Читај ми!

Vulin: Priština na potezu

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao da Srbija insistira na statusno neutralnim razgovorima o Kosmetu i da čeka potez vlasti u Prištini. Kosovske vlasti odlukom o normalizaciji odnosa sa Srbijom nastavljaju politiku jednostranih poteza.

Srbija insistira da razgovori sa vlastima u Prištini budu statusno neutralni i svoju platformu za pregovore će predstaviti kada vidi šta o političkom dijalogu misle privremene kosovske institucije, rekao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

"Mi insistiramo da se poštuje Ustav Srbije i Rezolucija 1244, što znači da razgovori budu statusno neutralni", rekao je Vulin gostujući u Dnevniku RTS-a i dodajući da će Beograd izaći sa svojom platformom posle stava vlasti u Prištini.

"Mi smo prvi rekli: 'Hoćemo politički dijalog. Vodićemo ga na najvišem nivou, a očekujemo i da druga strana, koja je praktično sada pristala na političke pregovore, kaže kako vidi sebe i sve ono u šta ćemo se upustiti'", rekao je Vulin.

On je rekao da je ovo jedna od retkih situacija u poslednjih 12 godina da Vlada Srbije vodi aktivnu politiku prema Kosovu i da Vlada Srbije u pregovore ulazi sa punim poverenjem da će se i međunarodna zajednica drži zadate reči i ostati statusno neutralna.

Šef Kancelarije za KiM podsetio je da ne postoji jedinstvena politika Brisela o kosovskom pitanju, jer od 27 zemalja članica Evropske unije pet nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnot Kosova.

Komentarišući današnju odluku kosovske skupštine o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Vulin je rekao da je to nastavak politike jednostranih poteza vlasti u Prištini.

"Ako hoćete da imate neutralan dijalog, koji je statusno neodređen, ne može se govoriti o dobrosusedskim odnosima i normalizaciji odnosa dve države", poručio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM.

"To je nastavak njihove potrebe za jednostranim potezima. Ako hoćete neutralan dijalog, ne možete da govorite o dobrosusedskim odnosima. Priština pokušava da ojača svoju pregovaračku poziciju", rekao je Vulin.

On je podsetio da u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine uskoro treba da se razgovara o pitanju telekomunikacija, a kosovske vlasti traže da dobiju međunarodni pozivni broj Albanije.

Govoreći o današnjem zahtevu Vlade Srbije da organi državne uprave bez odlaganja utvrde koji zaposleni na Kosovu primaju plate i od kosovskih institucija, Vulin je rekao da će morati da se opredele svi koji Srbiju priznaju kao svoju državu.

"Svi žive teško na Kosovu i Metohiji, i severno i južno, ali svi koji priznaju Srbiju kao svoju državu moraće da se opredele. Nije moguće sedeti tako dugo na dve stolice i nije moguće ne priznavati Kosovo a primati novac od Kosova", rekao je Vulin.

On je dodao da taj predlog nije potekao samo iz Kancelarije za KiM, već da je ta odluka doneta jednoglasno na današnjoj sednici Vlade Srbije i da su je predložile i podržale sve srpske opštine na Kosovu i Metohiji.

"Mi se za svoju državu moramo boriti. Za nju se moramo boriti svaki dan i ovo je jedan od načina za to – neprihvatanjem onoga što nude privremene institucije u Prištini, a što je neuporedivo manje od onog što daju Vlada i budžet Srbije", poručio je Vulin.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво