Kosovski ključ za Evropsku uniju

Vidljiv i održiv napredak u odnosima Srbije i Kosova, koji će omogućiti da obe strane napreduju ka EU bez uzajamnog blokiranja neophodan je da bi Evropska komisija predložila početak pregovora o članstvu sa Srbijom, navodi se u nacrtu izveštaja Evropske komisije u koji je RTS imao uvid.

U Nacrtu izveštaja o napretku Srbije ka EU navodi se da je vidljiv i održiv napredak u odnosima Srbije i Kosova, koji će omogućiti da obe strane napreduju ka EU bez uzajamnog blokiranja, neophodan da bi Evropska komisija predložila početak pregovora o članstvu.

U tekstu u koji je dopisnik RTS-a imao uvid, a koji treba da bude usvojen sledeće srede, Evropska komisija poziva Srbiju da posebnu pažnju obrati na vladavinu zakona, reformu pravosuđa, nezavisnost važnih institucija kakva je Narodna banka, kao i da unapredi regionalnu saradnju i odnose sa susednim državama.

Presek stanja u evropskim reformama biće predstavljen sledeće nedelje. Izvori u Evropskoj komisiji ocenjuju da će izveštaj biti "uzdržan", da će konstatovati da je zbog održavanja izbora u većini ključnih reformskih oblasti i popravljanju odnosa sa Prištinom učinjen ograničeni napredak.

Kada sledeće srede bude predstavljao Izveštaj o napretku, komesar za proširenje Štefan File neće moći da predloži otvaranje pregovora sa Srbijom. Dijalog Beograda i Prištine još uvek nije nastavljen, pa je sasvim jasno da ključni uslov, vezan za poravljanje odnosa sa Prištinom da tada ne može biti ispunjen.

Umesto toga Evropska komisija daće svoju definiciju normalizacije odnosa sa Kosovom. imajući u vidu snažne stavove koje o tome imaju neke države članice pre svega Nemačka.

U nacrtu izveštaja stoji da će Evropska komisija predložiti pregovore čim oceni da je došlo do vidljivog i održivog napretka u odnosima sa Kosovom, koje omogućava napredak ka EU bez uzajamnog blokiranja.

Gerald Knaus iz Evropske inicijative za stabilnost, navodi da Nemačka smatra da je razumno navesti već sada ostvarljive uslove u vezi sa Kosovom, kao i da Srbija bude pritisnuta da de fakto prizna da postoji granica ili administrativna linija sa Kosovom.

"Najvažnije od svega je definitivno odbaciti ideju podele na terenu i izbeći pucanje na Kfor. Ako vlada bude delovala u skladu sa tim, Nemačka nema ništa protiv da Srbija vrlo brzo započne pregovore", ističe Knaus.

Evropski izvori kažu da, pod uslovom da Beograd postigne dogovor o telekomu i energiji, i na terenu započne primenu sporazuma o upravljanju prelazima, Evropska komisija će verovatno imati materijala da pre marta preporuči otvaranje pregovora.

Hanes Svoboda, predsednik političke grupe socijalista u Evropskom parlamentu, kaže da pregovori treba da počnu sledećeg proleća, "ali samo ako stvari zaista idu u pravcu normalizacije, nastavka dijaloga i obuzdavanja radikalnih elemenata na severu Kosova".

U Nacrtu izveštaja Komisije navodi se i da su kršenje ljudskih prava, korupcija i organizovani kriminal glavni izazovi sa kojima se suočava Srbija i druge zemlje Balkana u procesu pristupanja EU.

broj komentara 18 pošalji komentar
(subota, 06. okt 2012, 17:05) - ciceron [neregistrovani]

centar moci

Kosovo je bilo kljuc i pre 7 vekova !

(subota, 06. okt 2012, 14:35) - Inzenjer [neregistrovani]

Nezavisnost

Koliko razumijem ovaj izvjestaj, svodi se na sledece:
-Da narodna banka bude "nezavisna" od Srbije i "zavisna" od MMF.
-Da Telekom i energetika na Kosovu budu "nezavisni" od Srbije i "zavisni" od gdje. Olbrajt
-Da sudstvo i tuzilastvo budu "nezavisni" od Srbije, kao sto bosansko "nezavisno" od BiH.
-Da Kosovo bude taman toliko "nezavisno" od Srbije, koliko je "zavisno" od Amerike.

(subota, 06. okt 2012, 13:40) - rade [neregistrovani]

RE.re: uslov

Srbija je morala formalno da zatrazi pristup u EU,a sve je pocelo davno kad je EU bila na cvrstim nogama.Sada se postavlja pitanje,cemu toliki svakodnevno dolasci predstavnika iz EU,ako njima nije stalo da Srbija udje u EU.Naravno da im je stalo momentalno daleko vise od nas i u NATO(time je sve receno),a posebno sto zele da nam uzmu KiM,nasu bogatu ekonomsku teritoriju i istorijsku otadjbinu,koja je mnogo vaznija od EU.Sto se Turska radi ulaska u EU ne odrekne dela Kipra.Pricate o necemu,kao da se radi o parcetu hartije,a ne tako krupnim drzavnickim stvarima.

(subota, 06. okt 2012, 13:11) - anonymous [neregistrovani]

re: uslov

Srbija nema nikakvog prava da postavlja neke "uslove". Nije EU trazila da se prikljuci Srbiji vec obrnuto.
Srbija moze samo da prekine proces pridruzivanja a posledice su vec poznate.

(subota, 06. okt 2012, 09:24) - anonymous [neregistrovani]

uslov

srbija bi trebala da postavi svoje uslove
svi na svome(da se stvore uslovi da se svi vrate svojim kucama)a eu ako joj je stalo do srbije nek pomogne

(subota, 06. okt 2012, 09:17) - anonymous [neregistrovani]

za titanike

EU nije titanik i nije Varsavski pakt koji utone ili propadne od jednog covjeka!!! Prema tome srbiji ne preostaje nista druga: ili u EU, ili u Titaniku i biv.Varsavskog pakta koje obe ne postoje vise!

(subota, 06. okt 2012, 09:10) - anonymous [neregistrovani]

Evropa

Pustite EU. Daleko im lepa kuca, sto se nas tice. Umesto sto se EU bavi Kosovom, prostorom od nepunih 10 hiljada km2 i stanovnistvom od nepunih 2 miliona neka vide sta ce sa problemima miliona u Spaniji, Italiji, Grckoj (duzan kao Grcka, kao dete sam slusao), Irskoj, Portugalu,.... Bog ce i nas jednom pogledati, siguran sam. Ovako ne moze doveka da bude.

(petak, 05. okt 2012, 22:07) - delija [neregistrovani]

Evropa

Evropom su pokusali da vladaju Napoleon i Hitler sada se ponavlja scenario cetvrtog Rajha ali im to se nece ostvariti!!!

(petak, 05. okt 2012, 22:01) - anonymous [neregistrovani]

Titanik

a jel to neki ruski brod ili brod severne Koree..??

(petak, 05. okt 2012, 22:00) - anonymous [neregistrovani]

Kakva EU?

Zaboravite EU i ne razmišljajte više o ulasku u EU. Možemo mi dobro da sarađujemo i da nismo članica EU. NI prvi ni zadnji koji tako žive u Evropi. Samo se trebamo opametiti i okrenuti sebi i svom razvoju i to veoma brzo, vremena nema za kalkulacije. Rekli smo im da Kosovo nećemo priznati i to im je valjda dovoljno.