Читај ми!

Prvo obraćanje Jeremića

Generalna skupština UN treba da bude moralni i politički garant poštovanja mirovnih sporazuma koji postignu zavađene strane, rekao Vuk Jeremić u prvom obraćanju kao predsednik tog tela.

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić predložio je, u svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini u svojstvu predsednika, da to telo bude moralni i politički garant poštovanja mirovnih sporazuma koji postignu zavađene strane.

Jeremić se zalaže za jačanje uloge Generalne skupštine na političkom i ekonomskom planu, kao i za jačanje saradnje s drugim organima UN, posebno sa Savetom bezbednosti.

Predsednik GS UN je istakao da su UN ključna adresa za rešavanje rastućih izazova sa kojima se suočava čovečanstvo.

"Stojeći pred najvećom svetskom skupštinom, zaričem se da ću u dobroj veri služiti vrednostima i ciljevima UN i da ću vršiti dužnost na pravedan i fer način, poštujući jednakost svih suverenih država članica", poručio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, teško je zamisliti svet u kome je bez UN moguće ostvariti mir, progres i dostojanstvo. Kao glavnu temu srpskog predsedavanja, Jeremić je naveo "rešavanje sporova i sukoba posredovanjem i drugim mirnim sredstvima".

Među ključnim prioritetima Jeremić je naveo ispunjavanje Milenijumskih ciljeva, identifikovanje i sprovođenje ciljeva održivog razvoja, snažniju ulogu GS UN u rešavanju svetske ekonomske krize i njenih socijalnih posledica, aktivniji proces razoružanja, kao i borbu protiv terorizma i snaženje mirovnih misija UN.

Jeremić je rekao da namerava da u vršenju svoje funkcije, kao i njegovi prethodnici, sarađuje sa nevladinim organizacijama, ali i da dodatno otvori Generalnu skupštinu prema institutima i međunarodnim akademskim centrima.

"Nakon skoro 800 godina nakon donošenja Velike povelje o slobodama, mnogi ljudi širom sveta još uvek ne uživaju neka od osnovnih prava pomenutih u tom dokumentu - prava koje štite pojedince, istovremeno omogućavajući suverenim državama da se razvijaju samostalno u miru i bezbednosti", ukazao je predsednik GS UN.

Prema Jeremićevim rečima, upravo iz tog razloga striktno poštovanje međunarodnog prava i podrška izgradnji pravnih država treba da bude jedna od najvažnijih tema na 67. zasedanju GS UN.

Jeremić citirao Andrića

U govoru, koji su pratili šefovi delegacija svih država članica UN, Jeremić je citirao misao Ive Andrića da se ne treba plašiti ljudi, već onog neljudskog u njima.

"Obuzdavanje neljudskog u ljudima, kroz proces kroćenja najnižih strasti čoveka, oduvek je predstavljao ključni izazov za svakog pravednog zakonodavca. Ovaj motiv je u korenu svakog ustava, ugovora i propisa koji su doprineli napretku čovečanstva", rekao je Jeremić, istakavši da je ovakvo razmišljanje i u temelju Povelje UN.

"Cilj tog dokumenta je da predupredi pribegavanje ratu u ophođenju među državama i rešavanju sporova između njih", dodao je predsednik GS UN.

Jeremić je u završnoj napomeni citirao i Daga Hamaršelda, čuvenog švedskog diplomatu i bivšeg Generalnog sekretara UN, koji je na današnji dan pre 51 godinu tragično okončao život u avionskoj nesreći.

"Nikad nemojte meriti visinu planine, pre nego što stignete na njen vrh. Tada ćete videti da i nije bila toliko visoka. Ne spuštajte pogled ka zemlji pre nego što načinite korak - samo onaj koji gleda ka horizintu će naći pravi put. I nikada, nikada, da bi izbegli neprijatnosti i sačuvali mir u kući, ne odustajte od svojih pogleda i ubeđenja", zaključio je Jeremić Hamaršeldovim citatom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи