Srbije.

"Novac će biti iskorišćen za naš najprioritetniji program, a to je izgradnja poluauto-puta od Novog Sada do Rume, koji podrazumeva i izgradnju tunela kroz Frušku goru", rekao je Pajtić.

Dodao je da Vojvodina kroz taj projekat želi da pruži mogućnost razvoja nerazvijenim delovima Vojvodine.

Pajtić je rekao da je zato predlog Republike prihvaćen, jer omogućava da Vojvodina definiše budžet u skladu sa ustavnim okvirima.

"Otpali su razlozi za privremeno finansiranje i time je praktično zadovoljen ustavni okvir, a ispunjava se i uslov da tri sedmine sredstava ide u kapitalna ulaganja", rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, Pokrajina je insistirala da Vojvodina dobije sredstva koja joj se garantuju po Ustavu i u tom pravcu najavila postupak pred Ustavnim sudom i pokretanje parničnih postupaka.

"Razgovori sa predsednikom države Tomislavom Nikolićem i ministrom finansija Srbije Mlađanom Dinkićem su urodili plodom i nema više nikakvog razloga da pokrećemo postupke pred sudovima zbog aktuelnog budžeta Srbije", naglasio je Pajtić.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da je veoma značajno da se poštuje najviši pravni akt države jer je on temelj jedne države i neozbiljno bi bilo da se on ne poštuje.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво