Читај ми!

Sledi ispitivanje porekla imovine

Odgovarajući na poslanička pitanja, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio preispitivanje spornih privatizacija i rekao da neće biti referenduma Kosovo ili EU. Usvajanje Zakona o poreklu imovine olakšalo bi borbu protiv korupcije, istakao Vučić. Poslanici će imati mesec i po dana za raspravu o Predlogu budžeta, rekao ministar finansija Mlađan Dinkić.

Srpski parlamentarci postavljali su, kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, poslanička pitanja članovima Vlade Srbije. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da je u planu preispitivanje spornih privatizacija, da bi usvajanje Zakona o poreklu imovine olakšalo borbu protiv korupcije i da Srbija nije uslovljena izborom Evropska unija ili Kosovo.

"Naša namera je da svuda gde je moguće, i gde nisu sprovedeni socijalni programi, idemo u preispitivanje privatizacije. To nije ni lak ni jednostavan proces i u svakom trenutku moramo da vodimo računa o pravnoj sigurnosti", rekao je Vučić.

Usvajanje Zakona o poreklu imovine umnogome bi olakšalo borbu protiv korupcije i rad pravosudnih organa, rekao je Vučić i dodao da će nadležna ministarstva raditi na tome.

"Zakon o poreklu imovine doprineće pojačavanju borbe protiv korupcije i Ministarstvo pravde će zajedno sa Ministarstvom finansija raditi na tome", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje poslanika Srpskog pokreta obnove Žike Gojkovića.

Gojković je pomenuo da predmet protiv jednog poslanika postoji u Privrednom sudu, da se istraga vodi protiv svih njegovih saradnika koji su obavljali njegove naloge, ali ne i protiv njega. Vučić je rekao da nijedan poslanik ne treba da bude zaštićen imunitetom zbog bilo kog krivičnog dela.

Odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke demokratske zajednice Emira Elfića, kako gleda na poruke sa stadiona u Novom Pazaru i Beogradu na utakmicama Rada i Novog Pazara, Vučić je rekao da će država preduzeti mere i u jednom i u drugom slučaju i da će, za nekoliko dana, izgrednici biti privedeni i odgovarati za ono što su učinili.

"Više sam nego zgrožen transparentom 'Bubreg, žica, pluća, živela žuta kuća', kojim se aludira kako je lepo da Albanci vade organe Srbima. Osuđujem i transparente 'Nož, žica, Srebrenica' koje su nosili navijači u Beogradu", rekao je Vučić, napomenuvši da ne možemo da se ponosimo ni reakcijom navijača na utakmici reprezentacije u Kruševcu.

Srbija nije uslovljena izborom EU ili Kosovo

Poslanik Nikola Tulimirović pitao je da li ćemo do narednog proleća imati priliku da se izjasnimo da li ćemo pristupati EU bez Kosova ili ćemo pokušati da ga zadržimo u granicama Srbije.

Vučić je rekao da neće biti referenduma na kome bi se građani Srbije izjašnjavali da li su za to da Srbija bez Kosova uđe u EU, ukoliko ne bude nikakvog otvorenog uslovljavanja i dodao da takav uslov Srbija još nije dobila.

Svi građani Srbije i državni organi moraju da se pridržavaju Ustava, rekao je on, i istakao da je vrlo jasno određena teritorija Srbije, čiji je sastavni deo Kosovo i Metohija. Vlada je opredeljena za evropski put Srbije i pokušava, pre juna sledeće godine, da dobije datum za otpočinjanje pregovora.

"Naš je izbor da u ovom trenutku, i zbog ekonomskog boljitka građana i zbog želje da sačuvamo teritorijalni integritet Srbije, nastavimo da vodimo politiku na ovakav način", rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, u platformi koju državni vrh priprema za pregovore sa Prištinom, "prvi put će izaći sa nečim pozitivnim, a ne samo negativnim, i ne samo crvene linije".

"Pošto sam taj papir video, želim da kažem da ćemo svi imati problem da prihvatimo takvu vrstu platforme", rekao je Vučić i najavio da će predstavnici parlamentarnih stranaka imati uvid u dokument pre no što bude dostupan javnosti.

Na pitanje Slobodana Samardžića iz DSS-a, Vučić je rekao da će se u ovom mandatu o Kosovu češće debatovati u parlamentu, i obećao poslanicima da će sve što vlada bude usvajala u vezi sa Kosmetom dobijati u celini.

Odgovarajući poslaniku Saveza vojvođanskih Mađara Arpadu Fremondu na pitanje kako će se državno zemljište ustupati strancima bez tendera kad restitucija nije završena, Vučić je rekao da je Memorandum o razumevanju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u najboljem interesu Srbije i njenih građana.

"Mi unapred nudimo da otkupe sve bez tendera. Neka otkupe zemlju i njive, kad imamo toliko zaparložene zemlje i dajemo je u zakup po znatno nižim cenama. Taj posao prihvatamo, stvari su čiste kao sunce", rekao je Vučić i pozvao poslanike iz Vojvodine da učestvuju u toj proceduri.

Manji budžetski deficit

Govoreći o budžetu za 2013. godinu, Vučić je rekao da očekuje da će deficit budžeta biti "oboren" za 100 milijardi dinara. "Možda smo mogli bolje da uradimo sa ovim budžetom i na strani rashoda i na strani prihoda, ali u poređenju sa drugima ovaj budžet će biti održiviji, pregledniji i bolji za građane zbog smanjenja deficita", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja Liberalno-demokratske partije, Vučić je rekao da su svi ministri imali primedbe na predlog budžeta i da su svi tražili više novca za svoj resor da bi bili bolji ministri, ali da je od toga važnija država. LDP je kritikovao kadrovska rešenja u pojedinim javnim preduzećima.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da će poslanici imati mesec i po dana da raspravljaju o Predlogu budžeta za 2013. godinu, da očekuje konstruktivnu raspravu i da će se uvažiti sve značajne primedbe poslanika.

Dinkić je najavio da u 2013. neće biti garancija države za kredite za likvidnost bilo kog preduzeća i dodao da će iznos garancija za kredite u sledećoj godini biti pet puta niži od iznosa garancija ove godine.

Prema njegovim rečima, Vlada razmatra ograničavanje trajanja stečajnog postupka, kao i to da se stečajnim upravnicima zarada određuje srazmerno brzini njihovog rada. Što duže radi na stečajnom postupku, stečajnom upravniku će se smanjivati plata, sve do nule, rekao je Dinkić odgovarajući na poslanička pitanja u parlamentu.

"Planiramo promene u regulativi kojima se uređuje stečajni postupak", rekao je Dinkić, dodajući da je to jedini način da se ubrza rad stečajnih upravnika i skrate stečajni postupci.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво