Читај ми!

Intervju: Ivica Dačić

Vreme u kojem živimo je dosta teško. Ovo su bile godine istorijske krize za Srbiju i sve teme čiji smo svedoci nisu samo dnevnopolitičkog karaktera, već i bića našeg naroda, rekao u emisiji "Svedok" premijer Ivica Dačić. Neophodno je da iz ovoga izađemo tako što ćemo znati šta želimo i kojim sredstvima, poručio Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je, gostujući u emisiji Svedok na RTS-u, da je vreme u kojem živimo dosta teško i da su za nama godine istorijske krize za Srbiju. "Sve teme čiji smo svedoci nisu samo dnevnopolitičkog karaktera, već i bića našeg naroda, pa je neophodno da iz ovoga izađemo tako što ćemo znati šta želimo i kojim sredstvima", rekao je premijer Dačić.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Svedok

Premijer kaže da ova vlada ne sme voditi politiku osnovanu na nerealnim premisama i dodaje da bi voleo da se pregovori o Kosovu nastavljaju, a ne da počinju.

"Ova vlada ima šanse da uspe, jer je svima jasno da je ovo jedan težak ispit i za mene kao premijera, i za SNS, ali i za predsednika Republike, i mislim da niko ne razmišlja o uskostranačkim pozicijama", rekao je premijer.

Na pitanje glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića "da li se koalicioni lepak stegao", predsednik Vlade odgovara da su interesi SNS-a i SPS-a godinama bili suprotstavljeni i da je postojala vrsta nepoverenja oko budućih planova.

"Bilo je potrebno da se zemlja slegne posle ovog političkog zemljotresa, ali u ovoj vladi nema sukoba, odluke su donošene jednoglasno, ukinute su telefonske sednice, glasamo jednoglasno. S druge strane, svakog četvrtka imamo koordinacioni sastanak".

"Treba da se okrenemo zadacima koje smo dobili. Vlada je najviši organ izvršne vlasti, Vlada vodi politiku i po Ustavu utvrđujemo politiku", ističe premijer.

Želja za uspehom vezivna nit Vlade

O tome šta je najjači koalicioni lepak ove vlade, jesu li to evropske integracije, strah od organizovanog udara desnice koja već pominje kosovsku izdaju, ili bi sutra to moglo da bude rušenje vlasti u Beogradu, Dačić kaže da je vezivna nit Vlade želja za uspehom.

"Velika je želja, jer to je životni ispit i za mene i za Vučića. Mi ne možemo imati popravni ispit, a cilj koji smo postavili jeste da Srbija postane država koja će ići ka EU štiteći svoje nacionalne interese, da imamo stabilnu ekonomiju, socijalnu pravdu i državu bez kriminala i korupcije. Kada bi svako izvukao pouke iz onoga što nije valjalo, ne bismo imali problema", poručuje Dačić.

Govoreći o aferi prisluškivanja, Dačić je rekao da postoji jasno utvrđena procedura. "Kada nastane pravni vakuum, onda imamo problem, na primer u lociranju, listinzima telefona. Toga je bilo i u prošlostia  Ja sam upozoravao na to da je neophodnio promeniti zakonsku regulativu. Mora se jasno utvrditi način po kojem se traži primena mera, ne samo kada su političari i funkcioneri u pitanju, nego i obični građani, a nedopustivo je naročito da o tome ne postoji arhiva, to može dovesti do zloupotrebe".

"O tome je govorio Vučić, ovako nešto ne bi smelo da se dešava. Želim da kažem da ministar unutrašnjih poslova nema udela niti daje saglasnost za preduzimanje operativnih mera prema nekome. Tačno je da je ministar kontrolor rada, ali i policija je dužna da obaveštava i informiše ministra, čega ovde nije bilo. Možda se i ovde igralo na kartu nesloge unutar Vlade, da se Vučić i ja posvađamo, ali to sigurno neće biti moguće. Mene ne interesuje ko je kome blizak, nego poštovanje zakona", ističe predsednik Vlade.

O aferi prisluškivanja

O tome šta tačno misli kada kaže da policija ne radi dobro, Dačić kaže da nije postojalo redovno informisanje o tome šta policija radi.

"Radom policije rukovodi direktor. On je obavezan ministra da informiše, a ovde toga nije bilo, za koga je potpisan nalog za preduzimanje mere... a ovaj zakon je i promenjen da ministar nema operativnu ulogu. Međutim, ja insisitiram na redu i ne mogu da preuzmem odgovornost za nešto što ne znam. Ja sam preuzeo odgovornost i kada je Ranko Panić ubijen, i kada je hapšen Goran Knežević, pa se ispostavilo da nije trebalo da bude uhapšen... Ali, mi zato živimo u demokratiji, a ne diktaturi velikog brata koji sve prati i sve prisluškuje", navodi premijer.

Dačić kaže da je druga strana problema i to da li postoje drugi sistemi za prisluškivanje, jer se kriminal stalno takmiči sa policijom kada je reč o tehnološkim inovacijama. "Jedno vreme je to bio Skajp. Ova oblast se stalno menja, a najvažnije je da se napravi jedna javna rasprava eksperata i stručnjaka, da vidimo koji sistem je najbolji da policija radi svoj posao".

Na pitanje da li je raščistio s Vučićem, na šta misli kada kaže da je "šokiran lažima nekih ljudi iz MUP-a i Vlade" oko afere prisluškivanja, Dačić kaže da je greška napravljena i da treba utvrditi kako je do nje došlo, zašto nema papira, zašto nema arhive, a bile su i različite izjave oko toga. "Ja Vučiću verujem, on se meni javio, i mi sada čekamo rezultate istrage", poručio je Dačić.

O njegovom mogućem uticaju na izbor novog direktora policije, Dačić je rekao da je pre godinu i po dana, na insistiranje Borisa Tadića, dogovoreno da Milorad Veljović obavlja tu funkciju do izbora.

"Mi smo imali korektnu saradnju i ja ne govorim o smeni uopšte nego da direktora treba izabrati u skladu sa zakonom. Veljović je pre sedam godina izabran. Svašta se za to vreme dogodilo, a on ima i uslove za penziju. Posle konkursa, komisija meni predlaže tri predloga, ja jednoga, i Vlada ga imenuje, ali ministar može i nikoga da ne predloži", naveo je Dačić.

Novi direktor se, kako navodi, bira isto kao što je Jočić birao tadašnjeg direktora. "To je ta profesionalizacija policije. Tu neće biti ništa nepoznato. U ovoj državi ima sto nekih konkursa. Zašto je promenjen direktor BIA? Pa, ovde nije problem međustranački odnos nego da u ovoj oblasti ne može da postoji višestruko komandovanje. U vojsci i policiji mora da se zna ko komanduje", ističe premijer.

O ometanju predsedničke kolone na auto-putu, Dačić kaže da onaj ko je kriv treba da odgovara. "Ja nisam šef unutrašnje kontrole, ja sam o tome govorio. Ako je nešto tačno, onda je tačno – ovde imamo iskaze – ali koliko sam ja inforimisan, život predsednika ni u jednom trenutku nije ugrožen.

Nema sukoba sa Vučićem

Na pitanje da li mu smeta što se percepcija o moći da se hapsi pomerila sa njega na Aleksandra Vučića, premijer Dačić kaže da ministar unutrašnjih poslova odgovara za rad ministarstva i policije.

"Policija nije služba bezbednosti. Niko ne može da kaže da postoji problem u nadležnostima, jer ništa nije urađeno dok Vučić i ja o tome nismo razgovarali. Sada se pokušava da se izmisli postojanje nekog sukoba, ali toga neće biti, jer je to pogubno", navodi Dačić.

O tome zašto akcije hapšenja tokom mandata prošle vlade nisu imale očekivan društveni efekat, premijer je naveo da je važno reći da u borbi protiv kriminala nema unapred postavljenih ciljeva po principu "e sada ćemo ovog i ovog da uhapsimo".

"Razlika između nas i onih koji bi hteli nekoga da žrtvuju jeste traganje za onim koji je zaista kriv, jer svako ima neki svoj spisak želja na kojem su među prvima oni najbogatiji", naveo je Dačić.

"Sve što ide u procesuiranje mora biti potkrepljeno jakim dokazima, da ne bismo imali slučaj kao sa Goranom Kneževićem, jer jedno je da se misli da je neko kriv, a drugo su dokazi koji idu u prilog tome", rekao je premijer. Navodi da, ako je problem sa bogatim ljudima, treba uporediti prihode sa imovinom.

"Koji su to naši zbog kojih nešto ne bi moglo da se sprovede, ne vidim ni promil šanse da zbog toga propadne neka borba protiv korupcije. Treba znati da li se predmeti rade korektno ili zbog pritiska na neke političke stranke. Ja nemam nikoga koga bih branio, samo kažem da policija i tužilaštvo treba da vode računa da ne zatvaraju oči pred nečim što ceo narod vidi. Udarite na najjače i videćete da će se to podržati. Ja glasam za to", istakao je Dačić.

Sve manje Srba na Kosovu i Metohiji

Govoreći o pregovorima sa Prištinom, Dačić je naveo da od njih mnogo drugog zavisi.

"Vodili smo politiku koja nas je udaljavala od toga da sačuvamo naš nacionalni interes na Kosovu, i sada, ako pogledate stanje u Ustavu, piše da je Kosovo Srbija, a gde je to u životu. Život je drugačiji. Ja sam Tačiju rekao da mu ne bih dozvolio ovo danas da sam bio predsednik kad je bio Milošević. Mi stalno sanjamo o jakim saveznicima, a toga nema. Realnost je da je Srba na Kosovu i Metohiji sve manje".

Premijer navodi da svi hoće da se pitanje Kosova reši što pre.

"Mi idemo logikom da je bolje da bude zamrznuti konflikt, ali to nije realno. I Milošević i Tadić su mi govorili: 'Samo da prođe ovaj izborni krug', nemački, američki, svejedno... i ništa. I u Krajini smo vikali: 'Izdržite', a kad se zapucalo rekli smo: 'Ne možemo da uđemo u rat'. Ja neću da vodim takvu politiku i moramo da izađemo sa predlozima", istakao je premijer.

Dačić navodi da je priča o statusu takva da moramo da je nametnemo, jer u Evropi to pitanje smatraju rešenim. To pitanje, kako navodi, nije rešeno samo u UN, a sada razgovaramo o relaksiranju odnosa sa Prištinom dok se sve to ne reši, ne o pitanjima koja se tiču Ustava.

"Neću ja valjda da pitam Skupštinu za svaki sastanak koji držim u inostranstvu. Ako niste zadovoljni radom Vlade, recite. Posledica takve politike koja je bazirana neodlaskom na dogovore jeste jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Da je neko još onda Tačiju predložio podelu Kosova, prihvatio bi pevajući svoje pesme. Sada je drugačije. Mi nikada nismo imali saveznike, nikada nas do kraja nisu podržali, a u ono vreme drugačije pomoći nije ni moglo da bude. Rusija nije bila u poziciji. Sada se to promenilo".

Premijer kaže da ovo istorijsko vreme nije naklonjeno rešavanju kosovskog pitanja u srpskom interesu, ali da je najvažniji status Srba na KiM. "Ako toga nismo svesni, Srba na Kosovu više neće biti".

O zamerkama da nismo čuli šta je strategija pregovora, Dačić kaže da "se ovde ne radi o promeni bilo kakve državne politike, jer Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo, reč je o tehničkim stvarima". U našem evropskom putu ne može se dalje... Kosovo kliza ka nezavisnosti i mi zato insistiramo da se pitanje statusa reši što pre, pa ovaj loš sporazum o integrisanom upravljanju moramo obaviti sa što manje štete, naveo je premijer.

"Da li nas neko pita šta mi prihvatamo? Meni kažu: 'Ne treba ići na podelu', a to postoji već deset godina na Merdaru... Pa, to su zamene teza. Mi ćemo sve učiniti u tehničkim dogovorima", naglasio je Dačić.

"Mi nekako na svakom pitanju kažemo istorijsko 'ne', koje se posle pretvori u 'da'. U vreme vlade Koštunice i Tadića proglašena je nezavisnost. Pa, šta su uradili, da li su poveli rat. Ako mi nećemo da vodimo rat, ne možemo da pretimo, već da vodimo realnu politiku koja neće ostati da je rešavaju naša deca i unuci. Inače, Srba neće biti ako se ova šansa sada propusti", tvrdi premijer i kaže da Dačića, Vučića i Nikolića niko ne može da optuži. "Ja sam na Kosovu ratovao", kaže Dačić.

Potrebna realna politika

"Svi srpski lideri sa Kosova imaju stanove u Beogradu, a primaju pare i od kosovske vlasti. Mi moramo nešto da progutamo da bismo ostvarili rezultate", naveo je premijer.

Dačić kaže da je Tači sada na poziciji na kojoj je bio Milošević i da to znači: "Ne daš ništa? E, daćeš. Ono što si tražio u Rambujeu od Srbije, sada Srbi sa Kosova traže od tebe".

"Mi možemo da doživimo sudbinu Republike Srpske Krajine i onda na Kosovu nemamo šta da tražimo", ističe premijer.

Na pitanje da li će do početka decembra, za kada je planiran još jedan susret sa Tačijem, biti nekih konkretnih rezultata na terenu, Dačić kaže da sa Tačijem nije otišao da razgovara da bi mu predao Kosovo, već da bi se problemi rešili.

"Mi smo, kao što je major Gavrilović rekao, skinuti sa spiska, to jest sa brojnog stanja, pa, hajde onda da vodimo realnu i ostvarivu politiku", poručuje Dačić.

Tvrdi i da je dogovoreno da se neke stvari ubrzaju kako bi se ubrzali i pregovori, a kada će to biti nije poznato. "Mislim da u ovom trenutku to ne zna ni Ketrin Ešton", kaže premijer Dačić.

"Mi smo vratili Srbiju u igru, koja je igrač u ovoj utakmici, nije na tribinama. Dajte da mi odlučujemo o Kosovu. Ja bih voleo međunarodnu konferenciju o Kosovu. Uvek smo gubili i nije nam lako, ali potrebna nam je mudra politika", navodi predsednik Vlade.

O sve većem skepticizmu po pitanju evrointegracija, naročito među mladima, Dačić kaže da je svaka zemlja specifična.

"Ja ne vidim alternativu, zašto bi neke druge države više od Srbije zasužile članstvo. Mi treba da idemo ka EU, ali treba preživeti vreme do ulaska. Zato su važni odnosi i sa Rusijom. Uskoro će biti potisan i Sporazum o strateškom partnerstvu, i naša pozicija je sada na međunarodnoj sceni mnogo stabilnija, o Srbiji se nigde više ne priča ružn., Srbija se vratila u igru i govoreći o EU mi govorimo o strateškom cilju, ali ona od nas ne može tražiti odricanje od KiM", ističe Dačić.

O ratu protiv siromaštva

Govoreći o ratu protiv siromaštva, Dačić kaže da broj nezaposlenih raste. "Dosta sam o tome govorio. Socijalno raslojavanje jedan je od najvećih problema, što je i udar na ustavni sistem koji Srbiju definiše kao državu socijalne pravde", navodi premijer.

"Predstoji nam rad da napravimo poreski sistem u kojem će najviše da trpe oni koji najviše imaju", poručuje premijer i kaže da nije bilo zamrzavanja plata i penzija. Cilj je, kako navodi, povećanje standarda.

O tome da li je iko iz politike otišao siromašniji nego što je u nju ušao, kaže da političari moraju građanima da vrate poverenje u politiku kao profesiju.

"Ja sam se školovao za bavljenje politikom, to je moja profesija. Na Zapadu je to drugačije, politikom se bave bogati. Kod nas je specifično, i različito. Kod njih je korupcija ponekad lepo uvijena u zakon, i zato je važno da shvatimo da su i političari obični ljudi. Najvažnije je da vas vlast ne ponese. Kada završite mandat srešćete sve te ljude koje ste sretali dok ste se peli na funkciju", zaključuje premijer.

Kaže i da je kadrovska politika dosta čudna i da joj fale pravila. "SPS je imao lošu kadrovsku politiku, pa je vreme za dalje reforme, jer svako ko bude izabran na neku funkciju ogledalo je partije, pa i koalicije".

O sudbini Javnog servisa, stabilnim i stalnim izvorom prihoda, premijer je rekao da se mora pronaći zajedničko rešenje koje će obezbediti nezavisnost Javnog servisa i sprečiti bankrot.

"Sada je prilično nezahvalna situacija koja je teška i za samu Vladu. Neki se bune da Vlada Javni servis finansira uz budžeta, i mislim da svi treba da osmislimo model koji će omogućiti normalno finansiranje, jer je Javni servis od javnog interesa i tu nema dileme", rekao je premijer.

"I put od deset hiljada milja počinje korakom, a mi smo zakoračili", zaključio je Ivica Dačić.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво