Jeremić očekuje pozitivnu ocenu Međunarodnog suda pravde

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić vratio se iz Njujorka, gde je u sedištu UN juče predao predlog rezolucije kojom Srbija traži od Međunarodnog suda pravde savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Jeremić je rekao da Srbiji predstoji teška borba za dobijanje većine u Generalnoj skupštini UN za inicijativu da se o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde.

"Za prihvatanje zahteva Srbije u Generalnoj skupštini UN potrebna je prosta većina, a ne podrška 92 zemlje, kako se navodilo u medijima", objasnio je Jeremić.

Ponovio je da je kratkoročni cilj srpske inicijative zaustavljanje procesa priznavanja Kosova, a dugoročni obnavljanje pregovora o statusu Kosova što je, kako je ocenio, moguće uprkos protivljenju Prištine, ako Sud oceni da je proglašenje nezavisnosti bilo nelegalno.

Bilo bi nezahvalno, kako je rekao, prejudicirati kakvo će biti mišljenje Međunarodnog suda pravde, ali pravni tim Ministarstva spoljnih poslova smatra da Sud "ne može da presudi da je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo u skladu s međunarodnim pravom".

U vezi sa rekonfiguracijom UNMIK-a, ministar Jeremić je ocenio je da je taj proces, bez saglasnosti svih strana i podrške Saveta bezbednosti UN, velika greška.

Jeremić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, povodom najave da će u ponedeljak biti potpisan memoranduma o razumevanju i prenosu ovlašćenja između UNMIK-a i Euleksa, rekao da je u UN preneo neslaganje Srbije sa tim činom.

On je rekao da očekuje da "neće doći do završetka tog procesa bez pune participacije Srbije i eksplicitne podrške u Savetu bezbednosti."

Jeremić je izrazio uverenje da će razgovori sa UNMIK-om o modalitetima međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu biti nastavljeni i da će, kako je rekao, taj proces na kraju dovesti do sporazuma koji će biti potvrđen u Savetu bezbednosti.

Obrazloženje inicijative Srbije Ujedinjenim nacijama (pdf format-  60kb)

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи