Читај ми!

Nema sukoba Crkve i države

Pismo koje se pojavilo u medijima, o navodnom neslaganju SPC sa državnom politikom prema Kosmetu nije autentično, rekao episkop bački Irinej. Ne postoji sukob između Crkve i države ni po ovom, a ni po nekom drugom pitanju, istakao Irinej.

Portparol Srpske pravoslavne crkve episkop bački Irinej rekao je da navodno pismo Sinoda SPC upućeno državnom vrhu koje je objavljeno u medijima nije autentično.

"Pismo nije autentično i ne postoji nikakav ultimatum ni memorandum SPC državnom vrhu, a ni sukob između Crkve i države ni po ovom, a ni po nekom drugom pitanju", rekao je vladika Irinej novinarima ispred Predsedništva Srbije.

Episkop bački je, međutim, rekao da je Sinod predsedniku Srbije uputio drugo pismo o pitanju Kosova, ali da to nije ovo koje je dospelo u javnost.

"Sinod se obratio i pisano i usmeno rukovodstvu Srbije, ali to je nešto sasvim drugo. Taj dokument postoji, ali nije namenjen javnosti. Upućen je predsedniku Tomislavu Nikoliću i preko njega celom rukovodstvu, ali to nije ovo što je objavljeno", rekao je vladika Irinej.

Prema njegovim rečima, nedostojno je što su pojedini mediji pokušali da stvore atrakciju i senzaciju i da lažno prikažu stvari.  

Kako je objasnio vladika Irinej, za SPC je neprihvatljivo bilo kakvo priznavanje samoproglašene državnosti Kosova i Metohije, kao što je neprihvatljivo i postavljanje granice između centralne Srbije i Kosmeta, a iste stavove, dodao je, zastupaju i predsednik Srbije, Vlada i tim koji na čelu sa premijerom Dačićem pregovara o ovim pitanjima.

Prema njegovim rečima, ono što Crkva misli i govori o problemu Kosova i Metohije to govori javno i odgovorno i ti stavovi su dobro poznati javnosti. 

Irinej je istakao da ne postoji država na svetu koja bi pristala da bilo ko silom komada njenu teritoriju i razbija njeno jedinstvo, a to, kako je uveren, neće biti slučaj ni sa Srbijom.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи