Читај ми!

Dačić i Tači o sastanku u Briselu

Sutrašnji sastanak u Briselu predstavlja nastavak razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali nema ni govora o tome da se dijalog završi obostranim priznavanjem, rekao premijer Srbije Ivica Dačić.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je, pred sutrašnji nastavak dijaloga u Briselu, da nastavak razgovora iden u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali da nema ni govora o tome da se dijalog završi obostranim priznavanjem.

"Apsolutno je nemoguće da Srbija prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosova", naglasio je premijer Srbije u izjavi novinarima, a na pitanje da prokomentariše izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da će ishod celog procesa biti međusobno priznavanje, odgovorio:

"On može da izjavljuje šta god hoće, isto tako kao što bih i ja mogao da izjavljujem šta god hoću, ali ne želim. Nemamo ništa protiv da razgovaramo o totalnoj i potpunoj normalizaciji odnosa, a to podrazumeva dogovor sa Srbijom i kompromis".

Prema njegovim rečima, važno je da EU taj dijalog vodi statusno neutralno i da nema prisiljavanja da Srbija nešto mora da uradi ukoliko želi da dobije datum za početak pregovora sa EU ili članstvo u Uniji.

"Mi imamo inicijativu, predlažemo i želimo da se to pitanje reši što pre, ali, da bi se rešilo, ti predlozi moraju da poštuju legitimne interese i Srba i Albanaca na Kosovu", istakao je srpski premijer.

Dačić je objasnio da sutrašnji sastanak sa visokom predstavnicom EU i kosovskim premijerom, drugi po redu, predstavlja nastavak dogovorenog i naglasio da je Beograd spreman za potpunu normalizaciju odnosa sa Prištinom, ali da to podrazumeva dogovor i kompromis sa Srbijom.

"To nije nikakav spektakularni sastanak. To je deo onoga što smo se dogovorili – da nastavimo i da stalno vodimo dijalog, da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima", rekao je Dačić.

Dodavši da očekuje razgovor koji će dotaći mnoge teme, Dačić je rekao da je prvi sastanak naišao na dobar odjek u svetu i da je za Srbiju veoma bitno da se taj trend nastavi.

Prema njegovim rečima, važno je i da se to pitanje ne ostavlja nekim budućim generacijama. "Ako ga ne reši ova vlada teško će se bilo koja druga usuditi da ga rešava", rekao je premijer Srbije.

Tači: Bez razgovora o statusu

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je u Zagrebu da će sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem sutra u Briselu razgovarati o sprovođenju do sada postignutih sporazuma Beograda i Prištine, ali da neće biti reči o statusu Kosova.

Na konferenciji za novinare, posle razgovora sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, Tači je rekao da Beograd treba da odustane od paralelnih struktura bezbednosti na Kosovu kao ostataka politike Slobodana Miloševića, kao i da je važno da se hitno reši sudbina 1.800 nestalih Albanaca sa Kosova.

Upitan da li je spreman da sa Dačićem razgovara o srpskoj platformi za Kosovo, Tači je kazao da Srbija nema ni moralno ni političko ni zakonsko pravo da rešava pitanja Kosova.

"Status Kosova je proglašenjem nezavisnosti jednom zauvek rešen", rekao je Tači.

On je dodao da Kosovo ide prema evroatlantskim integracijama što će, ocenio je, doprineti stabilnosti ne samo Kosova već čitavog regiona.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da veruje da će vlada u Beogradu biti razumna i pragmatična u razgovorima sa Prištinom.

On je dodao da je Hrvatska spremna da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine, ako obe strane imaju poverenja, ali da neće da se nameće.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара