Читај ми!

Kosovski ključ za Evropsku uniju

Vidljiv i održiv napredak u odnosima Srbije i Kosova, koji će omogućiti da obe strane napreduju ka EU bez uzajamnog blokiranja neophodan je da bi Evropska komisija predložila početak pregovora o članstvu sa Srbijom, navodi se u nacrtu izveštaja Evropske komisije u koji je RTS imao uvid.

U Nacrtu izveštaja o napretku Srbije ka EU navodi se da je vidljiv i održiv napredak u odnosima Srbije i Kosova, koji će omogućiti da obe strane napreduju ka EU bez uzajamnog blokiranja, neophodan da bi Evropska komisija predložila početak pregovora o članstvu.

U tekstu u koji je dopisnik RTS-a imao uvid, a koji treba da bude usvojen sledeće srede, Evropska komisija poziva Srbiju da posebnu pažnju obrati na vladavinu zakona, reformu pravosuđa, nezavisnost važnih institucija kakva je Narodna banka, kao i da unapredi regionalnu saradnju i odnose sa susednim državama.

Presek stanja u evropskim reformama biće predstavljen sledeće nedelje. Izvori u Evropskoj komisiji ocenjuju da će izveštaj biti "uzdržan", da će konstatovati da je zbog održavanja izbora u većini ključnih reformskih oblasti i popravljanju odnosa sa Prištinom učinjen ograničeni napredak.

Kada sledeće srede bude predstavljao Izveštaj o napretku, komesar za proširenje Štefan File neće moći da predloži otvaranje pregovora sa Srbijom. Dijalog Beograda i Prištine još uvek nije nastavljen, pa je sasvim jasno da ključni uslov, vezan za poravljanje odnosa sa Prištinom da tada ne može biti ispunjen.

Umesto toga Evropska komisija daće svoju definiciju normalizacije odnosa sa Kosovom. imajući u vidu snažne stavove koje o tome imaju neke države članice pre svega Nemačka.

U nacrtu izveštaja stoji da će Evropska komisija predložiti pregovore čim oceni da je došlo do vidljivog i održivog napretka u odnosima sa Kosovom, koje omogućava napredak ka EU bez uzajamnog blokiranja.

Gerald Knaus iz Evropske inicijative za stabilnost, navodi da Nemačka smatra da je razumno navesti već sada ostvarljive uslove u vezi sa Kosovom, kao i da Srbija bude pritisnuta da de fakto prizna da postoji granica ili administrativna linija sa Kosovom.

"Najvažnije od svega je definitivno odbaciti ideju podele na terenu i izbeći pucanje na Kfor. Ako vlada bude delovala u skladu sa tim, Nemačka nema ništa protiv da Srbija vrlo brzo započne pregovore", ističe Knaus.

Evropski izvori kažu da, pod uslovom da Beograd postigne dogovor o telekomu i energiji, i na terenu započne primenu sporazuma o upravljanju prelazima, Evropska komisija će verovatno imati materijala da pre marta preporuči otvaranje pregovora.

Hanes Svoboda, predsednik političke grupe socijalista u Evropskom parlamentu, kaže da pregovori treba da počnu sledećeg proleća, "ali samo ako stvari zaista idu u pravcu normalizacije, nastavka dijaloga i obuzdavanja radikalnih elemenata na severu Kosova".

U Nacrtu izveštaja Komisije navodi se i da su kršenje ljudskih prava, korupcija i organizovani kriminal glavni izazovi sa kojima se suočava Srbija i druge zemlje Balkana u procesu pristupanja EU.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво