Dijalog sa Prištinom pod znakom pitanja

Premijer Ivica Dačić preuzeo Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama od šefa delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera. Dačić poručio da bi zahtev da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova, koji se navodi u dokumentu Strategija o proširenju i glavni izazovi, mogao da vodi ka zatvaranju dijaloga Beograda i Prištine.

14.15 - Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da bi zahtev da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova, koji se nalazi u dokumentu Strategija proširenja i glavni izazovi, mogao da vodi ka zatvaranju dijaloga Beograda i Prištine.

13.21 - Vensan Dežer predao Ivici Dačiću Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama. 

13.13 - Počeo sastanak Vensana Dežera i Ivice Dačića u Vladi Srbije.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer predao premijeru Srbije Ivici Dačiću Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama. Zahtev da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova, koji se navodi u dokumentu Strategija o proširenju i glavni izazovi, mogao bi da vodi ka zatvaranju dijaloga Beograda i Prištine, poručio je premijer Srbije Ivica Dačić.

Dačić je posle sastanaka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom rekao da se takvim formulacijama ometa nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da će one biti predmet ozbiljnih političkih razmatranja u Srbiji.

"Srbija je bila spremna za politički dijalog već u oktobru, ali sada ovo pred nas postavlja pitanje da li je to samo mekša alternativa za priznavanje nezavisnosti Kosova, jer ja još nisam sreo teritorijalni integritet bez suvereniteta. Možda je poštenije tražiti od Srbije da prizna nezavisno Kosovo", rekao je Dačić novinarima.

Premijer je rekao i da se formulacija o teritorijalnom integritetu ne navodi u Izveštaju EK.

Dačić je, takođe, dodao da će tražiti komentar od komesara EU Štefana Filea da li je formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova novi uslov za Srbiju, jer kako je istakao, za Beograd su novi uslovi neprihvatljivi.

"Mi ne možemo da pomažemo Prištini da zaokruži svoju jednostrano proglašenu nezavisnost. Ako je ovo formulacija koja je sa naše strane pogrešno protumačena, bićemo spremni za nastavak dijaloga sa Prištinom", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da Srbija neće preduzimati nasilne akcije kojima bi narušila administrativnu liniju sa Kosovom i da će ostati privržena evropskom putu.

"Nastavićemo dijalog. Ništa nas neće udaljiti od Evrope, ali postoji ono što nijedan Srbin i građanin Srbije nikada neće uraditi. Rekao sam im da sam i o tome spreman da razgovaram, ali se ne želi dogovor nego nametanje", rekao je Dačić.

Premijer je naveo da je Srbija, ako je Beograd pogrešno protumačio formulaciju o integritetu Kosova, spreman za nastavak razgovora i dijaloga i da će učiniti sve da ispuni uslove na evropskom putu.

"Ne bih voleo da se Srbiji postavljaju novi uslovi za koje se unapred može pretpostaviti da ih Srbija ne može ispuniti", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da se Izveštaj Evropske komisije najvećim delom odnosi na rad prethodne Vlade i da realno prikazuje stanje u Srbiji u prvih devet meseci ove godine.

"Raduje nas konstatacija da je sveukupna ocena u izveštaju da postoji pozitivan duh i nastojanje Vlade da ispuni kriterijume za unutrašnje reforme", rekao je Dačić.

Dežer: Evropska unija posvećena proširenju

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da se u Strategiji o proširenju i izazovima jasno ističe njena namera da nastavi proširenje.

Na konferenciji za novinare s premijerom Dačićem, on je rekao da je taj dokument o proširenju danas predao Dačiću zajedno sa izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije u proteklih godinu dana. 

"Taj dokument jasno potvrđuje mišljenje i stavove Evropskog saveta da se proširenje nastavi", rekao je Dežer, ali nije komentarisao izjavu Dačića da je uznemiren zbog toga što se u Strategiji ukazuje na potrebu poštovanja teritorijalnog integriteta Kosova.

On je dodao da EU poštuje odluku Srbije da primeni dogovore s Prištinom postignute u Briselu i podsetio da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton spremna da učestvuje u najavljenom političkom dijalogu.

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić rekla je na toj konferenciji za novinare da izveštaj Evropske komisije prikazuje objektivno stanje u Srbiji i da će ga Vlada detaljno razmotriti.

Na konferenciji za novinare premijera Srbije Ivice Dačića, šefa Delegacije EU Vensana Dežera i potpredsednice Vlade Srbije Suzane Grubješić novinarima nije bilo moguće da postavljaju pitanja.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da Srbija treba da odbaci "zahtev" Evropske komisije da poštuje teritorijalni integritet Kosova.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić rekao je da je stav Evropske unije da Srbija treba da poštuje teritorijalni integritet Kosova loša vest za Srbiju i da je neophodno pronaći rešenje za taj gorući problem na putu evropskih integracija.

U reagovanjima na izveštaj Evropske komisije, analitičari smatraju da Srbija ne može da prihvati zahtev o poštovanju teritorijalnog integriteta Kosova, i navode da će to dovesti do usporavanja evrointrgracija Srbije.

Štefan File je u jučerašnjem obraćanju medijima poručio da je proces proširenja još uvek vitalni deo politike EU, i to potkrepio rečima da je Hrvatska na pragu pridruživanja, Crna Gora ove godine otpočela pregovore, a Srbija dobila status kandidata.

U godišnjem izveštaju navodi se da će Evropska komisija predložiti otvaranje pregovora kada bude ostvareno vidljivo i trajno poboljšanje odnosa Beograda i Prištine.

Kad je reč o unutrašnjim reformama, Evropska komisija je u Izveštaju navela da je, uprkos zastoju zbog dugog izbornog procesa, "određeni" napredak u reformama postignut u gotovo svim oblastima.

Evropska komisija upozorila je da se posebna pažnja obrati na nastavak reforme pravosuđa i očuvanje nezavisnosti institucija kakva je Narodna banka.

broj komentara 69 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. dec 2015, 15:49) - anonymous [neregistrovani]

Jos nije kasno

Treba prekinuti dijalog sa Pristinom i tako konacno pokazati karakteran stav. Zaista je dosta bilo. 

(četvrtak, 11. okt 2012, 16:40) - anonymous [neregistrovani]

Ne

Dovoljno dugo su bili na srpskoj teritoriji, u tom vremenu povecao se broj ubijenih Srba, imovina proteranih i dalje je uzurpirana, bezbedno kretanje za Srbe ne postoji - eksploatacija srpske teritorije je prioritet EU i njihovog leksa (ni veze nema s pravdom), i zato: napolje!

(četvrtak, 11. okt 2012, 15:04) - anonymous [neregistrovani]

re,EU

Znaci jos nisi shvatio razliku izmedju Svajcarske,Norveske i Srbije.Trebao bi
malo da se pozabavis ekonomijom,pa ce ti neke stvari biti jasnije a i ti ces dsrugacije da pises.Razlika je ta sto oni imaju KAPITAL a sa time i izbor nije tezak,sto Srbija NEMA.Nadam se da ti je sad jasno.

(četvrtak, 11. okt 2012, 12:04) - Baka S [neregistrovani]

EU ??

zasto nasa vlada ne uci na greske drugih?... skoro sve zemlje pa i komsije slovenci bi rado izasli iz EU-- jer im nije donela nikakve prednosti, nazalost samo skupocu i krizu.to je misljenje obicnih ljudia ne politicara, sta hvali CH sto nije u EU ? saradjuje sa tim zemljama savim normalo bez problema iako nije njihova clanica.EU nisu vrata za u RAJ

(četvrtak, 11. okt 2012, 08:51) - anonymous [neregistrovani]

Slovenac

Uzvikivali smo i mi "Živela Slovenija u EU" a znaš li kako nam je sada-bankrotirali smo.

(četvrtak, 11. okt 2012, 08:08) - anonymous [neregistrovani]

Izreka

ukoliko bi ova Vlada tebe poslusali tesko nama...zivela Srbija u EU...

(četvrtak, 11. okt 2012, 07:52) - anonymous [neregistrovani]

Merodavne su UN

Merodavne su UN koji priznaju teritorijalni integritet odnosno celovitost Republike Srbije koja je njihova članica.Ova gospoda iz EU poigravaju se sa medjunarodno uspostavljenim pravilima, a od nas zahtevaju da poštujemo standarde EU. Kakve standarde-da sutra kao one članice EU koje su priznale Kosovo mimo UN Srbija prizna Kataloniju, Baskiju, Korziku i sve secionističke zahteve na tlu te Evrope. Ovaj njihov "bezobrazluk" samo smanjuje procenat nas u Srbiji koji hoćemo da postanemo članica te EU.

(četvrtak, 11. okt 2012, 07:33) - anonymous [neregistrovani]

Gluvi telefoni

Izgleda igramo se gluvih telefona... Treba im jasno i glasno reci da samo suverena Srbija (naravno KiM je Srbija) moze u EU. Ukoliko ne pristaju ili zele nesto da promjene onda je jednostavno bit cemo komsije sa EU i to je po mome najbolje za Srbiju.

(četvrtak, 11. okt 2012, 07:31) - anonymous [neregistrovani]

pregovori?

ovo liči na ono "aj pošteno da ti sudimo, pa da te streljamo".

(četvrtak, 11. okt 2012, 03:48) - Pavle [neregistrovani]

Izreka

Stara izreka kaze: neprijatelj se najbolje bije njegovim sopstvenim oruzjem! Pocnimo da trazimo isto nerealne zahteve od EU. Npr. EU, ni po babi ni po stricevima, da da novac za ubrzano reintegrisanje Kosovo i Metohija u Republiku Srbiju. U stvari, kada razmislim, pa ovo i nije nerealan zahtev :)