Читај ми!

Neraskidivo srpsko-grčko prijateljstvo

Srbija i Grčka vezane su tradicionalnim prijateljstvom, naše istorije su isprepletane i uvek ćemo biti upućeni jedni na druge, rekao predsednik Tomislav Nikolić posle susreta sa Karolosom Papuljasom. Srbija će ispuniti sve uslove koje postavi EU, ali nikada neće priznati nezavisnost Kosova, rekao je Nikolić.

17.56 - Predsednik Srbije razgovarao sa predsednikom najveće grčke opozicione stranke Siriza Aleksisom Ciprasom.

16.12 - Tomislav Nikolić se sastao sa liderom grčke vladajuće koalicione partije Pasok Evangelisom Venizelosom.

15.25 - Predsednik Srbije položio venac na grob Neznanom junaku u Atini.

13.47 - Počeo sastanak Tomislava Nikolića i grčkog premijera Antonisa Samarasa. 

11.55 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa predsednikom grčkog parlamenta Vangelisom Meimarakisom, od kojeg je dobio garancije da se stav Grčke prema nezavisnosti Kosova neće menjati.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle susreta sa grčkim kolegom Karolosom Papuljasom u Atini rekao da će Srbija ispuniti sve uslove koje EU pred nju postavlja, ali da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Grčki predsednik je, u zajedničkom obraćanju novinarima, ukazao da su geopolitičke prilike u širem regionu osetljive i da su stoga Grčka i Srbija, kao zemlje sa istorijskim prijateljskim vezama, dužne da pokazuju solidarnost po kritičnim nacionalnim pitanjima.

Nikolić, koji je u predsedničkoj palati dočekan uz najviše državne počasti, je istakao da je očuvanje suvereniteta Srbije, za šta naša zemlja uživa podršku Grčke, nacionalni interes, te da zvanična Atina može računati na pomoć Srbije.

"Srbija će pomoći Grčkoj, ako želi, da reši neke svoje probleme. Mi imamo prijateljstva, ugleda i poverenja da možemo da pomognemo da se narodi, koji zapravo nisu posvađani između sebe, izmire", rekao je Nikolić.

"Srbija i Grčka nemaju ni jedan otvoreni problem i nijedno otvoreno pitanje imaju samo prijateljstvo koje nikad neće prestati. Nije slučajno Sveti Sava na teritoriji Grčke sagradio srpsku svetinju manastir Hilandar, nije slučajno srpska vojska u Grčkoj našla utočište i oporavak", rekao je Nikolić.

Grčki predsednik je Nikoliću preneo stav zvanične Atine po pitanju Kipra i spora oko imena sa susednom Makedonijom. Papuljas je naglasio da Grčka podržava evropski put Srbije i da je osnovna politika te zemlje - stabilnost i mir u širem regionu Balkana.

"Zbog ostvarivanja tog zajedničkog evropskog cilja i konsolidacije stabilnosti u Srbiji podržavamo uključenje svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ", rekao je Papuljas.

Nikolić je poručio svom grčkom kolegi da pažljivo prati teškoće koje su zadesile Grčku i da je uveren da će se ta zemlja izboriti sa sadašnjom ekonomskom krizom.

"Grčki narod je sposoban i naučio je da se žrtvuje. Grčka će se izboriti sa ovom situacijom", istakao je Nikolić.

Papuljas je rekao da je uveren da će njegova zemlja prebroditi krizu. "Grčka prolazi kroz duboku ekonomsku krizu. Iz ove krize ćemo izaći jači zbog grčkog naroda koji je previše propatio", istakao je Papuljas.

Dvojica predsednika su pred početak sastanka razmenili poklone. Papuljas je Nikoliću poklonio repliku dela mermera sa Akropolja, a Nikolić Papuljasu kopiju freske iz 12. veka.

Stav Grčke prema nezavisnosti Kosova nepromenjen

Predsednik Srbije sastao se i sa predsednikom grčkog parlamenta Evangelosom Meimarakisom, koji je istakao da se stav Grčke prema nezavisnosti Kosova neće menjati.

Meimarakis je izrazio jasnu podršku Grčke evropskom putu Srbije i naglasio da je od suštinske važnosti da region Balkana bude stabilan i bezbedan.

Predsednik Srbije je svom domaćinu poručio da Srbija veoma ceni podršku koju Grčka pruža Srbiji i kada su u pitanju evropske integracije i teritorijalni integritet.

Tomislav Nikolić razgovarao je i sa liderom grčke vladajuće koalicione partije Pasok Evangelisom Venizelosom.

Pored sastanaka Nikolića sa Papuljasom i Meimarakisom održan je i sastanak delegacija dve zemlje. U njemu su, sa srpske strane, učestvovali ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar kulture Bratislav Petković, savetnik predsednika za spoljnu politiku Marko Đurić i ambasador Srbije u Atini Dragan Županjevac.

Nikolić je u Atini, u prisustvu grčkog ministra odbrane Panosa Panajotopulosa položio venac na grob Neznanom junaku, a potom i sa grčkim ministrom za razvoj Kostasom Hadžidakisom prisustvovao sednici grčko-srpskog poslovnog saveta u ambasadi Srbije.

Predsednik Nikolić će 10. novembra u Solunu, povodom godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, položiti venac na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik, a nakon toga će otputovati na Svetu goru.

Delegacija Srbije posetu Grčkoj završava 11. novembra, kada će biti održana komemorativna ceremonija u Memorijalnom centru na ostrvu Vido i položeni venci u Plavu grobnicu.

Kako je najavljeno, delegacija će u nedelju posetiti i postavku u "Srpskoj kući" na Krfu, posvećenu boravku srpskih trupa na tom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи