Potpisan memorandum UNMIK-EULEKS

Predstavnici misija Ujedinjenih nacija i Evropske unije na Kosovu potpisali su memorandum o prenosu ovlašćenja u pravosuđu, policiji i carini, što je izazvalo oštre reakcije Beograda, ali i najave da će Rusija zatražiti objašnjenje od generalnog sekretara svetske organizacije. Ministarstvo za Kosovo i Metohiju smatra da je to kršenje Rezolucije 1244, Povelje UN i međunarodnog prava. Kosovski Albanci zadovoljni.

Srpski premijer Mirko Cvetković, njegov zamenik Ivica Dačić i ministri Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac oštro su  kritikovali  predstavnike UNMIK-a i Misije Evropske unije na Kosmetu zbog potpisivanja memoranduma o prenosu ovlašćenja u pravosuđu, policiji i carini. "EULEKS je za vlasti Beograda neprihvatljiva misija, jer deluje bez odobrenja Saveta bezbednosti UN", poručuju iz Vlade Srbije.

Memorandum su, bez prisustva javnosti, potpisali šef UNMIK-a Lamberto Zanijer i šef ekipe Evropske unije za planiranje na Kosovu Roj Riv, rekla je predstavnica za štampu EULEKS-a Karin Limdal.

Taj dokument, suštinski, predstavlja početak predaje nadležnosti iz ruku misije svetske organizacije u nadležnost Evropljana, ali je nekoliko časova ranije, zatvaranjem odeljenja za administraciju i kancelarije za povratak i zajednice, već počeo proces smanjenja broja zaposlenih u UNMIK-u i proširenja misije EU na Kosovu.

"EULEKS će i dalje biti pod kišobranom UN", rekao je portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko, pokušavajući da objasni kako "memorandum o trazumevanju" između dve misije predstavlja "tehnički, a ne politički sporazum".

"Obuhvatiće prodaju nekih kancelarijskih prostora i opreme, vozila, i nekoliko zgrada koje su izgradile UN", rekao je Ivanko.

Zatvaranjem dva odeljenja UNMIK-a počinje smanjivanje broja službenika misije svetske organizacije na Kosovu u skladu sa kontroverznom odlukom generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da, "u skladu sa novonastalom realnošću", umanji broj zaposlenih u misiji UN za čitavih 70 odsto.

Smanjivanje broja službenika UNMIK-a uključuje raskidanje ugovora sa već zaposlenim službenicima UN, koje će, kako se navodi u internim prepiskama UN, trajati bezmalo četiri meseca, nakon čega će se na Kosovu zadržati samo manji broj radnika svetske organizacije.

Privremeni zamenik šefa UNMIK-a Nikolas Hejsom još je ranije najavio da će se memorandumom utvrditi tehnički detalji "prostiranja i funkcionisanja" EULEKS-a na celoj teritoriji Kosova. "Trudimo se da što je pre moguće predamo EULEKS-u kancelarije, lokacije gde smo smešteni i opremu, koja nam neće trebati".

Srbija za rešenje uz poštovanje Rezolucije 1244

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju ocenilo je da je rekonfiguracija UNMIK-a, bez saglasnosti Beograda i podrške Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kršenje Rezolucije 1244, Povelje UN i međunarodnog prava.

"Prenošenje nadležnosti sa misije UNMIK na misiju Euleks, koja se u Pokrajini nalazi izvan mandata UN, predstavljalo bi nelegalan čin u potpunoj suprotnosti sa načelima i praksom funkcionisanja mirovnih misija UN", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo naglašava da Vlada Srbije i državne institucije ne priznaju nadležnost misije Euleks čiji je mandat sprovođenje "odbačenog Ahtisarijevog plana o nadziranoj nezavisnosti Kosova, na bilo kom delu teritorije južne srpske Pokrajine koja se nalazi pod privremenom upravom misije UN".

"Potpisivanje memoranduma između UNMIK-a i misije Euleks bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, predstavljalo bi još jedan nelegalan čin, nakon onog od 17. marta kada je UNMIK policija nasilno upala u zgradu suda u Kosovskoj Mitrovici izazivajući sukobe sa tragičnim posledicama",stoji u saopštenju i ističe da je Ministarstvo pozvalo sve odgovorne, posebno Specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN, da poštuju odluke Saveta bezbednosti UN i ne izlaze izvan mandata misije UN na Kosmetu u skladu sa Rezolucijom 1244.

 "Srbija želi da bude deo rešenja i stoga se i obavezuje na poštovanje Rezolucije 1244 i svih sporazuma sa UNMIK-om, sa kojim će, kao jedinim legitimnim sagovornikom u Pokrajini, i u budućnosti razgovarati o pronalaženju prihvatljivih i održivih rešenja na Kosmetu", stoji u saopštenju.

Oštre reakcije iz Beograda 

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je proces rekonfiguracije UNMIK-a, bez saglasnosti svih strana i podrške Saveta bezbednosti UN, velika greška.

Jeremić je rekao da je u UN preneo neslaganje Srbije sa tim činom i dodao da očekuje da "neće doći do završetka tog procesa bez pune participacije Srbije i eksplicitne podrške u Savetu bezbednosti."

On je izrazio uverenje da će razgovori sa UNMIK-om o modalitetima međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu biti nastavljeni i da će, kako je rekao, taj proces na kraju dovesti do sporazuma koji će biti potvrđen u Savetu bezbednosti.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da će se "Vlada Srbije usprotiviti svakom pokušaju da se, makar i u najmanjoj meri, sa UNMIK-a prenesu ovlašćenja na EULEKS ".

Ivanović smatra da sporazum o tehničkoj saradnji ne bi trebalo precenjivati, jer se radi "samo o tehničkom delu i o prenosu opreme i prostorija".

Cvetković: Bez učešća Srbije

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da EULEKS počinje misiju na Kosovu bez učešća Srbije, ističući da ne bi trebalo da se tako i završi.

"Insistiramo na tome da budemo deo tog projekta i insistiramo da se rešenja usvoje u skupštini. Ovo što oni sada potpisuju mi ne smatramo da je ono na čemu Srbija insistira", rekao je Cvetković prilikom obilaska radova na putnoj obilaznici oko Beograda.

EULEKS je za vlasti Beograda neprihvatljiva misija, jer deluje bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Šutanovac: Kršenje međunarodnog prava

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da, za najavljeno potpisivanje memoranduma o prenosu nadležnosti između UNMIK-a i EULEKS-a na Kosovu i Metohiji, predstavlja kršenje međunarodnog prava.

"To je loš potez... Za to ne postoji odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane je naveo da Vojska Srbije i Kfor dobro sarađuje prvenstveno u interesu bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

On je izrazio očekivanje i da će u septembru inicijativa Srbije da Generalna skupština UN zatraži misljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije dobiti podršku.

Ministar odbrane je ponovio i da se kriza na Kosovu i Metohiji ne može rešiti vojnim, već isključivo diplomatskim putem.

SPS:  Ilegalno razmeštanje

Socijalistička partija Srbije saopštila je da je prisustvo misije EULEKS na Kosovu i Metohiji bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN i zvaničnog Beograda, "izvan normi međunarodnog prava".

Prisustvo EULEKS -a na Kosovu i Metohiji ne doprinosi uspostavljanju mira i bezbednosti i otklanjanju nepoverenja srpskog i drugog nealbanskog življa prema postojećim vlastima u pokrajini.

"SPS očekuje da će Vlada Republike Srbije i svi nadležni organi odlučno osuditi ilegalno razmeštanje misije EULEKS , koja u ovakvom obliku ne može biti prihvatljiva za Srbe i nealbance na Kosovu i Metohiji", navodeno je u saopštenju.

Ta stranka ističe da je Rezolucija 1244 jedini međunarodno-pravni okvir za očuvanje mira, bezbednosti i slobodnog kretanja na Kosovu i Metohiji, i da svi moraju insistirati na njenoj doslednoj primeni.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи