Читај ми!

Temelji Vlade stabilni

Vlada će nastojati da naredne godine obezbedi privredni rast i stabilniju valutu, rekao je premijer Ivica Dačić u Dnevniku RTS-a. Kosovski problem ne želimo da ostavljamo budućim generacijama, ističe Dačić. Prisluškivanje ne može da uzdrma temelje Vlade, jer niko iz nje nije uključen u ono što se dešava, kaže premijer.

Premijer Srbije Ivica Dačić, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da ova Vlada iz svoje političke stabilnosti crpi svoj kapacitet da vodi politiku i rešava teška pitanja.

Premijer je podsetio da se u vreme kada je ova vlada formirana postavljalo pitanje ekonomskih parametara i mogućnosti da li se može izdržati sa tako nepovoljnom ekonomskom situacijom. 

"Budžetski deficit je bio ogroman, dospevale su rate za kredite, trebalo je izmiriti redovne obaveze, kao što su plate i penzije, a postojala je opasnost da vlada neće moći da izmiruje osnovne obaveze", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima takva opasnost više ne postoji i vlada će nastojati da naredne godine obezbedi privredni rast i stabilniju valutu.

"Javni dug će i narednih godina biti visok, jer je to nemoguće odmah smanjiti. Moramo da objedinimo sve faktore ekonomske politike što će dovesti do privrednog rasta, jačanja domaće valute", rekao je premijer.

Premijer je ocenio da predstojeći sastanak sa Prištinom nije nikakav ključni sastanak, već  je ugovoren ranije i predstavlja nastavak dijaloga.

"Mi smo spremni da ovo pitanje ne ostavljamo budućim generacijama. Moramo da rešimo sveukupan problem Kosmeta. Ne želim nikoga da lažem i sada se tačno zna šta možemo, a šta ne", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima Vlada ima predlog za konačno rešenje i, ako se oko toga ne može dogovoriti, treba videti šta može da se uradi za bolji život građana. 

Predsednik Vlade Srbije je naveo da otvaranje kancelarija za vezu nije na dnevnom redu, i da to nije tačka o kojoj se razgovara.

"Tema je sprovođenje dogovora koji su već potpisani, pitanje verske i kulturne baštine, pitanje transparetnosti finansiranja od strane Srbije, to nije sporno i mi to ne krijemo. Ima, više tema o kojima se može razgovarati, rekao je Dačić.

Prisluškivanje istražiti do kraja 

Premijer je naglasio da je ova vlada stabilna i da prisluškivanje ne može da uzdrma njene temelje, jer niko iz Vlade nije uključen u ono to se dešava. 

"Ukoliko je bilo prekoračenja i zloupotreba naravno da će svi odgovarati. Tražio sam izveštaj od Direkcije policije, a u to je uključena i unutrašnja kontrola i tužilaštvo",  rekao je Dačić i istakao da se to pitanje mora istražiti do kraja.

"Ministar nema nadležnosti za operativne akcije niti potpisuje naloge za vođenje operativnih akcija", rekao je Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova.

Premijer je istakao da je uloga bezbednosnih struktura veoma velika, ali, kako kaže, nijedna institucija nije veća od države.

"Najvažnije je imati zakone koji će sprečiti zloupotrebu. Ovakva situacija ne sme da postoji, pa zato propisi moraju da se menjaju", naveo je premijer.

On je podsetio da policiju čeka konkurs za novog direktora policije, jer je Miloradu Veljoviću istekao mandat pre godinu i po dana.

Dačić je naveo da se Veljović nalazi na funkciji do izbora novog direktora, "tako da tu nema nikakvih smena, ili bilo čega drugog", dodavši da je to "redovna zakonska procedura".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво